Kivi, a szőrös csoda: nem csak a C-vitamin miatt szeretjük

A kivi eredetileg vadon termett Kínában – egy tanítónő 1904-ben mutatta be a gyümölcsöt Új-Zélandon, miután Kínából visszatért a magokkal. Az új-zélandiak „kivi”-nek nevezték el nemzeti madaruk után.

A kivit magas C-vitamin-tartalma miatt egészséges ételnek tartják, de a gyümölcs más tápanyagokban is gazdag, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében, a sebgyógyulás fokozásában, és a bél egészségének fenntartásában. A kiviben található C-vitamin javíthatja a bőr egészségét. A kivi jó antioxidánsforrás, az antioxidánsok segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből. A C-vitamin hozzájárul a kollagéntermeléshez, amely a test sejtjeinek és szerveinek kulcsfontosságú eleme, beleértve a bőrt is. A vitamin emellett növeli a test sebgyógyító képességét. Egy 69 gramm súlyú kivi 64 milligramm C-vitamint tartalmaz.

A kiviben E-vitamin is van. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai és az a képesség, hogy segít megvédeni a bőrt a napsugárzástól, hozzájárul a bőr védelméhez. A kivi káliumot tartalmaz, amely támogathatja a szív egészségét. A kálium ellazítja az ereket, ami segít a vérnyomás kezelésében, az alacsony vérnyomásúaknál ritkábban alakul ki szív- és érrendszeri betegség. Egy kivi körülbelül 215 mg káliumot tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükségletének közel 5% -át teszi ki.

Kivis smoothie

Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.

A kivi rosttartalma javíthatja a szív- és érrendszer egészségét

Azoknál az embereknél, akik sok rostot fogyasztanak - főleg a gyümölcsökből és a gabonafélékből származó rostokat -, kisebb a valószínűsége a vastagbélrák kialakulásának. A kivi K-vitamint is tartalmaz, nyomokban kalcium és foszfor is van benne, amelyek mind hozzájárulnak a csontok egészségéhez. Megfelelő K-vitamin bevitele segíthet megelőzni a csontritkulást. A K-vitamin szintén fontos szerepet játszik a véralvadásban. Egy kivi a felnőttek napi vitaminigényének 23–30%-át adja.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...