Íme a kalóriamentes konjac tészta, amire diétázók milliói esküsznek

Itthon elsősorban a diétázók és fogyókúrázók köreiben ismert a konjac tészta, mivel alig tartalmaz szénhidrátokat, illetve nem található benne cukor és glutén sem, valamint zéró kalóriatartalmú. De vajon miből készül a konjac tészta? És milyen ételeket lehet belőle készíteni? A következőkben ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

A fehéres színű konjac tészta (japánul: shirataki, ami fehér vízesést jelent, utalva a tészta alakjára) egy hagyományos japán tészta, amely alig tartalmaz szénhidrátokat, illetve nem található benne cukor és glutén sem, de ami a legjobb, hogy szinte kalóriamentes. Éppen ezért széles körben elterjedt a diétázók és fogyókúrázók köreiben. A konjac tésztát továbbá rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában, többek között akár főzés nélkül is elfogyaszthatjuk. De az alábbiakban még részletesebben bemutatjuk:

Rendkívül sokoldalúan felhasználható

Miből készül a zéró kalóriás konjac tészta?

A shirataki tészta a Kínában, Indonéziában és Japánban őshonos ördögnyelv vagy más néven leopárdkontyvirág (Amorphophallus konjac) gyökerének lisztjéből és vízből készül. A tészta előállításához először megtisztítják, feldarabolják és megfőzik az ördögnyelv gyökerét, amely külsőleg kissé hasonlít a zellergumóhoz. A puha, megfőtt gyökeret aztán leturmixolják, és legalább egy órára állni hagyják. Ezután felmelegítik a fehér masszát egy serpenyőben, majd egy tésztakinyomóba töltik. A hosszú, vékony tésztákat ezután forró vízben kifőzik.

Változatosan elkészíthető

Hogyan főzzünk vele?

A konjac tésztát általában vízzel töltött, kis tasakokban árulják ugyanis a folyadék miatt tovább marad friss a termék. Főzés előtt vegyük ki ebből a léből és alaposan öblítsük le, hogy megszabaduljunk a tészta fura illatától. Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük forró levesekbe, tésztasalátákba, stir fry wokkozott ételekbe vagy szószokba. De serpenyőben, zsiradék nélkül, magas hőfokon is meg lehet sütni, így viszont keményebb állagú lesz a tészta.

Egészséges a konjac tészta?

Mint említettük a konjac tészta nagyon népszerű azok körében, akik szeretnének leadni pár felesleges kilót, ugyanis vízmegkötő képességének köszönhetően a gyomorba kerülve megdagad, ami miatt kellemes jóllakottság érzet alakul ki. A növény rostjai továbbá magukba szívják a nemkívánatos anyagokat (például zsírokat), így azok nem emésztődnek meg, hanem a rostokkal együtt távoznak a szervezetből. 

Nem véletlen, hogy Japánban a 'gyomor seprűjének' is szokták nevezni a konjac tésztát.

Próbáld ki ezeket az ázsiai stílusú ételeket:

Ezenfelül a konjac lisztben található úgynevezett glükomannán-rostok az emésztőrendszeren áthaladva segítik az anyagcserét, így sokan fogyasztják ezt az ételt a tisztító-méregtelenítő kúrák során is. A sok rost ugyanis megtisztítja a beleket a korábbi lerakodásoktól, emiatt pedig jobb les az emésztésünk. Az enyhe saját ízzel rendelkező konjac továbbá pozitívan hat a vércukorszint szabályozására és javítja a koleszterinszintet is.

100 gramm shirataki tészta tápértéke: 

  • Energia: 36 kJ/9,5 kcal
  • Zsír: 0g
  • Szénhidrát: 1,5g
  • Fehérje:0g
  • Só: 0,1355g

Ha ázsiai stílusú finomságokra éheznél:

Érdekesség, hogy Ausztráliában még 1986-ban betiltották a tabletta formájú glükomannánt, mivel bizonyos estekben a belek elzáródását okozhatja. De fontos kiemelni, hogy ez igen extrém esetekben fordulhat csak elő, illetve akkor, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot. A glükomannán egyik tulajdonsága ugyanis, hogy súlya háromszázszorosának megfelelő vizet képes megkötni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


Ha készen állsz további különleges konyhai manőverekre is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek