„Egy kis kurkuma még mehet bele!” – Konyhanyelven Réthly Dáviddal

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten kreatív multimédia-tervezőnk, Réthly Dávid válaszol a villámkérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Mit főztél utoljára?

Vicces, mert pont tegnap délután jött velem szembe egy vegán toplista a Nosaltyról, amiben a 11-es tétel Rosanics Petra kollégám csicseripörije volt. Húsos dolgot nem akartam már este enni, így nekiláttam, és huhh, nagyon jó lett! Legközelebb mondjuk a kaliforniai paprikát tuti lecserélem tv-paprikára, mert 2-3 óra rotyogtatás után se akart szétfőni. :D

Mit hallgatsz főzés közben?

Mindenevő vagyok zene terén is, persze azért vannak kedvencek, de főzés közben általában a Spotify-ra bízom magam. Ha már Spotify, akkor engedjétek meg, hogy ajánljam az én „konyhában lötyögős” listámat:

Ki számodra az überséf?

Fura, de nekem nincs kedvencem,  persze azért olyanok akadnak, akiket mindig ámulattal bámulok, pl. Massimo Botturát, aki olyan ízesen mesél a legegyszerűbb ételekről/alapanyagokról is, mintha a világ legkülönlegesebb, legdrágább kaviárjáról lenne szó, vagy Dan Barber, akin látszik, hogy ha nem a konyhában kötött volna ki, akkor biztosan valami tudós lett volna, és ott van Gennaro Contaldo, Jamie Oliver haverja, neki köszönhetem, hogy (egyesek szerint) irtó jó rizottót tudok készíteni… :D

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Sriracha, amit a vajas kenyértől a nagyi húsleveséig mindenre rányomok, jó minőségű vaj, ami a legegyszerűbb reggelit is feldobja, tamarindszósz és gyömbér az ázsiai kajákhoz, és zöldségek-gyümölcsök, mert 1-2 hónapja rászoktam a reggeli gyümölcsturmixozásra.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Tudom, gáz, de van néhány magyaros „alapkaja", amitől kiráz a hideg: a töltött káposzta, a töltött paprika, a savanyú káposzta, a rakott kel, ilyesmik. Én tényleg próbálom/próbáltam megszeretni őket, de eddig nem sikerült.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

Hmm… nehéz kérdés, talán amikor tavaly extra friss francia osztrigával kellett dolgoznom. Az, egy kis citrommal-tabascoval és proseccoval elég „fancy” munkanap volt.

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

LEVES! Szinte bármilyen leves, éjjel-nappal tudnék levest enni. Ha éjszaka rám törnének a wc-n, és elém raknának egy nagy tál PHO-t, akkor is beverném. :D

Az utolsó PHO-zés tavaly…

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

Blansírozás. Nem tudom, miért, de imádom a kifejezést és magát az eljárást is. Ahogy a lobogó sós vízben a zöldség megélénkül, majd hirtelen jeges vízbe kerül. Ahh, nem tudom, van benne valami. :D

Kedvenc piacod?

Sokat költözködöm, szóval mindig is próbáltam nem túlságosan ragaszkodni az ilyesfajta dolgokhoz. Jelenleg a szombatonként üzemelő „MDF” piac, mert ahhoz lakom közel.

Közért vagy hipermarket?

Hipermarket. Tudom, gáz, de utálok egy egyszerű ételhez 3 boltban bevásárolni…

Kedvenc hazai éttermed?

Túl sok van, a lényeg, hogy friss, lehetőleg helyi alapanyagokkal dolgozzanak, és ár-érték arányban okés legyen.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Kettő is van.

  • Tubi60, szódával, sok-sok jéggel és citrommal.
  • Egy jó balatoni olaszrizling csípős szikvízzel.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Mostanában egyre több magyar operatőrről és rendezőről hallani a nagyvilágban, ők motiválnak és inspirálnak. Pl. Pieces of a Woman (Mundruczó Kornél), Malcolm & Marie (Rév Marcell), Rossz versek (Reisz Gábor)…

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Dűne I.-II.
Mivel nagyon várom az idén érkező Dűne filmet, ezért épp ezeket lapozgatom. (Igaz, nem én vettem, mert barátomnak megvolt, és kölcsönadta, szóval itt is köszi, Garam. :D)

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A már korábban említett gyümölcscentrifuga. Jó vétel volt.

A sokat emlegetett gyümölcscentrifuga

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nemzeti Sport a reggeli wc-zés mellé. Haha nem, csak viccelek, nem vagyok az a magazinos arc.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Sajnos a jelenlegi helyzet miatt tavaly elmaradt, de amúgy törzsvendégnek számítok már a minden évben megrendezendő Vanyarci haluskafesztiválon.

Egyszerűen imádom a hangulatot, az ételeket, a környéket, mindent. Volt olyan, hogy az egyik haluskaárusnál akkora volt a sor, hogy nem bírtam kivárni, ezért inkább beálltam a pultba segíteni, hogy gyorsabban haladjunk. :D

Vanyarci haluskafesztivál

Úti cél, ahová mindenképp?

Ázsia, azon belül is Vietnám. Nagyon-nagyon-nagyon szeretnék már eljutni oda, és éjjel-nappal levesezni az útmenti árusoknál.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Futás a Duna-parton. Anyunál az erkélyen, Rozival.

Rozival <3

Életed gasztroélménye?

Biztosan állíthatom, hogy az egyik legmeghatározóbb gasztroélményem 1 hónappal ezelőtt volt, amikor is egy barátom meghívott a Laurel Budapest étterem legújabb menüsorának az „Illúzió-próbavacsorájára". Azóta is azzal álmodok. Tényleg. Csodás, néhol már-már meghökkentő étel- és ízpárosítások Mede Ádám séf és Ötvös Zsuzsi cukrász konyhájából.

Fotó: Laurel Budapest

Kedvenc mondás a konyhában?

„Egy kis kurkuma még mehet bele!”
Nagyim gyerekkorom óta mindenbe tesz kurkumát. A húslevesbe, a palacsintatésztába, a csirkecomb töltelékébe, szóval tényleg mindenbe. Ez valamiért átragadt rám is, gyakran használom olyan ételekben, amikbe „alapból” nem kéne.

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

A félig folyós főtt tojás és a krémes rántotta. Sajnos nem mindig sikerül.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Mosogatás. Utálok mosogatni. Jó lenne egy mosogatógép! :D

Recept, amit álmodból is?

Egyértelműen a 15 perces shimejigombás tésztám.

"Most akkor mossuk meg, vagy ne mossuk meg húst?"

A Nosalty-n olvastam, hogy nem kell, azóta nem mosom. ¯\_(ツ)_/¯

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...