4 pont a konyhában, amit talán nem takarítasz, pedig kellene

Ezek a kis helyek gyakran rengeteg bacilusnak adnak otthont, így érdemes lehet gyakrabban takarítani őket, mint szoktad.

A konyhában érdemes kiemelten ügyelni a tisztaságra, hiszen mégiscsak itt készülnek az ételek, melyeket aztán megeszünk. Iktassuk ki a baktériumokat! Az alapok valószínűleg neked is megvannak, azonban akad néhány olyan pont, melyeket lehetséges, te is kihagysz a konyhában, mint a legtöbben.

Fogantyúk és gombok

A szekrények fogantyúját és nyelét nagyon gyakran megfogod főzés közben, néha mocskos kézzel is. Ezzel nincs is baj, de arról már lehet, megfeledkezel a heti takarítás során, hogy meg is tisztítsd őket. Akár szalmonella-, E. coli-baktérium, penész és más gombák is kerülhetnek ezekre a felületekre, szóval ha teheted, naponta törölgesd át őket. Ugyanez vonatkozik a hűtőszekrény ajtajára és az egyéb háztartási gépek gombjaira.

4 pont a konyhában, amit talán nem takarítasz, pedig kellene

Kávéfőző

A kávéfőző rengeteget kórokozónak biztosíthat búvóhelyet, és nem csak a nyomógomb rejt veszélyeket. A kávéfőzőgép nedves, párás, kívülről enyhén meleg, tehát tökéletes táptalaja a baciknak. Fontos, hogy akár naponta áttöröld fertőtlenítővel, és hetente legalább egyszer belül is mosd át ecetes vízzel.

Mosogató

Lehet te is azt gondoltad, hogy mivel állandóan mosószer éri, ezért nem lehet vele probléma.

Pedig a National Sanitation Foundation International vizsgálatában ellenőrzött mosogatók 45%-ában volt E. coli vagy más coliform baktérium. Minden nap érdemes fertőtlenítened, de a legjobb, ha minden ételkészítés után megteszed.

Hiába érik folyamatosan vegyszerek, akkor is meg kell tisztítani alaposan

Só- és borsszóró

Talán ez az, amire a legkevésbé gondolnál, pedig egy kutatás szerint rengeteg kórokozó tapad rájuk. Főzés közben valószínűleg többször megfogod őket, és étkezés közben is hozzájuk nyúlsz, így minden egyes alkalommal más és más ételek kerülnek rájuk. Hetente egyszer mindenképpen érdemes letisztítani.

Forrásunk volt.


Még több takarítási tipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...