Tedd ízesebbé a bolti konzerv egytálakat 6 lépésben

Ugyan nem képezik a gasztronómia magasfokát a különböző előre elkészített konzerv egytálak, néha mégis olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy belőlük kell valahogy ebédet, vacsorát varázsolnunk. Javítsunk a konzerv tartalmának minőségén az alábbi trükkökkel.

Mindegy, hogy székelykáposztát, lencsefőzeléket vagy sóletet vettünk a boltban, konzerv egytálétel formájában, valószínűleg már mi magunk is sejtjük, hogy nem a leglenyűgözőbb kulináris élmény vár ránk a nyitófedél alatt. Semmi probléma, hisz nem is erre neveztünk be, nem ezért fizettünk, és a „szükség törvényt bont” elv mentén bizony néha csak becsúszhatnak az étrendbe ezek a konzerv egytálételek. Persze azért nem kell meghagynunk eredeti állapotában a fémdoboz tartalmát, felhasználhatjuk konyhai tudásunkat arra, hogy kívánatosabb külsőt és belsőt adjunk az olcsó fogásoknak.

Tedd ízesebbé a bolti konzerv egytálakat 6 lépésben

Fűszerezd újra

Lássuk be, a konzervételekkel általában az a legnagyobb baj, hogy a fűszerezésük unalmas, egyhangú, nem tesz semmit azért, hogy izgalmasabb ebédélményben legyen részünk. Bátran változtassunk ezen friss vagy szárított fűszerekkel, sőt, akár olyan aromás hozzávalókkal is, mint a friss fokhagyma, gyömbér vagy chili.

Egyenlítsd ki az ízeket

Az aromák további szerelése következik, csak egy fokkal magasabb szinten, ugyanis nemcsak az egyes ízeken fogunk dolgozni, hanem megpróbáljuk ebben a lépésben az étel teljes összhangját helyrebillenteni.

Mit is jelent ez? Nos, általában a konzerv készételek mindössze egy síkon mozognak: a sóson. Mégpedig erőteljesen. Visszavehetünk a túlzottan sós ízekből és komplexitást, harmóniát érhetünk el az ételen belül, ha egy kis savas (citromlé, ecet, joghurt, savanyúság), esetleg egy kis édes (sűrített paradicsom, karamellizált hagyma, mustár) vonalat is behozunk.

Szórd meg ropogóssal

Ha pedig az ízeket már megjavítottuk, dolgozzunk kicsit a textúrán is. A legkönnyebben úgy emelhetjük magasabb szintre a konzervételünket, ha valamilyen ropogós elemmel egészítjük ki (tekintve, hogy úgyis minden szinte péppé van főzve benne). Ez lehet pirított hagyma, baconszelet, de olajos mag is.

Piríts rá

A felmelegítést cseréljük az erőteljesebb pirításra: végezzük serpenyőben, magas lángon, vagy sütőtálban sütőbe tolva, grillfokozaton. Mindkét módszerrel karamellizálhatjuk az ételt, ami mélyebb, erőteljesebb ízt ad majd neki.

Adj rá takarót

Mindig jó ötlet elvonni a figyelmet a konzerv étek hiányosságaival egy másik, házilag készített kiegészítővel. Persze, ez több idő, de ha van rá kapacitásunk és alapanyagunk, érdemes adni neki egy esélyt.

Öntsük a konzerv tartalmát egy sütőtálba, majd fedjük be krumpli- vagy más zöldségpürével.

Süsd tésztába

Szintén a figyelemelterelők csoportjából húzhatjuk elő a leveles- vagy pitetésztát, amiben megsüthetjük a konzervünk tartalmát (pl. lencsefőzelék, sólet). Itt is működik a szabály, ami szerint levelesbe csomagolva minden könnyebben csúszik.

Pásztorpite szaftosan-sajtosan

Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut ...

Angolos, fűszeres húsos pite

Különleges ízvilágú húsos pite a műfaj kalandos kedvű rajongóinak, és az anglomán lelkületűeknek, amit akár ünnepi fogás gyanánt is elkészíthetünk.

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek segítik a sütés-főzést:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...