Az étel másik elnevezése a csemege karaj, de debreceni vagy csabai karajnak is szoktak hívni, attól függően, hogy épp milyen kolbász bújik meg benne. Én a miskolci barátaimtól átvéve „szemes húsnak” hívom. Az elnevezés szerintem mindenki számára egyértelmű lehet!
Egy nem akármilyen hidegtálelem
Nekem az első emlékem vele egy családi karácsonyi rendezvényről maradt fenn: 5-6 évesen, egy végeláthatatlan svédasztal közepén láttam díszelegni. Tetszett, mert már kicsiként is faltam a húst, meg hát olyan különlegesen nézett ki.
Nyilván nem engedték, de gondolatban, mindig kinyomtam a közepéből a kolbászt, mert jó mókának tűnt.
A hidegtálak mindig is a nagy fétiseim közé tartoztak. Imádom a színes, változatos formákat, felvágottak, sajtok, kaszinótojás, saláták ésígytovább. És hát, itt ez a karaj, kolbásszal töltve, aminek már önmagában is van egy kis érzéki sugallata. Már nagyon régóta jelen van a magyar gasztronómiában, igaz kissé elfedve és leértékelve. Pedig elég extra étek. A közepén lévő kisült kolbászzsír elképesztő ízt ad az egyébként elég soványka sertéskarajnak.
Érdemes jóban lenni a hentessel
Nálunk ez az étel abszolút egy ünnepi fogásnak számít. Nem szoktuk hétköznap készíteni, pedig azért ennél jóval bonyolultabbakat is bevállalunk néha. Nem igazán lehet elrontani, csak vigyázzunk az ujjainkra a lyukasztásnál. Illetve ha jóban vagyunk a hentesünkkel, még az is lehet, hogy segít nekünk, ha szépen megkérjük.
Hogyan kerül a kolbász a közepébe? A bonyolultabb verzió, hogy a karajt szétnyitjuk, mint egy borítékot. Az egyszerűbb, ám veszélyesebb, hogy egy hosszú csontozó- vagy szakácskést szúrunk mindkét végébe, és egy kellően széles lyukat vájunk a közepébe. A kolbászt az egyik végébe beledugjuk, ügyelve arra, hogy másikon távozni tudjon. A látszólagos egyenetlenségek sütés közben összemennek. Mindkét elkészítési mód körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe. Viszont a töltés előtt a húst mindenképp hártyázzuk le, amennyire csak tudjuk, hogy sülés közben ne ugorjon össze.
Serpenyőben kap kérget
Töltés után a húst jó alaposan körbedörzsöljük sóval, borssal, majd forró serpenyőben, kevés zsiradékon kérgesítjük a külsejét, ezzel bezárva a csodás ízeket. Egy tepsit kizsírozunk, belehalmozzuk a köretnének szánt, elfőzött parázsburgonyát, pár cikk vöröshagymát, és összeforgatjuk rozmaringgal, sóval, borssal, majd a közepére ültetjük a húst, mellé pedig a egész fej fokhagymát ráadásnak (a sütőben krémesre sül majd, ami a húshoz és körethez is nagyon jól passzol).
180 fokos sütőben, letakarva kb. 1,5 órán át sütjük, szinte pároljuk, majd fólia nélkül 200 fokon 15 perc alatt jól rápirítunk az egészre. Elképesztő illatokra és látványra számítsunk, ha elkészült.
Egyszerűségében csodás étek
Ha jobban belegondolunk, az igazi, jó házias ízek teszik feledhetetlenné az étkezéseinket és ennek a titka sokszor a legegyszerűbb alapanyagok használatában rejlik. A kolbásszal töltött karaj pont ebbe a kategóriába esik: letisztult, mégis nagyon ízletes étel, ami örömmel tölti el az étkezőasztal vendégeit. A friss sertéskaraj, a jó minőségű fűszeres kolbász és az egyszerű ízesítők (só, bors, fokhagyma) kombinációja igazi élményt nyújt az ízlelőbimbóinknak, amellett hogy látványra is szemet gyönyörködetető és rendkívül mutatós darab. Változatos köretekkel kínálhatjuk: gyakorlatilag bármilyen burgonyavariációval, savanyúsággal, kenyérrel, szószokkal. A szilveszteri hidegtálon biztosan impozáns helye lesz, de akár a január elsejei lencsefőzelék mellé is pompás.
Pro tipp: Vékonyra felszeletelve, egy ropogós vajas bagettben, savanyúsággal és egy kis mustárral őrülten jó, sőt a legkomolyabb reggelizők is elkérnék a receptet.
A kolbásszal töltött karaj teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szemezgess karácsonyi receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre: