Így hatott a másfél éves pandémia a konyha berendezésére

Ki gondolta volna, hogy másfél évnyi bezártság után majd pont a konyha lesz az a hely, amelynek berendezését teljesen megváltoztatja a pandémia? Szakértők szerint az újonnan tervezett konyhák már teljesen máshogy fognak kinézni, mint azok, amiket 10 évvel ezelőtt terveztek.

Emlékezzünk egy pillanatra vissza arra az időszakra, amikor a korlátozások miatt alig mozdulhattunk ki otthonról, a nappali és a konyha egyszerre szolgált pihenő- és munkahelyként. Nem is volt olyan rég, ugye? A konyha például egészen központi hely lett, hirtelen már nemcsak gyors leveseket és vacsorákat dobtunk itt össze, hanem kenyeret dagasztottunk, és házi tésztát gyúrtunk, az itt eltöltött idő pedig egy pillanat alatt megduplázódott - sokszor inkább kedvtelésből, mintsem kényszerből.

Vajon mennyiben befolyásolta a pandémia a konyhák dizájnját? Amerikai lakberendezők szerint ma már teljesen más igények vannak egy konyha megtervezésére, mint például 5 vagy 10 évvel ezelőtt, íme 6 változtatás a konyha berendezését illetően, amit a bezártságnak "köszönhetünk".

1. Eltűnhetnek a nyitott polcok

Minél többet vagyunk otthon, annál nagyobb igényünk van arra, hogy rend legyen körülöttünk. A nyitott polcok – ha nem figyelünk oda – könnyen megtelhetnek edényekkel, tálakkal, máshol helyet nem kapó konyhai eszközökkel, a látvány pedig a zsúfoltság, rendetlenség érzését keltheti konyhánkban. Az új trendek szerint egy kicsit leáldozóban vannak a nyitott polcos megoldások, az emberek pedig újra beépített szekrényekben gondolkoznak.

2. Nő az éléskamra mérete

Ugye mindenki emlékszik még arra az időszakra, amikor az emberek tucatjával vásárolták a száraztésztát és a lisztet? Rossz szokás, és bár ugyan arra már mindenki rájöhetett, hogy felesleges felhalmozni az élelmiszereket, az azért sosem árt, ha van néhány csomag tészta vagy konzerv a kamrában. A megnövekedett főzésigény miatt a jövőben az éléskamra és az éléskamra helyett szolgáló (száraz élelmiszeres, konzerves, befőttes) szekrény mérete is megnőhet.

3. Átmeneti megoldások? Jöhetnek!

Az emberek nem sokszor újítják fel a konyhát, ennek pedig több oka is van: a főzőhelyiséget úgy alakítjuk ki, hogy időtálló és strapabíró legyen benne minden, ebből következik az is, hogy konyhánk otthonunk egyik legdrágábban kiépíthető része.

Szereted a változatosságot? Akkor az átmeneti tapéták neked lettek kitalálva! (Fotó: TheSpruce)

Az elmúlt években egyre több helyen kerül tapéta a konyhai falicsempe helyére, nemrégiben pedig – főleg külföldön megjelentek az olyan tapéták és nagyméretű falmatricák, amelyeket könnyen lehet cserélni. Ezek a dizájnelemek egyre népszerűbbek lesznek azok körében, akik változtatni szeretnének a konyha kinézetén, de nem szeretnének vagyonokat költeni a felújításra.

4. Kényelmetlen székek helyett...

...jöhetnek a puha, kényelmes, párnázott ülőhelyek! A hosszú étkezéseket senki sem szereti kényelmetlen faszékeken végigülni, az éttermi boxokhoz hasonló beépített ülőhelyek pedig egyfajta új helyiségként is szolgálhatnak hosszú beszélgetésekhez, családi programokhoz.

5. Eltűnnek a fehér konyhák

Bizony, a fekete-fehér konyhák egyre kevésbé lesznek divatosak, az emberek ugyanis újra a természetes anyagokat és színeket részesítik előnyben, nemcsak a nappaliban vagy a hálóban, de az étkezőben is. Viszlát, monokróm színek és fényes, lakkozott bútorok, újra hódítanak a sötétebb faszínek és a meleg árnyalatok.

6. A konyha a kertbe is kiköltözik

Ez az ára annak, ha be vagyunk zárva! A járványhelyzet alatt égetően vágytunk arra, hogy a szabadban legyünk, aki pedig megtehette, a konyha egy részét ki is költöztette a kertbe. Legyen szó akár egy egyszerű sütögetőhelyről, kerti grillről vagy akár egy egész kemencéről, a szabadban egészen addig élvezetes főzni, míg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet.

Forrásunk volt.


Ezek a lakberendezési tippek, praktikák is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...