Maradék chipsből mennyei csokis keksz? Igen, mutatjuk is, hogyan!

Komposzt keksz, szemétkeksz, mosogatós keksz – megannyi fura név, amivel ezt az amerikai eredetű kekszet illették az évek során. Az elrettentő név egy isteni sós-édes kekszet takar, amit a sok hozzávaló ellenére pár perc összedobhatunk és garantáltan egy morzsa sem marad belőle.

A fura név igazából csak arra utal, hogy ebbe a kekszbe minden maradékot belepakolhatunk: emitt egy kis sós chips, amott egy sós perec, no meg persze egy kis étcsoki, és máris indulhat a kekszgyártás. A kultikus keksz alábbi receptje Christina Tositól, a legendás New York-i Milk Bar tulajdonosától származik. Ha valaki nem ismerné Christinát, ő az egyik legédesszájúbb cukrász, akit virtuálisan ismerek, egyszerű, de nagyszerűen kivitelezett édességeinek köszönheti sikerét. A recepten csupán annyit változtattam, hogy csökkentettem a cukormennyiséget. Így is elég édes marad, ráadásul tele van roppanós, sós elemekkel, amit remekül kiegyensúlyoz az őrölt kávé és az étcsoki. Minden falat magával ragad, de tényleg.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

Először készítsük el a kekszmorzsás alapot, aztán jöhet a recept második része.

A graham keksz alapvetően egy teljes kiőrlésű lisztből készült keksz, ami Amerikában sok helyen kapható. Használhatunk akár háztartási kekszet is, én most egy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztből készült, cukormentes kekszet használtam. Szoktam házilag is graham kekszet csinálni graham lisztből... azzal lenne az igazi, de olyan receptet akartam írni, amelyet bárki elkészíthet.

Hozzávalók a kekszmorzsás alaphoz: 190 gramm kekszmorzsa (lehetőség szerint graham keksz, vagy más teljes kiőrlésű, vagy legalább részben teljes kiőrlésű lisztből készült keksz), 25 gramm cukor, 55 gramm olvasztott vaj, 20 gramm tejpor, 3 gramm só, 55 gramm tejszín

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a kekszmorzsát, a tejport, a cukrot és a sót egy közepes méretű tálban. A vajat és a tejszínt keverjük el egy habverővel, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. A vaj ragasztó módjára összerántja kekszmorzsás tésztát. Nyomjunk össze egy adag tésztát a kezünkben; ha megtartja a formáját, akkor készen vagyunk. Ha szétesik, akkor adjunk hozzá még 14-25 gramm olvasztott vajat.

Eteti magát nagyon magában is, de hagyjunk belőle a kekszhez is. Amit nem használunk fel, az mehet a hűtőbe. Jó lehet pitalapnak, vagy ropogósra sütve egy pohárkrémhez is passzol.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

Hozzávalók a komposztkekszhez: 225 gramm puha vaj, 100 gramm kristálycukor, 75 gramm barnacukor, 1 tojás, 2 gramm vaníliakivonat, 225 gramm finomliszt, 2 gramm sütőpor, 1,5 gramm szódabikarbóna, 150 gramm étcsokipasztilla (vagy apróra vágott táblacsokoládé), 100 gramm vajkaramella pasztilla (opcionális, nekem nélküle is pont elég édes), a kekszmorzsás keverék egynegyed része, 40 gramm nagyszemű zabpehely, 5 gramm őrölt kávé (instant nem jó, mert feloldódik és színezi a tésztát), 50 gramm sós chips, 50 gramm mini sós perec.

A vajat és a kétféle cukrot dolgozzuk össze robotgépben 2-3 percig (közepes fokozaton), aztán adjuk hozzá a tojást és a vaníliát és keverjük további 7-8 percig.

Vegyük alacsonyabb fokozatra a gépet, majd mehet hozzá a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a só. Maximum egy perc elég, csak álljon össze, ne keverjük túl (különben a tészta túl merev lesz). Spatulával szedjük le az edény oldalára felkenődött krémet, hogy egységesen összekeveredjen.

Az alacsony fokozatot megtartva adjuk hozzá a csokoládét, vajas-kekszmorzsás alapot, a zabpelyhet és az őrölt kávét. 30 másodperc után mehet hozzá a chips és a perec is. Ne keverjük túl, különben összetörik a chips és a perec is. Pár másodperc elég neki.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

A tésztát takarjuk le és rakjuk hűtőbe legalább 1 órára (max. egy hétre). Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.

Fagylaltadagoló kanállal helyezzünk kis gombócokat sütőpapírral kibélelt vagy szilikonlappal letakart tepsire. Hagyjunk köztük kb. 10 centit (mérettől függően), illetve a gombócok tetejét nyomjuk le, hogy jobban terüljenek a kekszek sülés közben. Fontos, hogy a kekszek a hűtőből rögtön a sütőbe kerüljenek, különben nem sülnek át rendesen.

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

18 perc alatt készre sül. Kivehetjük, ha a széle mérsékelten pirult, a közepe pedig világosbarna. Nálam is elkészült hamarabb, így mindenképp tartsuk rajta a sütőn a szemünket.

Tippek

  • Nem baj, ha nincs robotgépünk, én is kézzel dolgozom általában. Sőt, kézzel biztosíthatjuk, hogy nem fogjuk túldolgozni a tésztát!
  • Készíthetünk nagyobb adagot is, a keksz tésztája vidáman fagyasztható akár hat hónapig is (fagyasszuk elő gombócosítva, így, ha kedvük szottyan, akár pár darabot is kisüthetünk)
  • Akár az alábbi hozzávalókkal is megspékelhetjük a kekszet: mazsola, kókuszreszelék, dió
A komposzt keksz teljes receptjét itt találod!

A komposzt keksz teljes receptjét itt találod. Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Elképesztően finom ételek, a saját konyhádban is:

(Fotók és recept: Karsai Roni)

Címlapról ajánljuk