Hagyd a konzervet: ezért jársz jobban a száraz hüvelyesekkel

Általában igaz a konyhában, hogy ami gyorsabb megoldás, nem mindig a legjobb. Ez a hüvelyesekre is igaz: a kényelmes konzerv helyett legközelebb használjunk inkább száraz alapanyagot. Mutatjuk, mennyi előnye van!

Száraz hüvelyesekkel főzni lehet, hogy macerásnak vagy hosszadalmasnak tűnik. Hiszen pont azért vesszük a boltban a konzervet, hogy ne kelljen órákat eltölteni a tűzhely mellett. És persze lehet, hogy a chilis babunk fél óra alatt elkészül, de tegyük fel magunknak a kérdést: „nem lehetne ez ennél sokkal finomabb?”. A válasz erre a kérdésre a száraz hüvelyesekkel kezdődik.

Hagyd a konzervet: ezért jársz jobban a száraz hüvelyesekkel

Végtelen előnyök

Amit sokan felhoznak a száraz hüvelyesek ellen, hogy túl hosszú idő alatt készülnek el. Ez akár elfogadható kifogás is lehetne, de azért nem teljesen igaz. Ha teljesen érintetlen babbal állunk neki levest főzni, tényleg órákig főzhetjük majd. Szerencsére itt jön a képbe az áztatás.

Mi sem egyszerűbb annál, hogy a hüvelyeseket egy tál vízben állni hagyjuk. Amíg éjszaka nyugodtan alszunk, a babszemek is pihennek, megszívják magukat vízzel. Ez tulajdonképpen nem is számít munkának, nem telik vele (aktívan) a főzési idő.

Szintén az áztatással érhetjük el, hogy a hüvelyesekből készült étel nem terheli le annyira a gyomrunkat, a jól ismert, kellemetlen puffadást csökkenthetjük ezzel a lépéssel.

Olcsóbb választás

Nyilván a konzerv egy feldolgozott termék, ezt a pluszmunkát pedig érezhetjük az árában. Ha mi magunk végezzük el az áztatást és főzést, jelentős károktól óvhatjuk meg a tárcánkat.

Sokkal több lehetőség

A legtöbb helyen kapható konzerv hüvelyesekből négy-, legfeljebb ötféle verziót fogunk találni. Pedig rengeteg izgalmas bab rejtőzik a tarka-, vörös- és fehérbabon túl. Lóbabbal, feketebabbal szinte csak száraz formában fogunk találkozni.

Feketebab-krémleves

Krémlevesimádók figyelem: most egy szuper, mexikói jellegű feketebab-krémleves receptet mutatunk nektek, amit lapátolni fogtok! A fekete bab egy itthon méltatlanul alulhasznált ...

Elképesztő textúra

Az előfőzés és a konzervben eltöltött hosszabb idő a szemeket túlpuhítja, ezért szinte a kezünkben szét tudjuk nyomni őket. Ez nincs így rendjén, egy megfőtt babnak nem ilyennek kéne lennie!

Otthon főzve pontosan be tudjuk lőni a nekünk megfelelő állagot, mindig úgy fog sikerülni, ahogy a legjobban szeretjük.

Sok kicsi ízbomba

Ahogy főzzük a babot, rengeteg ízt képes magába szívni, a főzőlével együtt. Egy konzerv tartalma már nem képes erre, csak minimálisan fogja átvenni az étel fűszereit és aromáit.

Négy szabály a sikerhez

  • az első lépés legyen az öblítés: így eltűnik a kosz, és könnyebben észrevehetjük a szennyeződéseket (pl. kavics)
  • feltétlenül áztassunk, lehetőleg egy éjszakán keresztül
  • ne forraljuk a hüvelyeseket, mert ettől széthasad a héjuk
  • szépen lassan főzzük az ételt, hogy minden íz alaposan felszívódjon

Legközelebb tehát, ha gulyást, főzeléket vagy levest főzünk a babból, lépjünk el a konzerves polctól és vegyünk száraz hüvelyesekt.

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Vegán chilis bab

A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerkedj a kamrád lakóival:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...