Így készíts házi csirkesonkából világhírű klubszendót

A legtöbbünknek a szendvicsről az iskolai tízóraik és a gyors munkahelyi ebédek jutnak eszünkbe, pedig ennél sokoldalúbb a kenyértornyok világa. A klubszendvics ezen belül is igen előkelő helyet foglal el, és tekintve, milyen kiadós és tartalmas szendóról van szó, ezen nincs csodálkoznivaló.

Lord Sandwich hagyatéka - kis szendvicstörténet

A szendvics feltalálását sokan John Montague-nak, Sandwich grófjának tulajdonítják, ugyanakkor már az ókorból is vannak feljegyzések hússal fogyasztott lepénykenyérről. A középkorban a kenyér tányérként való használata elterjedt szokás volt: az ételeket egy nagy, vastag szelet kenyérre tálalták, ami felszívta a feltálalt fogások szaftjait, az étkezés végén pedig az urak a koldusoknak vagy a kutyáknak adták.

A házi klubszendvics receptjéért kattints a képre

A modern, nyugati értelemben vett szendvicsnek azonban lehet köze a névadóhoz, bár hogy miként találta fel a rossz hírnek örvendő nemes a szendvicset, arról nincs pontos feljegyzés. Legendák persze vannak, az egyik ilyen szerint a szerencsejáték-függő Sandwich gróf még étkezni sem volt hajlandó felállni a kártyaasztaltól, így a szolgálói oda hordták neki a kenyérszeletek közé szelt marhasültet.

Reuben

Igazi kozmopolita New York-i "falat", kelet európai, feltehetően román és zsidó gyökerekkel. Kicsit csaltam, mert az eredetiben nem pastrami, hanem corned beef van - de én az előbbit jobban ...

A szendvics műfaja mindenesetre robbanásszerű népszerűségre tett szert a 19. század során, amikoris világszerte jelentek meg szendvicsféleségek, melyek többségét a mai napig szívesen fogyasztjuk. Az angolszász világban a szendvicsnek legalább két szelet kenyeret kell tartalmaznia, a szeleteknek pedig vekniből kell származniuk. BLT, Reuben, finger sandwich, Croque Monsieur, grillsajtos szendvics, koronázási csirkés szendvics, PB&J - ha belegondolunk, az angol és amerikai szendvicsek esetében ez tényleg így van.

Csirkesonka, szalonna, paradicsom, saláta, sajt - pontos receptért katt a képre

Klubszendvics

A BLT (bacon, lettuce, tomato, azaz szalonnás-salátás-paradicsomos szendvics) mellett a klubszendvics a leghíresebb képviselője a műfajnak, és elég csak ránézni, hogy megértsük, miért. Nevét a new yorki Union Club-ról kapta, ahol állítólag először készítették az 1880-as években, az első nyomtatott említés pedig az 1903-as Conversations of a Chorus Girl című könyvből származik.

A múlt század során kétemeletesre nőtt szendvics kötelező alapanyaga a csirke- vagy pulykasonka, a sült szalonna, a majonéz, a paradicsom, valamint a saláta, emellett pedig gyakran tesznek bele sajtot, mustárt, uborkát és tojást is.

Nemcsak egy gyerektízórairól van tehát szó, hanem egy olyan szendvicskölteményről, amit joggal tartanak étlapon a jó nevű klubok és bisztrók a mai napig.

Réteges menőség - receptért katt a képre

A mi verziónkba egy villámgyors és egyszerű házi csirkemellsonka került, amihez nincs szükség semmi extrára, mindössze egy szép (fél)csirkemellre, olajra, sóra, némi fűszerre és persze a sütőre, ahol a bepácolt csirkét fél óra alatt megsütjük. A

A kész csirkesültet hagyjuk teljesen kihűlni, és lehetőleg hűtőben is pihentessük egy éjszakát, így egész biztosan szépen lehet szeletelni. Kenterbe veri bármelyik bolti sonkát, az biztos!

A házi csirkesonkaszeleteket ropogósra sült bacönnel, húsosparadicsom-karikákkal, szeletelt cheddarral és ropogós salátával rétegeztünk teljes kiőrlésű, picit megpirított kenyérszeletek közé, amit előzőleg majonézzel illetve magos mustárral vékonyan megkentünk. A kész szendók igazán kiadósak, így négybe vágva tálaltuk, a monstrumot összetartó hurkapálcára pedig csemegeuborkát és olajbogyót is ültettünk kíséret gyanánt.

Katt a képre, ha te is elkészítenéd ezt a mennyei szenyát

Forrásunk volt: 1, 2, 3


További gasztroizgalmak itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...