A klasszikus harcsapaprikás receptje, ami házi csuszát érdemel

A klasszikus harcsapaprikás receptje szinte bármilyen alkalommal elővehető: főzhetjük egy teljesen átlagos hétköznapra is, de akár ünnepi fogássá is tehetjük. Főleg akkor, ha még a csuszát is mi csináljuk hozzá.

Számomra valamiért mindig olyan dekadens dolognak tűnt a klasszikus harcsapaprikás tálalása: a túrós tészta, mint köret ehhez az érzéshez mondhatni, sokat hozzátett. De mégis valahogy így képes kiteljesedni ez az étel: a fűszeres, paprikás, szaftos hal tökéletesen illeszkedik az enyhén savanykás, túrós-tejfölös tésztához. Ez a harmonikus különcség teszi az abszolút kedvenc ételemmé a klasszikus harcsapaprikást, most pedig megmutatom, hogy szerintem miként néz ki a tökéletes elkészítése.

A klasszikus harcsapaprikás receptjéért kattints a képre!

Paprikásalapot főzni csak lassan, szépen

Véleményem szerint az igazán finom harcsapaprikás attribútuma a sűrű szaft, amelyben a halak (másodszor) úsznak, és ami szépen beveszi magát a csuszalapok közé, amikor a fogás két része a tányéron találkozik.

Ehhez elsősorban nem is egy jó recept vagy titkos hozzávaló, hanem leginkább türelem kell.

Türelem ahhoz, hogy a hagyma tényleg üveges és fonnyadt legyen, de közben ne égjen oda, türelem ahhoz, hogy a fokhagyma kiadja minden aromáját, ahhoz, hogy a paprika szinte szétessen puhaságában és ahhoz, hogy az egész alap szépen összefőjön.

Fűszerezése: magyaros

Eleinte mindig hajlamos voltam túltolni a paprikás fűszerezését, mert azt hittem, hogy abban rejlik a titok nyitja. Azonban idővel rá kellett jönnöm, hogy ennek épp az ellenkezőjét kéne tennem: a kulcs ugyanis az egyszerűség.

A klasszikus harcsapaprikás receptjéért kattints a képre!

Használjunk hozzá bőven frissen őrölt feketeborsot, kellő mennyiségű édes fűszerpaprikát, és 1-2 teáskanál füstöltet is. Ezeket pedig egészítsük ki egy leheletnyi (0.5 teáskanál) fűszerköménnyel.

Legyen a fodroskocka a múlté!

Persze, ha hétköznapra készül a paprikás, akkor nem fog az ember nekiállni tésztát gyúrni (én sajnos bevallom, fanatikus lettem, szóval én nekiállnék), ilyenkor tényleg gyorsan az asztalra tehető az egész.

A klasszikus harcsapaprikás receptjéért kattints a képre!

Azért, amikor ráérünk, adjuk meg a módját, és készítsünk hozzá kézzel gyúrt és nyújtott tésztát. Amellett, hogy ezerszer finomabbá teszi a fogást, maga a tésztakészítés végén érzett büszkeség és elégedettség is hozzáad az élményhez.

Plusz tipp: a szalonnapörcök visszamaradt zsírját ne öntsük ki, hanem futtassuk meg rajta a tejfölt, mielőtt a tésztához adnánk. Így átjárja majd az egész fazék tésztát a szalonna íze.

Főzzünk klasszikus harcsapaprikást túrós csuszával!

Hozzávalók a csuszához:

300 g finomliszt, 3 db tojás, 500 g tejföl, 500 g túró, 150 g szalonna

Hozzávalók a paprikáshoz:

1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 1 db TV paprika, 0.5 db hegyes erős paprika, 500 g afrikai harcsafilé, 3 ek napraforgóolaj, 1 ek fűszerpaprika, 2 tk füstölt fűszerpaprika, 0.5 tk fűszerkömény, 2 dl víz, só és bors ízlés szerint

A csuszához a lisztet egy deszkára tesszük, a közepében mélyedést csinálunk, majd beleütjük a tojásokat. Egy villával óvatosan elkezdjük felverni a tojásokat, majd fokozatosan hozzákeverünk a lisztből. Amikor már elég sűrű a massza, kézzel egy gombóccá gyúrjuk, és nagyjából 10 percig dagasztjuk a tésztát. Majd frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet pihentetjük.

A klasszikus harcsapaprikás receptjéért kattints a képre!

Ha eleget pihent, lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, hogy lássuk rajta keresztül a kezünket. Ekkor keresztben tenyérnyi csíkokat vágunk belőle, majd azokat kisebb téglalapokra szaggatjuk.

Alaposan megsózott, lobogó vízbe tesszük a tésztát, majd 2 percig főzzük, és leszűrjük. A szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben pörccé sütjük. A zsíron megmelegítjük a tejfölt, a tésztához keverjük, és végül a túrót is hozzáadjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, megsózzuk a csuszát.

A paprikáshoz felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, apró kockákra vágjuk a paprikákat és a paradicsomot is. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, majd alacsony lángon, fedő alatt, nagyjából 10 percen keresztül üvegesre dinszteljük a hagymát. Ha kész, hozzáadjuk a fokhagymát, és közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.

A klasszikus harcsapaprikás receptjéért kattints a képre!

Ekkor lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd hozzáadjuk a fűszereket, és alaposan elkeverjük az egészet. Visszatesszük a tűzre az edényt, és beletesszük a paprikát. Fedő alatt nagyjából 10-12 perc alatt puhára pároljuk, és hozzáadjuk a paradicsomot. Ezt további 5-7 percig főzzük fedő alatt, amíg a zöldségek teljesen szét nem esnek.

Az alaphoz vizet öntünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 5 percig fedő alatt összefőzzük. Ha kész, levesszük róla a fedőt, és beletesszük a kockázott harcsát. Fedő nélkül 5-7 percig rotyogtatjuk, amíg a hal omlósra nem fő. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor rágós lesz a harcsa.

A túrós csuszát egy tálra szedjük, majd merünk rá a harcsapaprikásból is. Pörccel, hegyes erőssel tálaljuk.

A klasszikus harcsapaprikás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több klasszikus étel, amit az asztalra tehetsz:

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...