Számomra valamiért mindig olyan dekadens dolognak tűnt a klasszikus harcsapaprikás tálalása: a túrós tészta, mint köret ehhez az érzéshez mondhatni, sokat hozzátett. De mégis valahogy így képes kiteljesedni ez az étel: a fűszeres, paprikás, szaftos hal tökéletesen illeszkedik az enyhén savanykás, túrós-tejfölös tésztához. Ez a harmonikus különcség teszi az abszolút kedvenc ételemmé a klasszikus harcsapaprikást, most pedig megmutatom, hogy szerintem miként néz ki a tökéletes elkészítése.
Paprikásalapot főzni csak lassan, szépen
Véleményem szerint az igazán finom harcsapaprikás attribútuma a sűrű szaft, amelyben a halak (másodszor) úsznak, és ami szépen beveszi magát a csuszalapok közé, amikor a fogás két része a tányéron találkozik.
Ehhez elsősorban nem is egy jó recept vagy titkos hozzávaló, hanem leginkább türelem kell.
Türelem ahhoz, hogy a hagyma tényleg üveges és fonnyadt legyen, de közben ne égjen oda, türelem ahhoz, hogy a fokhagyma kiadja minden aromáját, ahhoz, hogy a paprika szinte szétessen puhaságában és ahhoz, hogy az egész alap szépen összefőjön.
Fűszerezése: magyaros
Eleinte mindig hajlamos voltam túltolni a paprikás fűszerezését, mert azt hittem, hogy abban rejlik a titok nyitja. Azonban idővel rá kellett jönnöm, hogy ennek épp az ellenkezőjét kéne tennem: a kulcs ugyanis az egyszerűség.
Használjunk hozzá bőven frissen őrölt feketeborsot, kellő mennyiségű édes fűszerpaprikát, és 1-2 teáskanál füstöltet is. Ezeket pedig egészítsük ki egy leheletnyi (0.5 teáskanál) fűszerköménnyel.
Legyen a fodroskocka a múlté!
Persze, ha hétköznapra készül a paprikás, akkor nem fog az ember nekiállni tésztát gyúrni (én sajnos bevallom, fanatikus lettem, szóval én nekiállnék), ilyenkor tényleg gyorsan az asztalra tehető az egész.
Azért, amikor ráérünk, adjuk meg a módját, és készítsünk hozzá kézzel gyúrt és nyújtott tésztát. Amellett, hogy ezerszer finomabbá teszi a fogást, maga a tésztakészítés végén érzett büszkeség és elégedettség is hozzáad az élményhez.
Plusz tipp: a szalonnapörcök visszamaradt zsírját ne öntsük ki, hanem futtassuk meg rajta a tejfölt, mielőtt a tésztához adnánk. Így átjárja majd az egész fazék tésztát a szalonna íze.
Főzzünk klasszikus harcsapaprikást túrós csuszával!
Hozzávalók a csuszához:
300 g finomliszt, 3 db tojás, 500 g tejföl, 500 g túró, 150 g szalonna
Hozzávalók a paprikáshoz:
1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 1 db TV paprika, 0.5 db hegyes erős paprika, 500 g afrikai harcsafilé, 3 ek napraforgóolaj, 1 ek fűszerpaprika, 2 tk füstölt fűszerpaprika, 0.5 tk fűszerkömény, 2 dl víz, só és bors ízlés szerint
A csuszához a lisztet egy deszkára tesszük, a közepében mélyedést csinálunk, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, és nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Majd frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.
Ha eleget pihent, lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Ekkor keresztben tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra szaggatjuk.
Alaposan megsózott, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megmelegítjük a tejfölt, a tésztához keverjük, és végül a túrót is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk a csuszát.
A paprikáshoz felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, apró kockákra vágjuk a paprikákat és a paradicsomot is. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, majd alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 10 percen keresztül üvegesre dinszteljük a hagymát. Ha kész, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.
Ekkor lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan elkeverjük az egészet. Visszatesszük a tűzre az edényt, és beletesszük a paprikát. Fedő alatt nagyjából 10-12 perc alatt puhára pároljuk, és hozzáadjuk a paradicsomot. Ezt további 5-7 percig főzzük fedő alatt, amíg a zöldségek teljesen szét nem esnek.
Az alaphoz vizet öntünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig fedő alatt összefőzzük. Ha kész, levesszük róla a fedőt, és beletesszük a kockázott harcsát. Fedő nélkül 5-7 percig rotyogtatjuk, amíg a hal omlósra nem fő. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor rágós lesz a harcsa.
A túrós csuszát egy tálra szedjük, majd merünk rá a harcsapaprikásból is. Pörccel, hegyes erőssel tálaljuk.
A klasszikus harcsapaprikás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több klasszikus étel, amit az asztalra tehetsz: