Kiváló magyar dinnyeszezon elé nézünk idén - Mutatjuk a részleteket!

A héten már kaphatók az első magyar görögdinnyék a piacokon és boltokban. Idén igazán jó termésre számítanak a termelők. 

A hétvégén elindult a magyar görögdinnye szedése, így a héten már a boltokban is piacokon is megjelenik a zöldségnek (hivatalosan tökféle) és gyümölcsnek is titulált nyári finomság. A tavalyi évhez képest kevesebb dinnyét ültettek, de az időjárásnak köszönhetően jó minőségű termésre számíthatunk.

Magyarországon körülbelül 5000-5200 hektráron termesztenek görögdinnyét. A kiültetés áprilisban és májusban történt szakaszosan. Idén nagyon jó termésre számítanak a termelők. "Durván 200-210 ezer tonna dinnye teremhet, ebből pedig 60-80 ezer exportra kerülhet" - mondta portálunknak Ledó Ferenc. AFruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzátette, július első napjaira teljesen kiszorulhat a görög és spanyol behozatal, és már kizárólag csak magyar görögdinnye lesz forgalomban.

5 tipp, hogy a legfinomabbat válaszd

Egy korábbi cikkünkben adtunk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan válasszuk ki a legédesebb dinnyét a nagy rakásból. Érdemes a méretet figyelni, a mintázatot, és a görögdinnye kis farkincáját is. A tuti tippeket itt találjátok! ->>>

Ledó figyelmeztetett, hogy a görögdinnye árát - ahogy minden más zöldségét és gyümölcsét - a kereslet kínálat fogja meghatározni. A termelők abban bíznak, hogy az idén nem megy 100 forint alá a dinnye fogyasztói ára, ami utóbbi csoportnak kevésbé jó hír, viszont a termelőknek a kilónkénti100-120 forintos árból is csak 40-45 forintos haszon jut.

Dinnyés kedvenceink:

Sárgadinnye süti

Dinnye süti? Hát ez nem úgy néz ki! Az eredeti receptet sárgadinnye kenyér néven találtam, és annyira meghökkentő volt, de a hozzászólások még inkább, hogy milyen finom. Viszont két ...

Joghurtos sárgadinnyefagylalt

Idén a joghurtos fagylaltokat részesítem előnyben. A sárgadinnyés változat is hasonlóan készült, mint az eddig készítettek. A sárgadinnye nyersen, turmixolva került a fagylaltba.

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mag nélküli dinnye, amely prémium kategóriás terméknek számít. Ledó megjegyzi, hogy Németországban már szinte csak ilyen dinnyét árusítanak. Évről-évre egyre többet ültetnek belőle Magyarországon is.

Magyar sárgadinnye már van

Magyar sárgadinnyét már lehet kapni a piacokon is boltokban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a sárga húsú dinnye kilónkénti 498-378 forintos átlagáron volt kapható a múlt héten a budapesti piacokon, míg a vidékieken az 550forintot is elérte. A héten ezek az árak jelentősen csökkenni fognak, és a gyümölcs jóval olcsóbban kapható majd.

Bár a magyarok a sárgadinnyét is szeretik, görögdinnyéből több fogyasztanak. "Éves szinten olyan 14-15 kilogramm görögdinnyét fogyaszt az átlag magyar" - ismertette a Fruitveb elnöke.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Válaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben

A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?

Brecz Judit

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...