Kókuszlekvár, a zöld színű csodakrém, amitől izgalmasabb a reggeli

A nyár legnagyobb ajándékai a friss gyümölcsök és zöldségek. Annak érdekében, hogy ebből a kincsből minél többet megmentsünk a télre, világszerte a befőzés különböző fajtáit alkalmazzuk. Persze mindenhol más számít normálisnak: a kényszer vagy a kényelem egészen érdekes lekvárokat hívott életre. Cikksorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat, sőt, el is készítjük őket. Induljon a Lekvárosnézés!

Ha zöld színű lekvárt látunk, talán egy kicsit felszalad a szemöldökünk. Például ezen a kókuszlekváron biztosan csodálkoznánk egy sort. Mitől lesz ilyen földöntúli színe? Hogyan lesz egyáltalán lekvár a kókuszból? És mit keres a receptben négy tojás? A kókuszlekvár sorra megszegi a befőzés szabályait, és mindezt nagyon elegánsan teszi.

Kókuszlekvár, a zöld színű csodakrém, amitől izgalmasabb a reggeli

Mi fán terem a kókusz?

Itthon elég ritkán találkozunk kókusszal vagy kókusztejjel, maximum akkor veszünk egy ilyen konzervet, ha valamilyen egzotikusabb ételt készítünk. Persze nincs ez mindenhol így, például az ázsiai országok nagy részében mindennapos alapanyag a kókusz.

Főzésre általában a konzervet használjuk, amiben a kókusz húsa van, vízzel pürésítve és hígítva. Ez az édeskés, erőteljesen kókuszos aromájú folyadék Ázsiában gyakori alapja az édességeknek.

Például Délkelet-Ázsia országaiban is, ahol lekvárt főznek belőle. Indonézia, Malajzia és Thaiföld reggeliző asztalain megszokott szereplő ez az édesség.

Tényleg lekvár ez?

Elég megengedőnek kell lennünk ahhoz, hogy lekvárnak nevezzük ezt a kókusztejből főzött készítményt. Inkább hasonlít egy sodóra vagy házi pudingra, mind állagban, mind ízben.

Elkészítése is ezt tükrözi: a kókusztejet tojásokkal és cukorral kell összefőzni, ettől lesz krémesen gazdag állaga.

És hogy honnan jön a zöld szín? Ezt a különleges tulajdonságot a negyedik hozzávalónak köszönhetjük, ami nem más, mint a pandanlevél. Ez a csavarpálma levele, amit a Délkelet-ázsiai gasztronómia előszeretettel használ.

Íze nehezen hasonlítható bármilyen európai hozzávalóhoz, kellemesen aromás, virágos hangulatot ad a lekvárnak, a vad zöld színről nem is beszélve.

Persze, ha nem jutunk pandanlevélhez, nélküle is megfőzhetjük a kókuszlekvárt, Ázsiában is több különböző fajtája van: egyszerű sárga színű, karamelltől mélybarna és az izgalmas zöld.

Epres bao

Eljött az eperszezon ideje, és ha van kedved kísérletezni, akkor készítsd el te is bátran a híres ázsiai gőzgombóc édes, epres verzióját. Nekünk bejött!

Befőzés, rengeteg kevergetéssel

Ha csináltunk már otthon pudingot vagy sodót, akkor ismerjük azt a hosszadalmas várakozást, amit a gőz fölött lassan sűrűsödő krém készítésével jár. Ez a kókuszlekvárnál is ugyanígy van, nekem több mint fél órába telt, amíg beindult a folyamat.

Ezen kívül viszont nem egy bonyolult történet a kókuszlekvár. A pandanleveleket leturmixoltam a kókusztejjel, hogy átadja színét és ízét neki. Ezt le kellett szűrni, mert tele van apró rostokkal és szemcsékkel, amik elrontanák a lekvár állagát.

Közben a cukrot összekevertem az egész tojásokkal, a zöld tejet pedig gőz fölött kezdtem melegíteni. Amikor elég meleg lett, de még nem volt forró, fokozatosan hozzáadtam a tojásos keverékhez.

Nagyon fontos ennél a lépésnél a fokozatos és óvatos adagolás, nehogy kicsapódjon a tojás. A temperálás biztosítja, hogy krémes és sűrű lesz a lekvár, nem pedig darabos.

A tojásos-tejes keverék visszament a gőz fölé, itt kevergettem folyamatosan több mint fél órán át. Szépen lassan egyre sűrűbb lett a krém, és mivel nem érte nagyon intenzív hő, nem ugrott össze, sima és krémes maradt.

Kókuszlekváros pirítós, igazi ázsiai ihletésű reggeli

Amennyire különleges maga a lekvár, olyan szerényen eszik az ázsiai országokban: egyszerűen pirítósra kenik az édes, kókuszos krémet. Én is így kóstoltam meg a lekvárt, és az élmény kárpótolt a hosszadalmas kevergetés minden fáradságáért.

Szerintem közelebb áll egy mogyorókrémhez, mint a tradicionális lekvárokhoz: édes íze és krémes állaga reggelire lehet, hogy egy kicsit túl sok, uzsonnára vagy desszertnek viszont jó választás lehet.

Ha készek vagyunk izgalmasabb ízeket is kipróbálni, adjunk egy esélyt a kókuszlekvárnak!

Kókuszpalacsinta

Az amerikai reggeli elmaradhatatlan része, egy reformkísérlet egyik darabja. Aki imádja a kókuszt, biztos szeretni fogja, de ne legyenek illúzióink, mint a legtöbb reform élelmiszeren, ezen ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt a befőzés szezonja, készülj fel velünk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...