Maradék chipsből mennyei csokis keksz? Igen, mutatjuk is, hogyan!

Komposzt keksz, szemétkeksz, mosogatós keksz – megannyi fura név, amivel ezt az amerikai eredetű kekszet illették az évek során. Az elrettentő név egy isteni sós-édes kekszet takar, amit a sok hozzávaló ellenére pár perc összedobhatunk és garantáltan egy morzsa sem marad belőle.

A fura név igazából csak arra utal, hogy ebbe a kekszbe minden maradékot belepakolhatunk: emitt egy kis sós chips, amott egy sós perec, no meg persze egy kis étcsoki, és máris indulhat a kekszgyártás. A kultikus keksz alábbi receptje Christina Tositól, a legendás New York-i Milk Bar tulajdonosától származik. Ha valaki nem ismerné Christinát, ő az egyik legédesszájúbb cukrász, akit virtuálisan ismerek, egyszerű, de nagyszerűen kivitelezett édességeinek köszönheti sikerét. A recepten csupán annyit változtattam, hogy csökkentettem a cukormennyiséget. Így is elég édes marad, ráadásul tele van roppanós, sós elemekkel, amit remekül kiegyensúlyoz az őrölt kávé és az étcsoki. Minden falat magával ragad, de tényleg.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

Először készítsük el a kekszmorzsás alapot, aztán jöhet a recept második része.

A graham keksz alapvetően egy teljes kiőrlésű lisztből készült keksz, ami Amerikában sok helyen kapható. Használhatunk akár háztartási kekszet is, én most egy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztből készült, cukormentes kekszet használtam. Szoktam házilag is graham kekszet csinálni graham lisztből... azzal lenne az igazi, de olyan receptet akartam írni, amelyet bárki elkészíthet.

Hozzávalók a kekszmorzsás alaphoz: 190 gramm kekszmorzsa (lehetőség szerint graham keksz, vagy más teljes kiőrlésű, vagy legalább részben teljes kiőrlésű lisztből készült keksz), 25 gramm cukor, 55 gramm olvasztott vaj, 20 gramm tejpor, 3 gramm só, 55 gramm tejszín

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a kekszmorzsát, a tejport, a cukrot és a sót egy közepes méretű tálban. A vajat és a tejszínt keverjük el egy habverővel, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A vaj ragasztó módjára összerántja kekszmorzsás tésztát. Nyomjunk össze egy adag tésztát a kezünkben; ha megtartja a formáját, akkor készen vagyunk. Ha szétesik, akkor adjunk hozzá még 14-25 gramm olvasztott vajat.

Eteti magát nagyon magában is, de hagyjunk belőle a kekszhez is. Amit nem használunk fel, az mehet a hűtőbe. Jó lehet pitalapnak, vagy ropogósra sütve egy pohárkrémhez is passzol.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

Hozzávalók a komposztkekszhez: 225 gramm puha vaj, 100 gramm kristálycukor, 75 gramm barnacukor, 1 tojás, 2 gramm vaníliakivonat, 225 gramm finomliszt, 2 gramm sütőpor, 1,5 gramm szódabikarbóna, 150 gramm étcsokipasztilla (vagy apróra vágott táblacsokoládé), 100 gramm vajkaramella pasztilla (opcionális, nekem nélküle is pont elég édes), a kekszmorzsás keverék egynegyed része, 40 gramm nagyszemű zabpehely, 5 gramm őrölt kávé (instant nem jó, mert feloldódik és színezi a tésztát), 50 gramm sós chips, 50 gramm mini sós perec.

A vajat és a kétféle cukrot dolgozzuk össze robotgépben 2-3 percig (közepes fokozaton), aztán adjuk hozzá a tojást és a vaníliát és keverjük további 7-8 percig.

Vegyük alacsonyabb fokozatra a gépet, majd mehet hozzá a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a só. Maximum egy perc elég, csak álljon össze, ne keverjük túl (különben a tészta túl merev lesz). Spatulával szedjük le az edény oldalára felkenődött krémet, hogy egységesen összekeveredjen.

Az alacsony fokozatot megtartva adjuk hozzá a csokoládét, vajas-kekszmorzsás alapot, a zabpelyhet és az őrölt kávét. 30 másodperc után mehet hozzá a chips és a perec is. Ne keverjük túl, különben összetörik a chips és a perec is. Pár másodperc elég neki.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

A tésztát takarjuk le és rakjuk hűtőbe legalább 1 órára (max. egy hétre). Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.

Fagylaltadagoló kanállal helyezzünk kis gombócokat sütőpapírral kibélelt vagy szilikonlappal letakart tepsire. Hagyjunk köztük kb. 10 centit (mérettől függően), illetve a gombócok tetejét nyomjuk le, hogy jobban terüljenek a kekszek sülés közben. Fontos, hogy a kekszek a hűtőből rögtön a sütőbe kerüljenek, különben nem sülnek át rendesen.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

18 perc alatt készre sül. Kivehetjük, ha a széle mérsékelten pirult, a közepe pedig világosbarna. Nálam is elkészült hamarabb, így mindenképp tartsuk rajta a sütőn a szemünket.

Tippek

  • Nem baj, ha nincs robotgépünk, én is kézzel dolgozom általában. Sőt, kézzel biztosíthatjuk, hogy nem fogjuk túldolgozni a tésztát!
  • Készíthetünk nagyobb adagot is, a keksz tésztája vidáman fagyasztható akár hat hónapig is (fagyasszuk elő gombócosítva, így, ha kedvük szottyan, akár pár darabot is kisüthetünk)
  • Akár az alábbi hozzávalókkal is megspékelhetjük a kekszet: mazsola, kókuszreszelék, dió
A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod. Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Elképesztően finom ételek, a saját konyhádban is:

(Fotók és recept: Karsai Roni)

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...