Nem számít, hogy milyen gyakran takarítasz, hiszen a sok élelmiszer, hús, tejtermék és víz miatt, ami naponta megfordul a konyhádban, biztosan akad egy-két olyan hely, ahol a baktériumok kényelmesen éldegélnek. De most, összeszedtünk pár konyhai tárgyat, amit minden bizonnyal gyakran kifelejtesz a takarításból.
Nézd meg a galériában, hogy mely konyhai tárgyakról szoktál elfeledkezni
1.) Edénycsepegtető tálca
Te is sejtheted, hogy az edénycsepegtető tálcában álló víz nem túl jó dolog. Igaz, hogy a tiszta edények kerülnek oda, ám az ételmaradékok és a meleg víz viszonylag sokáig maradnak a tálca alján. Tekintsd most ezt egy emlékeztetőnek, és tisztítsd ki alaposan a tálcát.
2.) Konzervnyitó
Ez egyike azoknak az eszközöknek, amiket használat után gondolkodás nélkül visszateszünk a fiókba – talán, ha egy kicsit lelkesebb vagy, akkor esetleg megtörlöd egy papírtörlővel. De gondolj csak arra a sok paradicsomszószra és tonhalkonzervre…igen, ezek mind a konzervnyitón maradnak. Itt az ideje, hogy ezt is alaposan megtisztítsd! A rozsdásodás megelőzése érdekében áztasd ecetbe a konzervnyitót.
3.) Kuka
Sajnos nem elég csak kivinni a szemetet, hanem itt az ideje belelesni a kukába is (Vigyázat: Nem lesz szép látvány). A sötét, nedves környezetben ragadt kisebb ételmaradékok a baktériumok és a bűz fő okozói. Önts bele fertőtlenítőszert, és hagyd benne állni egy-két órát, majd jól szárítsd ki a kukát.
4.) Kenyérpirító morzsatálca
Ha a konyhádban minden pirítós készítésekor egy faszén grillre emlékeztető illat tűnik fel, akkor ideje kitakarítani szegény morzsatálcát. De viccet félretéve, az eltömődött tálca akár tűzveszélyes is lehet! Nézd meg a kenyérpirító kézikönyvében, hogy pontosan hogyan kell kitakarítani a tálcát.
5.) Újrahasználható bevásárlótáskák
A nyers hús, a tejtermékek és a tisztítószerek csak néhány azok közül, amiket valószínűleg hétről hétre ugyanabban a bevásárlótáskában cipelsz. Tippünk: jelölj ki egy táskát a tejtermékek és húsok számára, egyet a többi élelmiszernek, egyet pedig kizárólag a tisztítószerek számára. Sőt, ha lehet, akkor időnként dobd be őket a mosógépbe.
6.) Hűtő- és fagyasztófogantyúk
Valószínűleg precízen ügyelsz arra, hogy a hűtő polcai ne ragadjanak, valamint, hogy ne legyenek régi élelmiszerek a hűtőszekrény hátuljában. A következőket viszont elhanyagolod: a fogantyúkat. Pedig ezeket gyakran piszkos kézzel fogjuk meg, ezért érdemes minél gyakrabban lefertőtleníteni őket.
8.) Uzsonnás doboz
Ha az ételtároló dobozodból még mindig kiérezhető a két hónappal korábbi klasszikus sertéspörkölt illata, akkor valamit nem csinálsz jól. Itt az ideje, hogy leellenőrizd a doboz címkéjét, hogy miként kell helyesen kitisztítani. Sajnos sok esetben csak a mosogatógép képes eltüntetni a kellemetlen ételszagot a dobozból.
Te mely tárgyakról feledkeztél meg eddig?
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: