Ezért fáj annyira, ha beütjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Olyan érzés, mintha áramütés érne minket, amikor véletlenül beverjük azt a bizonyos apró, de annál érzékenyebb pontot a könyökünkön. De miért ennyire érzékeny ez a testrészünk?

A könyök egy érdekes testrész: fontos, hiszen nélküle nem tudnánk mozgatni a karunkat, mégis folyton megfeledkezünk róla, és csak akkor jut eszünkbe, ha valami gondunk akad vele. Sokaknak okoz kellemetlenséget a könyök kiszáradása, ahogy a teniszkönyök vagy a helyi porcok kopása is. Leggyakrabban mégis akkor bosszankodunk könyökünk miatt, amikor beverjük valahová, és egy rövid ideig teljesen megbénít minket ez az ártatlan kis sérülés. 

Ezért fáj annyira, ha beverjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Ahogyan az egész testünk, úgy a könyökünk is tele van idegekkel. A singcsonti ideg a felkarból indul, és a könyöknél, két könnyen kitapintható csont között lép be az alkarba. Ezek a kis csontos kiemelkedések a felkarcsont és az alkarcsont részei. A singcsonti ideg az alkar és a kéz bizonyos részeinek beidegzését biztosítja, tehetővé téve például a kis- és a gyűrűsujj mozgatását.

Mikor a könyökünket beverjük valamibe, valójában az ideget érő ütés okoz áramütésszerű, zsibbasztó fájdalmat, ami végighalad az egész karunkon.

Az ideg ilyenkor irritálódik vagy összenyomódik, ez pedig bizsergést vagy átmeneti érzéskiesést is okozhat az adott területen. Ez legtöbbször rövid időn belül elmúlik, azonban néha előfordulhat, hogy pár percig még megmarad a bizsergető érzés.

Fontos tudni, hogy a kellemetlenség ellenére a könyökünk beverése nem okoz maradandó károsodást. Ha azonban a panaszok hosszú távon fennállnak, vagy valaki állandó zsibbadást érzékel a karjában vagy az ujjaiban, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel ezek a tünetek az ideg sérülésére vagy leszorulására is utalhatnak. 

Forrásunk volt. 


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...