A magas koleszterinszint hazánkban népbetegség, és míg a mögötte álló okok gyakran genetikai eredetűek, természetesen az étrendünk is változtathat rajta. Testsúlytól függetlenül is magas lehet, így a súlyfelesleg nélküliek sincsenek mentve a probléma alól. Lássuk, mely ételek azok, amelyekkel csökkenthetjük a koleszterinszintünket!
Katt a galériára!
6 étel, amely csökkentheti a koleszterinszintet
Zab
A zabban megtalálható béta-glükán nevezetű oldható rost segíthet megelőzni, hogy magas legyen az össz- és LDL-koleszterinszintünk.
Együnk sok zabkását!
Bogyós gyümölcsök
A legfinomabbak, emellett pedig antioxidánsokkal is tele vannak. Együnk sok áfonyát, málnát, szedret, ribizlit, szamócát, mert szívvédő tulajdonságaiknak hála csökkentik az LDL-koleszterinszintet és a vérnyomást, miközben a HDL, azaz a "jó" koleszterinszint növekszik testünkben.
Bab
A bab is kiváló rostforrás, ezért megköti a koleszterint, és megakadályozza annak vérbe való felszívódását. Kutatások szerint napi háromnegyed csésze bab elfogyasztása csaknem 20 százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, és 11 százalékkal mérsékelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Még több egészséges élelmiszer: