Újabb csapást mért egy professzor a kókuszzsírra: Karin Michels harvardi professzor szerint a kókuszzsír "színtiszta méreg", az egyik legrosszabb élelmiszer, amit megehetünk - írja a Qubit.hu.
Dr. Michels a Freiburgi Egyetemen tartott előadást, "A kókuszolajról és más táplálkozási tévhitekről" címmel (arra később kitérünk, hogy zsír vagy olaj-e ez a zsiradék), a német nyelvű előadás teljes terjedelmében elérhető a youtube-n. Ahogy az előadás címéből is következtethetünk, a professzor-asszony előadásában népszerű táplálkozási tévhiteket járt körbe, a kókuszolaj mellett említve a chiamag vagy a matcha tea tulajdonságaihoz kapcsolódó tévhiteket.
Szakemberként személy szerint nem értek egyet azzal (sőt, kifejezetten mérges leszek tőle), ha egy-egy élelmiszert "méreg"-nek titulál bárki - legyen az laikus vagy szakember és legyen szó akár a cukorról, akár a kókuszzsírról. Az azonban való igaz, hogy az elmúlt években népszerűvé váló, és népszerűségét töretlenül tartó kókuszzsírnak messze nincsenek olyan különlegesen értékes táplálkozástani tulajdonságai, mint amekkorát sokan tulajdonítanak neki. Még ma is gyakran találkozom olyan pácienssel, aki az ételkészítéshez kizárólag kókuszzsírt használ - gondolván, hogy ez az, amivel a legjobbat tehet egészségének, háttérbe helyezve ezáltal akár a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyítottan szerepet játszó olívaolajat vagy az élettanilag kedvező hatású, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag más növényi olajakat - pl. a dió-, a lenmag- vagy a tökmagolajat.
Zsír vagy olaj?
Kémiai összetétel szempontjából igazából nincs jelentősége, hogy kókuszzsírról vagy -olajról beszélünk, általában zsíroknak nevezzük azokat a termékeket, amelyek szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak, és olajaknak, amelyek folyékonyak. A zsiradékok halmazállapota zsírsavösszetételüktől függ, a magasabb telített zsírsavtartalmúak szilárdak, a magasabb telítetlen zsírsavtartalmúak folyékonyak. Egyszerű példák erre az állati eredetű zsírok - pl. sertés-, libazsír, hiszen ezek szilárdak, illetve a napraforgó- vagy az olívaolaj, amelyek folyékonyak.
Ugyanakkor mégis fontos azt a tényt szem előtt tartani, hogy a kókuszzsír szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, hiszen ez is mutatja, hogy telített zsírsavakban gazdag élelmiszer - amely tulajdonságát sajnos egészségünk védelme érdekében szem előtt kell tartanunk. Összehasonlításképpen, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) tápanyagadatbázisa szerint 100 g kókuszzsír 82 g, míg ugyanennyi sertészsír 39 g telített zsírsavat tartalmaz. (Én pl. személy szerint a kókuszzsír szót használom, míg pl. az amerikai adatbázis a kókuszolaj szót.)
Akkor el kell felejtenünk?
Nem, természetesen szerepelhet az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben a kókuszzsír is, és természetesen NEM, nem méreg. De ne várjunk tőle csodát, használatával nem fog az összes egészségügyi problémánk megoldódni és nem garancia arra, hogy örökre egészségesek maradunk. Ahogy korábbi cikkünkben már mi is megírtuk, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kókuszzsír főleg telített zsírsavakból áll, és bár hatása jótékony a HDL ("jó") koleszterinszintre, az eddigi tapasztalatok szerint sajnos növeli az LDL ("rossz") koleszterinszintet.
Természetesen vannak előnyös tulajdonságai is, hiszen nem tartalmaz koleszterint (de ne értsük félre, ez nem jelenti azt, hogy nincs hatással a koleszterinszintünkre), nagy mennyiségben tartalmaz laurinsavat, amelynek antibakteriális, antivirális és anyagcserét serkentő hatása van, illetve akár emésztőenzimek nélkül is képesek vagyunk hasznosítani, így könnyen nyerhető belőle energia. Ezt a tulajdonságát pl. gyakran kihasználjuk speciális étrendek összeállítása során. Telített zsírsavtartalmának köszönhetően magas hőfokra hevíthető, kevésbé avasodik, így hosszabb ideig eltartható, mint a növényi olajok általában. Jól használható sütéshez, süteményekhez, zöldségek grillezéséhez. Különösen finom kesernyés ízű zöldségekkel, és zamatossá teszi a hagymás, fokhagymás szószokat is.
Személy szerint én abban hiszek, hogy egy háztartásban érdemes többféle zsiradékot használni - megpróbálva úgy alkalmazni ezeket, hogy értékes táplálkozás-élettani tulajdonságaik a lehető leginkább megmaradjanak, és adott esetben egy-egy betegségünkhöz kapcsolódóan is figyelemmel lenni az egyes zsiradékok tulajdonságaira.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Egészséges olajok? Igen!
Milyen olajat érdemes az ételkészítéshez használni? Én az olajak esetében is a sokféleségben hiszek, most az olíva- és a lenmagolaj jó tulajdonságait mutatjuk meg nektek.
Bodon Judit dietetikusEgészséges zsírok léteznek? Naná! Persze nem mindegy, melyiket választod!
Évekkel ezelőtt a zsírok voltak a fő ellenségeink, ma már szerencsére hallhatunk pozitív élettani szerepükről is. Lássuk, mire kell velük kapcsolatban figyelnünk! (X)
Bodon Judit dietetikusOlajat vagy zsírt használjunk? Melyik az egészségesebb?
Kókuszzsír vagy olívaolaj? Melyik az egészségesebb, melyiket használjuk főzéskor? Dietetikus szakértőnk elkalauzol most minket.
admin