Ilyen jó hatásai is lehetnek a koffeinnek

Ha mérsékelten fogyasztjuk a koffeint, akkor számolhatunk pár igencsak jótékony hatással is.

A koffein élettani hatásai az emberi szervezetre jól dokumentáltak: egyik kulcsfontosságú hatása az adenozin receptorok blokkolása, amelyek a fáradtságot és az álmosságot jelzi a szervezet számára. A koffein viszont blokkolja az adenozin receptorokat, így növelve az ébrenlét érzését - írja a Pénzcentrum a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) közleményére hivatkozva.

Ilyen jó hatásai is lehetnek a koffeinnek

A koffein emellett serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását is, ennek hatására növeli a vérnyomást, gyorsítja a szívverést, és fokozza az anyagcserét.

Ezen kívül több kutatással is igazolták már, hogy a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a Parkinson-kór, valamint a vastagbéldaganat és a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

Persze fontos hangsúlyozni, hogy ezeket csak akkor tapasztalhatjuk, ha felelősen fogyasztjuk a koffeint!

Forrásunk volt.


Ismerj meg izgalmas alapanyagokat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...