Ezért fáj annyira, ha beütjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Olyan érzés, mintha áramütés érne minket, amikor véletlenül beverjük azt a bizonyos apró, de annál érzékenyebb pontot a könyökünkön. De miért ennyire érzékeny ez a testrészünk?

A könyök egy érdekes testrész: fontos, hiszen nélküle nem tudnánk mozgatni a karunkat, mégis folyton megfeledkezünk róla, és csak akkor jut eszünkbe, ha valami gondunk akad vele. Sokaknak okoz kellemetlenséget a könyök kiszáradása, ahogy a teniszkönyök vagy a helyi porcok kopása is. Leggyakrabban mégis akkor bosszankodunk könyökünk miatt, amikor beverjük valahová, és egy rövid ideig teljesen megbénít minket ez az ártatlan kis sérülés. 

Ezért fáj annyira, ha beverjük azt a bizonyos pontot a könyökünkön

Ahogyan az egész testünk, úgy a könyökünk is tele van idegekkel. A singcsonti ideg a felkarból indul, és a könyöknél, két könnyen kitapintható csont között lép be az alkarba. Ezek a kis csontos kiemelkedések a felkarcsont és az alkarcsont részei. A singcsonti ideg az alkar és a kéz bizonyos részeinek beidegzését biztosítja, tehetővé téve például a kis- és a gyűrűsujj mozgatását.

Mikor a könyökünket beverjük valamibe, valójában az ideget érő ütés okoz áramütésszerű, zsibbasztó fájdalmat, ami végighalad az egész karunkon.

Az ideg ilyenkor irritálódik vagy összenyomódik, ez pedig bizsergést vagy átmeneti érzéskiesést is okozhat az adott területen. Ez legtöbbször rövid időn belül elmúlik, azonban néha előfordulhat, hogy pár percig még megmarad a bizsergető érzés.

Fontos tudni, hogy a kellemetlenség ellenére a könyökünk beverése nem okoz maradandó károsodást. Ha azonban a panaszok hosszú távon fennállnak, vagy valaki állandó zsibbadást érzékel a karjában vagy az ujjaiban, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel ezek a tünetek az ideg sérülésére vagy leszorulására is utalhatnak. 

Forrásunk volt. 


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...