Új színű szelektívgyűjtő kuka érkezik...de mit dobhatunk bele?

2023 utolsó napja, azaz december 31-e meghatározó dátum lesz a hulladékkezelés szempontjából. Fontos téma a környezettudatosság, amiről nem lehet eleget beszélni a klímakatasztrófa előszobájának idején. A komposztálás csak egy a sok lehetőség közül, amivel tehetünk azért, hogy óvjuk bolygónkat. És hamarosan barna kukák elhelyezésének köszönhetően egyre többeknek lesz lehetősége a komposztálásra. De, hogy honnan érkezik, és miért tűnik fel a jól megszokott sárga, kék, zöld és szürke kuka mellett egy új szín, azt mindjárt eláruljuk.

A komposztálásról már több korábbi cikkben is olvashattatok, de röviden néhány fontos alapvetést megosztanánk, mielőtt a lakossági komposztálásra térnénk.

Mióta és mit komposztál az emberiség?

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a komposztálás története egészen Kr.e. 2300 környékére nyúlik vissza, ráadásul egy földrésszel odébbra, Mezopotámia területére. Írásos feljegyzéseknek hála tudjuk azt, hogy maga technika, miszerint szerves hulladékot forgatunk vissza a természetbe akkor már/még gyerekcipőben járt.

Egyre többen használnak komposztládát

A komposztálás során több végtermék születik. Az első a komposzt, ami földdel elkeverve biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma megmaradjon. A földbekerülése után létrejön a humusz, ami a növények termőképességét tartja meg, hiszen minden tápanyag benne van. Az utolsó pedig a komposzt-tea, amiről a legkevesebbet lehet hallani. Ez elszivárog a talajba, így csak bizonyos területeken tud érvényesülni a hatása. Biotisztítószernek is tökéletes, emellett kerti-és szobanövények tápanyagpótlására.

Röviden összefoglalva: egy körkörös rendszer, amivel a természettől „kölcsönvett” anyag maradványait visszaadjuk, hogy a föld tovább tudjon táplálkozni.

Arról, hogy mit szabad és mit nem komposztálni, itt tudtok olvasni.

A répahéj is tökéletes „alapanyag" a komposztálásra. Íme, néhány répás fogás:

Répabacon

A villásreggelik elengedhetetlen része a sült bacon, de hogy helyettesítsük ezt a veganuár alatt? Íme egy egyszerű, de nagyszerű növényi alternatíva.

Gyors répás falafel a sütőből

A legjobb nyári bogyó! Készítsétek sárgarépával, hogy még lazább legyen a gyomornak és üdítőbb látvány a szemnek. Köztudott, hogy bő olajban kell sütni, de most a nagy hőségre ...

Mérföldkő a komposztálás történetében

Uniós szabályzásnak köszönhetően legkésőbb 2023. december 31-től lehetőséget kell biztosítani a lakossági biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy barna kuka is megjelenik majd a szelektív hulladékgyűjtő kukák sorában, amibe a komposztáható hulladékok kerülnek majd. Irányadó példa erre Ausztria és Olaszország, ahol már egy ideje sikeresen működtetik a lebomló a szekciót. Ugyanis a komposztálható hulladék akár a szemetünk 30%-át jelenti.

A jóféle humusznak idő kell

Érdekességek, amiket nem gondoltál volna

  • Santiago legszegényebb kerülete (La Pintana) 20 éven keresztül úttörője volt a komposztálásnak, ami a burgonyahéj, avokádóhéj és narancshéj összegyűjtését jelentette elsősorban
  • papírhulladékot is lehet komposztálni, kivéve a lakkozott, fóliázott darabokat és újságpapírokat
  • a homokot is a komposztra lehet dobni, ha az agyagosabb fajta

Ha kertetek nincs, de akár egy erkély vagy kisebb helyiség, ahova befér egy komposztláda, akkor is bátran fogjatok hozzá. Szerencsére ma már rengeteg olyan komposztládát lehet találni, ami nem jár kellemetlen szagokkal.


Még több otthon tipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...