Kiderült, valóban ajánlott-e kólát inni, ha megy a hasunk

Egy szakorvos most pontot tett a kérdés végére.

A hányást, hasmenést általában valamilyen vírusfertőzés vagy romlott étel fogyasztása okozza, amely főleg a gyerekekre és idősekre nézve lehet veszélyes. A legtöbb háztartásban ilyenkor pirítóst, főtt krumplit vagy háztartási kekszet esznek, és kólát isznak a betegek. De vajon tényleg hatásos gyógymód lehet az említett üdítőital a hasmenés ellen?

Kiderült, valóban ajánlott-e a kóla fogyasztása hasmenés esetén

A legeslegfontosabb a kiszáradás elkerülése

Ha valaki hányás-hasmenésben szenved, akkor a legfontosabb, hogy elkerülje a kiszáradást.

Ez pedig csakis megfelelő folyadékpótlással érhető el. A hányás után általában 20 perccel kell megkezdeni az itatást, gyerekek esetében pedig ajánlott apró kortyokban adni a hideg vizet.

Manapság már olyan kiváló rehidratációs folyadékokat lehet kapni a gyógyszertárakban, amelyek segítségével gyorsan helyre lehet állítani a hányás-hasmenés miatt felborult ionegyensúlyt. Ám a gyerekek esetében problémás lehet, hogy az említett folyadékok általában túlságosan sósak vagy édesek, így a gyerkőcök nem isszák meg őket szívesen.

Ebben a helyzetben jelenthet megoldást a hideg kóla, melyből kikevertük a buborékokat.

Az a folyadékpótlás hatásos, ami a gyerekben marad

Az orvosok mindenképpen a rehidratáló folyadékok alkalmazását javasolják a folyadékhiány rendezésére, hiszen ezek meghatározott mennyiségben tartalmazzák a különböző ionokat. Az említett italok lehűtve, szívószállal kortyonként fogyasztva, almás ízesítésben egész jó ízűek, de lehetséges, hogy egyes gyermekek nem isszák meg őket.

Ilyenkor az is megfelel, ha hígított almalevet vagy nagyobb gyermek számára megfelelő „színes” izotóniás italt alkalmazunk, melyben ugyanúgy megtalálhatóak a szükséges összetevők: cukor, só és elektrolitok (+Mg, Ca).

„A hideg, buborékmentes kóla itatása nagyon elterjedt, és sokak szerint enyhülést hoz a gyomornak, de magas cukortartalma és egyéb összetevői miatt szakmailag nem elfogadott megoldás" – összegezte dr. Tajti Zsanett, a Tündéri doktornéni gyermekgyógyászat gyermek-intenzívterápiás szakorvosa.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...