Lord Sandwich hagyatéka - kis szendvicstörténet
A szendvics feltalálását sokan John Montague-nak, Sandwich grófjának tulajdonítják, ugyanakkor már az ókorból is vannak feljegyzések hússal fogyasztott lepénykenyérről. A középkorban a kenyér tányérként való használata elterjedt szokás volt: az ételeket egy nagy, vastag szelet kenyérre tálalták, ami felszívta a feltálalt fogások szaftjait, az étkezés végén pedig az urak a koldusoknak vagy a kutyáknak adták.
A modern, nyugati értelemben vett szendvicsnek azonban lehet köze a névadóhoz, bár hogy miként találta fel a rossz hírnek örvendő nemes a szendvicset, arról nincs pontos feljegyzés. Legendák persze vannak, az egyik ilyen szerint a szerencsejáték-függő Sandwich gróf még étkezni sem volt hajlandó felállni a kártyaasztaltól, így a szolgálói oda hordták neki a kenyérszeletek közé szelt marhasültet.
A szendvics műfaja mindenesetre robbanásszerű népszerűségre tett szert a 19. század során, amikoris világszerte jelentek meg szendvicsféleségek, melyek többségét a mai napig szívesen fogyasztjuk. Az angolszász világban a szendvicsnek legalább két szelet kenyeret kell tartalmaznia, a szeleteknek pedig vekniből kell származniuk. BLT, Reuben, finger sandwich, Croque Monsieur, grillsajtos szendvics, koronázási csirkés szendvics, PB&J - ha belegondolunk, az angol és amerikai szendvicsek esetében ez tényleg így van.
Klubszendvics
A BLT (bacon, lettuce, tomato, azaz szalonnás-salátás-paradicsomos szendvics) mellett a klubszendvics a leghíresebb képviselője a műfajnak, és elég csak ránézni, hogy megértsük, miért. Nevét a new yorki Union Club-ról kapta, ahol állítólag először készítették az 1880-as években, az első nyomtatott említés pedig az 1903-as Conversations of a Chorus Girl című könyvből származik.
A múlt század során kétemeletesre nőtt szendvics kötelező alapanyaga a csirke- vagy pulykasonka, a sült szalonna, a majonéz, a paradicsom, valamint a saláta, emellett pedig gyakran tesznek bele sajtot, mustárt, uborkát és tojást is.
Nemcsak egy gyerektízórairól van tehát szó, hanem egy olyan szendvicskölteményről, amit joggal tartanak étlapon a jó nevű klubok és bisztrók a mai napig.
A mi verziónkba egy villámgyors és egyszerű házi csirkemellsonka került, amihez nincs szükség semmi extrára, mindössze egy szép (fél)csirkemellre, olajra, sóra, némi fűszerre és persze a sütőre, ahol a bepácolt csirkét fél óra alatt megsütjük. A
A kész csirkesültet hagyjuk teljesen kihűlni, és lehetőleg hűtőben is pihentessük egy éjszakát, így egész biztosan szépen lehet szeletelni. Kenterbe veri bármelyik bolti sonkát, az biztos!
A házi csirkesonkaszeleteket ropogósra sült bacönnel, húsosparadicsom-karikákkal, szeletelt cheddarral és ropogós salátával rétegeztünk teljes kiőrlésű, picit megpirított kenyérszeletek közé, amit előzőleg majonézzel illetve magos mustárral vékonyan megkentünk. A kész szendók igazán kiadósak, így négybe vágva tálaltuk, a monstrumot összetartó hurkapálcára pedig csemegeuborkát és olajbogyót is ültettünk kíséret gyanánt.
További gasztroizgalmak itt: