A kollagén számtalan előnnyel jár a szervezet szempontjából. Ez egy olyan fehérje, ami szerkezetet ad az izmoknak, a csontoknak, a bőrnek és az inaknak, így képes megerősíteni a hajat, a körmöket, de támogatja a szem, a porcok, az ízületek, a szív és az artériák egészségét is.
A legnépszerűbb tulajdonsága mégis az, hogy a bőrszerkezet megerősítésével képes mérsékelni az öregedés látható jeleit.
Nem meglepő tehát, hogy rengetegen szednek ilyen jellegű étrend-kiegészítőket. Kutatások támasztják alá, hogy ezek is hasznosak, amennyiben hidrolizált kollagénnel készülnek, hiszen ez tud megfelelően felszívódni a szervezetben. Nem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy az anyag felszívódását nekünk is segítenünk kell, mégpedig a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával.
Egyes alapanyagok gazdagok kollagénben, míg mások serkentik annak termelődését, megint mások pedig segítik a felszívódását. Nézzük, mi mindent érdemes fogyasztani, ha feltöltenénk a kollagénraktárainkat!
7 étel, ami beindítja a kollagéntermelést a szervezetben
Halak
Ha természetes kollagéntermelésről van szó, a hal az egyik legjobb élelmiszer, amelyhez fordulhatunk, mivel a halkollagén az egyik leghatékonyabban felszívódó kollagén-táplálékforrás. Nagyszerű választás a lazac, ami gazdag ómega-3 zsírokban, fehérjékben és aminosavakban, de a szardella és a szardínia is ideális.
Citrusfélék
A halakkal remekül kombinálható citrusfélék is hasznosak ebből a szempontból. Ezek ugyanis telis-tele vannak C-vitaminnal, legyen szó narancsról, grapefruitról, citromról vagy lime-ról. A C-vitamin pedig segít megőrizni a kollagént a szervezetben, de fontos szerepet játszik a szervezet saját kollagéntermelő folyamataiban is.
Tojás
A tojásban található prolin, cink és kén is támogatja a kollagén felépítését a szervezetben, így ez a reggeli kedvenc remek választás akkor is, ha a kollagéntermelés a célunk. Míg a cink többnyire a tojássárgájában található, a prolin és a kén nagyrészt a fehérjében koncentrálódik.
Bogyós gyümölcsök
Legyen szó eperről, málnáról, acairól, áfonyáról, áfonyáról vagy más ízletes bogyóról, ezek a lédús gyümölcsök igen gazdagok kollagénépítő C-vitaminban. Ráadásul szinte végtelen módon építhetjük be az étrendünkbe: turmixok, zabkása, joghurt, pékáruk, saláták, parfék... a listát még sokáig folytathatnánk.
Bab
Számos vegán fehérjeforrás létezik, amelyek biztosítják a kollagéntermeléshez szükséges aminosavakat: ilyenek a hüvelyesek is, például a bab. A kollagénépítő aminosavak mellett ezek az alapanyagok több értékes tápanyagot is tartalmaznak, például rezet.
Bőrös baromfik
Ami a kollagéntermelést illeti, a csirke- és halbőr kifejezetten hasznos. Nem mindig szoktuk az állatok minden részét elfogyasztani, de ha épp pulykát vagy csirkét készítünk, mindenképp érdemes a bőrt rajtahagyni a felületeken. Ezek ugyanis rengeteg kollagént tartalmaznak, amit hasznosíthat a szervezetünk.
Még több egészségcikk: