Mutatjuk, mit ne tegyél a mikroszálas törlőkendővel a konyhában

A mikroszálas törlőkendő sokoldalúan használható csodafegyver a takarításban, azonban nem lehet felelőtlenül bánni vele. Mutatjuk, hogyan használd, és mi az az egy dolog, amit sose tegyél vele.

A mikroszálas törlőkendők titka, hogy nejlont tartalmaznak, ami statikus elektromos töltéssel rendelkezik, ezáltal a kendők képesek mágnesként felszívni és felfogni a szennyeződéseket, illetve a port. Ráadásul, ahogy arra az elnevezés is utal, a mikroszálak nagyon aprók, tehát sokkal több szál van bennük, ezáltal pedig nagyobb tisztító- és súrolóerőt kapunk, mint egy átlagos papírtörlő vagy mosogatórongy esetében. Ráadásul többször használatosak, ami ellensúlyozza az anyagösszetételüket. Ehhez azonban oda kell figyelni arra, hogy miként használjuk: eláruljuk, mit szabad és mit nem, ha mikroszálas törlőkendőről van szó!

Mutatjuk, mit ne tegyél a mikroszálas törlőkendővel a konyhában

Egy átlagos mikroszálas törlőkendő akár több száz mosást is kibír, ami azt jelenti, hogy néhány évig is társad lehet a takarításban. Egy dologgal azonban nagyon vigyázni kell: a szappannal. A legrosszabb, amit tehetsz a mikroszálas anyagokkal, hogy túl sok mosószert vagy olyan szappant használsz, ami nem elég kíméletes. Az erős vagy túl sok tisztítószer beboríthatja a kendő nejlonszálait, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy kevésbé lesz hatékony a törlőkendő. Ezért inkább a kézi mosás ajánlott ebben az esetben. Egyszerűen áztasd be az enyhén szennyezett vagy poros törlőkendőt, kicsit dörzsöld meg a kezeddel vagy kefével, majd hagyd pihenni 20-30 percig a szobahőmérsékletű vízben. Tiszta víz alatt öblítsd át, csavard ki, és szárítsd meg, majd használhatod is!

Ha kimondottan koszos felületre használtad a törlőkendőt, és szeretnél biztosra menni, akkor jöhet a mosószer, azonban figyelj oda a mennyiségre. Ha lehet, mosd külön a többi szennyestől, mert például a pamut roncsolhatja a nejlont.

Sose használj forró vizet, mert az megolvaszthatja a szálakat

Mennyi mosószert érdemes használni a mikroszálas kendőkkel?

Általános szabály, hogy egy-két teáskanál mosószer mehet minden adag mikroszálas kendőhöz (tehát ha telepakolod velük a mosógépet). Ha büdösek, önts a mosáshoz az öblítőrekeszbe ecetet, vagy előáztathatod a kendőket ecetes vízben.

Néhány további szabály a mikroszálas kendők mosásához:

  • Használj hideg vagy meleg vizet a mosási ciklus alatt. Sose használj forró vizet, mert az megolvaszthatja a szálakat.
  • Ne használj öblítőt, mert az könnyen eltömítheti a mikroszál szabad tereit, és ezáltal kevésbé lesz hatékony a kendő.
  • Hagyd ki a szárítót, és inkább szárítsd a levegőn. Meglepődsz majd, milyen gyorsan szárad a mikroszálas anyag!

Ha nem akarod, hogy mikroszálak váljanak le a kendőről, amik aztán a vízrendszerbe jutnak, akkor maradj a kézi mosásnál és az áztatásnál!

Lehet, hogy egy kicsit több munkát és odafigyelést igényelnek, de hosszú távon neked és a környezetnek is megéri, ha hosszú időn át tudod használni a mikroszálas törlőkendőidet.

Forrásunk volt.


Még több takarítás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...