Komoly változások jöhetnek a húsárukat illetően

Az elmúlt időszakban a koronavírus, a sertéspestis valamint a madárinfluenza miatt egyre magasabb áron voltak kaphatóak a különböző hústermékek. Ennek az időszaknak most vége.

Jelentős áresés lehet a magyar húspiacon - derül ki a Napi.hu cikkéből, mely szerint a koronavírus-járvány, az elmúlt hónapokban dúló sertéspestis és madárinfluenza lecsengése után komoly problémákkal kell szembenéznie a szektornak. A hústermelőket nehéz helyzetben érte a járvány, és bár először azt lehetett gondolni, hogy az agráriumot kevésbé érinti majd a gazdasági visszaesés, a hatás már itt is érezhető, az idegenforgalom és a vendéglátás fokozott működésével ugyanis jelentős többlet maradt a készletekben mind a baromfi-, mind pedig a sertéshúst illetően.

Leginkább a fagykárt szenvedett gyümölcstermesztőknek és sertéstartóknak van szüksége érdemi és gyors beavatkozásra. Más ágazatok esetében is a szociális hozzájárulási adókedvezmény, munkáltatók által fizetett közterhek elengedése, foglakoztatási támogatás nyújtása jelenthetne segítséget - írja a Népszava cikkére hivatkozva a Napi.hu.
A kormány még május elején döntött arról, hogy a mezőgazdaság szereplőinek kidolgoznak egy 25 milliárd forintos segélycsomagot, a szektorban dolgozók szerint azonban ez az összeg kevés. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint a Vidékfejlesztési Program visszamaradása miatt több mint 70 milliárd forintos forrást kellene diszkriminációmentesen, azonnal meghirdetni.
A szakértők szerint más országokhoz hasonlóan itthon is támogatni kellene a hűtőtárolást a készletek növekedése miatt. A vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, egy ideig pedig még a turizmus sem fog úgy működni, ahogy azt régebben megszokhattuk, így viszont nagy készletek halmozódtak és halmozódnak fel a húsárukat illetően is. A jelenség nem egyedi, a konkurens piacokon is hasonló helyzet alakult ki, a keresletbőség pedig azt hozza magával, hogy az árak alacsonyabbak lesznek, a gazdák pedig önköltség alatt válnak meg a termékektől.

via Napi.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...