A magasban elhelyezkdeő, fali konyhakszekrény olyan bútordarab, ami külsejével, színével, meghatározza a helyiség stílusát, hangulatát, praktikussága pedig megkérdőjelezhetetlen. Na de mit tároljunk ebben a bizonyos konyhaszekrényben? A lábasokat, étkészletet, vagy a a lisztet, cukrot, olajat? A kevésbé használatos kütyüket vagy a borospoharakat? A konyhai tárolási tippekkel Dunát lehetne rekeszteni, és mindenkinek más praktikus, hiszen mások vagyunk, és a konyhánk adottságai, méretei is meghatározzák, mit hova pakolunk.
Lássunk, a profik szerint mit NE a fali konyhaszekrényben tartsunk, kattintsatok a galériára!
5 tárgy /alapanyag, amit ne a fali konyhaszekrénybe rejtve tárolj
Fűszerek, cukor, só - bármi, amit sűrűn használsz
Lehet, hogy furcsán hangzik, de a konyhai lakberendezők szerint jobb, ha nem suvasztjuk a magasban levő konyhaszekrény mélyére a kávét, cukrot, sót, lisztet vagy az alapfűszereinket, azaz semmit, amit tényleg napi szinten használunk.
Design-os, jól záró (a kávé esetében nem átlátszó!) vákuumos tárolódobozokkal a konyapulton, esetleg nyitott fali polcon konyhánk összképe is sokkal otthonosabb lehet - már ha nem szeretjük a patikaszerű sterilitást és a nagyon szigorú rendet.
Nehéz edények, lábosok, konyhai gépek
Kitalálható, de bármit, ami nehezen mozdítható, robusztus, vagy fedővel együtt jár, ne felülre tegyünk, mert simán ránkzuhanhat, nehéz elérni, főleg, ha székre kell állnunk érte.
Erre találták ki a lábhoz közel eső forgatható szekrényeket vagy a mélyített fiókos tárolószekrényeket, mint ami a képen is látható. De akár fel is akaszthatjuk őket!
Vegyszerek, tisztítószerek
Egyrészt veszélyesek, mert ha lent tartjuk őket mondjuk a mosogató alatt, és van kisgyerek a házban, baja eshet, hiszen eléri őket. Másrészt pedig élelmiszerek közelében sem szerencsés, hiszen bármikor kicsöppenhet, kifolyhat egy-egy erősebb vegyszer, a konyha pedig elsősorban mégiscsak főzésre illetve étkezésre lett kitalálva.
Ha csak a konyhában van helyünk, zárható szekrényt ajánlunk (kisgyerekes családoknak mindenképp), vagy tegyük a tisztító- és vegyszereket elkülönítve a kamrába vagy a fürdőbe!
Egyes szószok, mártások
A konyhaszekrény sok mással elelntétben tökéletes tárolóhelyiségnek tűnik a különféle olajok, szószok, mártások tárolására, azonban van, amire jó, ha kicsit több figyelmet fordítasz: a majonézt, a ketchupot, a mustárt, sőt, egyesek szerint még a szójaszószt és a Worcestershire-szószt is jobb, ha hűtőbe rakod!
+ Tipp: a különféle olajokat, de az olívát mindenképpen sötét üvegben tárold, napfénytől védett helyen!
Gyógyszerek, vitaminok
A konyhában általában váltakozik a hömérséklet és a páratartalom, hiszen nyáron, ha megy a sütő, őrület forrósag lehet benn, míg mondjuk télen kevésbé - ezek a körülmények egyáltalán nem gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek, vitaminnak lettek kitalálva. Hűvős és száraz helyen kell tárolnunk őket, mondjuk az éjjeliszekrényen vagy egy fiókban. Kisgyerekes család esetében pedig fontos, hogy ne férjen hozzá ezekhez!
Ezek a praktikák is érdekelhetnek: