Ételcsoportok, amelyeket kerülj el, ha magas a koleszterinszinted

Ha szeretnénk kordában tartani a koleszterinszintünket, akkor ezeket az ételeket ajánlott minél ritkábban fogyasztanunk.

A koleszterin mindig kapja a rossz marketinget, pedig alapvetően a szervezetünknek szüksége van rá: a sejtek és hormonok építéséhez kell, és egy részét a máj termeli, másik részét az élelmiszerekből szerezzük be. Probléma akkor van, ha a „rossz" koleszterinszint túl magas lesz, ilyenkor ugyanis plakkokat képezhet az erek falán, és érszűkületet, valamint komolyabb szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Ahogyan öregszünk, a szervezetünk egyre kevésbé képes eltüntetni a „rossz” koleszterint a vérből (LDL), a legnagyobb probléma pedig ezzel kapcsolatban az, hogy nem mindig mutat különösebb tüneteket, ha a plakkok elkezdenek felhalmozódni.

Ételcsoportok, amelyeket kerülj el, ha magas a koleszterinszinted

Az étkezésünkkel sokat segíthetünk

Szerencsére nem kell minden élelmiszert kiiktatnunk, aminek magas a koleszterintartalma. A tojás és a különböző belsőségek nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre, így mértékkel ugyan, de fogyaszthatjuk ezeket.

Akad azonban néhány olyan ételcsoport, amelyet jobb elkerülni, mivel negatív hatással vannak egészségünkre, magas koleszterinszinttel pedig különösen kerülendők, hiszen megemelhetik a vérzsírok szintjét, kalóriadúsak, idővel elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek.

Olajban készült ételek

Hiába olyan finomak, sajnos a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek le kell mondaniuk a sült krumpliról és a rántott fogásokról. Emellett kalóriában és transzzsírsavakban is gazdagok, túlzott fogyasztásukat összekapcsolták a szívbetegségek fokozott kockázatával, az elhízással és a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal.

Feldolgozott húsételek

Sokan nem tudják, de a különböző felvágottak, kolbászfélék és virslik a magas koleszterintartalmú ételek közé sorolhatóak. Gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ami a cukorbetegeknek például egyáltalán nem mellékes szempont. Ezen kívül pedig ezek a termékek a legtöbbször vörös húsokból készülnek, a vörös húsok túlzott fogyasztása pedig a vizsgálatok szerint fokozhatja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A felvágottaknál fontos figyelni az összetevőkre

Gyorskaják

Sajnos a rohanós hétköznapokon gyakran megesik, hogy nincs ideje az embernek főznie, ezért valamilyen gyorsételt fogyaszt. A probléma ezzel az, hogy ezek a fogások a legtöbbször alacsonyabb minőségű, tápanyagokban szegényebb, kalóriában és zsírokban viszont többnyire gazdag ételek. Ez az elhízás legveszélyesebb formájához vezethet, a hasi zsír felszaporodásával, glükóz- és inzulinzavarokkal, metabolikus szindrómával és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...