Amikor az ember receptekről illetve azok elkészítéséről ír, hajlamos mindent vagy elkerülendő hibaként vagy a tökéletesség kulcsaként bemutatni. Ez persze alapvetően nem baj, ugyanis egy efféle listázás felhívja a figyelmet egy adott recept gyenge pontjaira. Mindeközben persze az is előfordulhat, hogy a kedves újságíró minden apró lépést és mozzanatot atomjaira bont, ami pedig egyes receptek túlbonyolításához vezet. Nem akartuk, hogy ez történjen a klasszikus meggyes piskóta receptjével, ami önmagában cseppet sem bonyolult, mégis gyakran kifog a házi szakácsokon. Nézzük, miért!
Az egyetlen kulcs
A cikk bevezetője ígért egy, azaz egy darab trükköt, megoldást, furfangot, ami tökéletesíti a meggyes piskótát. Ez nem lett elfelejtve, következzen is hát most.
Tényleg pofonegyszerű (szinte idegesítően), de a tökéletes meggyes piskótához egyedül türelem kell.
Nem egy extra hozzávaló vagy különleges konyhai eszköz, esetleg speciális technika, nem, mindössze a saját türelmünkre lesz szükségünk. És miért? Nos, azért, mert a félresikerült piskóták szinte mindegyike azért jut erre a szomorú sorsra, mert túl gyorsan, túl hirtelen akarjuk elkészíteni őket.
Néhány konkrét tanács
- Egy csipet só segít stabilizálni a fehérjét, szóval ezt ne hagyjuk ki a receptből. A felverés elején adjuk hozzá, a cukorral szemben, ami félúton csatlakozhat a habhoz (türelem!).
- Tényleg adjunk elég időt (türelem!) a sárgájának, hogy kihabosodjon a cukorral. Nem gondolnánk, de a fehérjén kívül ez a komponens is képes légiesebbé tenni a piskótát.
- A sárgáját keverjük el a fehérjével, és csak a végén adjuk hozzá a lisztet, természetesen szitálva (türelem!). Így kevésbé lesz csomós a massza, mintha a lisztet kevernénk a sárgájához.
- Addig forgassuk óvatosan (türelem!) a piskóta masszáját, amíg minden száraz lisztcsík el nem tűnt benne. Itt azonban álljunk meg, különben kikeverjük a levegőt a tésztából.
Egyszerű, nem?
Süssünk klasszikus meggyes piskótát!
Hozzávalók:
5 db tojás, 5 ek finomliszt, 5 ek cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 300 g meggy, 2 púpozott ek porcukor
Ha friss meggyet használunk, előszór magozzuk ki, de lehetőleg ne hófehér felsőben… Ha befőttet használunk, csepegtessük le, és papírtörővel szárítgassuk meg, a fagyasztottat pedig olvasszuk ki. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Ezt követően a tojásokat válasszuk szét. A sárgájákat keverjük fehéredésig és habosra a cukor 2/3-ával és a vaníliás cukorral. A fehérjéket egy csipet sóval kezdjük habbá verni, majd a maradék cukor hozzáadásával verjük teljesen keményre.
A tojássárgájás keveréket óvatos mozdulatokkal forgassuk a fehérjéhez, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan forgassuk össze, majd halmozzuk egy sütőpapírral kibélelt sütőformába/tepsibe, és szórjuk rá egyenletesen a kimagozott, lecsepegtetett meggyet.
Sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon, tűpróbával ellenőrizzük. Sülés után hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg gazdagon porcukorral, és kockákra vágva tálaljuk.
A klasszikus meggyes piskóta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zamatos, nyári recept itt vár: