Ezért konfitáld a fokhagymát, mielőtt krémlevest csinálsz belőle

Ha igazán krémes fokhagymalevest szeretnél, akkor mindenképpen konfitáld meg a hagymát, hiszen ezzel csodás ízélményt hozhatsz létre.

Valószínűleg nincs olyan fokhagymarajongó, aki ne kóstolta volna még ezt a selymesen krémes csodalevest életében. A fokhagymakrémlevest azonban házilag már jóval kevesebben készítik el, pedig az egyik legegyszerűbb krémleves! Kicsit most csavartunk a hagyományos recepten: a fokhagymát előbb konfitáltuk, és úgy raktuk a levesbe, a flancos elnevezés ellenére azonban ez a lépés semmit nem bonyolít az elkészítésen. Úgyhogy főzésre fel, úgyis itt a náthaszezon, a fokhagyma pedig a megfázás ellen is remek. A sajtos pirítós meg dukál hozzá, úgyhogy eszetekbe ne jusson megvonni magatoktól ezt a kis élvezetet!

A sültfokhagyma-krémleves receptjéért kattints a képre!

Első lépésként konfitálj!

Hozzávalók:

konfitált fokhagyma, 1.5 fej fokhagyma (16-17 gerezd), 1 kis fej fehér hagyma, 1 tk kakukkfű, só ízlés szerint, 2 dl olívaolaj

A fokhagymákat megpucoljuk, és a négyrét vágott fehér hagymával együtt egy kis sütőtálkába tesszük. Ízlés szerint szórunk rá kakukkfűt, alaposan megsózzuk, majd felöntjük az olívaolajjal.

Az olajban úszó hagymákat ezután 170 fokos sütőbe tesszük, ahol 25-30 perc alatt krémesen puhára főnek. Ha úgy látnánk, hogy nagyon pirul a tetejük, egy kanállal forgassuk meg a hagymagerezdeket.

A kész fokhagymákat egy szűrőkanállal kiszedjük a tálkából, és egy fazékba tesszük. Adjunk hozzá egy-két kanálkával az olajból is, ez lesz a rántás alapja. A maradék olívaolajat véletlenül se dobjuk ki: szűrjük le, és tegyük el, levesekhez és zöldséges fogásokhoz remekül használható még.

A sültfokhagyma-krémleves receptjéért kattints a képre!

Állítsd össze a levest!

Amire szükséged lesz:

3 ek finomliszt, fehér bors ízlés szerint, só ízlés szerint, 8 dl zöldség alaplé, 1.5 dl habtejszín, snidling ízlés szerint

  • Szórjuk meg a liszttel a fazékban lévő sült fokhagymákat, majd kavarjuk el alaposan az olajjal, és pár percet forraljuk, hogy a levesünknek ne legyen majd lisztes utóíze.
  • Ízlés szerint szórjuk meg fehérborssal és sóval, majd öntsük fel a zöldségalaplével (a sózásnál vegyük figyelembe, mennyire sós az alaplé). Főzzük egy-két percet, majd botmixerrel krémesítsük csomómentesre.
  • Turmixolás közben csorgassuk hozzá a habtejszínt, majd melegítsük össze egy-két percig.
A sültfokhagyma-krémleves receptjéért kattints a képre!

Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes sajtos pirítós!

A bagettet vagy kenyeret karikázzuk fel vékonyan, majd dörzsöljük be a szeleteket a fokhagymával, és fektessük őket egy sütőpapíros tepsire.

Locsoljuk meg olívaolajjal, majd ízlés szerint szórjuk meg fehérborssal és sóval, végül halmozzuk a szeletekre a reszelt comte sajtot.

A sültfokhagyma-krémleves receptjéért kattints a képre!

Süssük 10 perc alatt ropogósra és aranybarnára - nyugodtan sütőbe küldhetjük a fokhagymával együtt!

A sültfokhagyma-krémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus receptet itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...