A kivit magas C-vitamin-tartalma miatt egészséges ételnek tartják, de a gyümölcs más tápanyagokban is gazdag, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, a sebgyógyulás fokozásában, és a bél egészségének fenntartásában. A kiviben található C-vitamin javíthatja a bőr egészségét. A kivi jó antioxidánsforrás, az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből. A C-vitamin hozzájárul a kollagéntermeléshez, amely a test sejtjeinek és szerveinek kulcsfontosságú eleme, beleértve a bőrt is. A vitamin emellett növeli a test sebgyógyító képességét. Egy 69 gramm súlyú kivi 64 milligramm C-vitamint tartalmaz.
A kiviben E-vitamin is van. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai és az a képesség, hogy segít megvédeni a bőrt a napsugárzástól, hozzájárul a bőr védelméhez. A kivi káliumot tartalmaz, amely támogathatja a szív egészségét. A kálium ellazítja az ereket, ami segít a vérnyomás kezelésében, az alacsony vérnyomásúaknál ritkábban alakul ki szív- és érrendszeri betegség. Egy kivi körülbelül 215 mg káliumot tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének közel 5% -át teszi ki.
A kivi rosttartalma javíthatja a szív- és érrendszer egészségét
Azoknál az embereknél, akik sok rostot fogyasztanak - főleg a gyümölcsökből és a gabonafélékből származó rostokat -, kisebb a valószínűsége a vastagbélrák kialakulásának. A kivi K-vitamint is tartalmaz, nyomokban kalcium és foszfor is van benne, amelyek mind hozzájárulnak a csontok egészségéhez. Megfelelő K-vitamin bevitele segíthet megelőzni a csontritkulást. A K-vitamin szintén fontos szerepet játszik a véralvadásban. Egy kivi a felnőttek napi vitaminigényének 23–30%-át adja.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
4 egészséges alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhából
Számos kutatás bizonyítja, hogy érdemes egészséges összetevőket választani, mert ezek fogyasztása a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a rákig sok kór megelőzésében szerepet játszhat.
Jenei GrétaGránátalma-kalauz: így válaszd ki a tökéletes gyümölcsöt, majd így használd...
Bár az esős, szürke idő nem a kedvencünk, mégis szeretjük a hideg hónapokat, hiszen ekkor van többek között a gránátalma szezonja.
NosaltyMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei Gréta