Kit érdekel az esküvői torta, ha ilyen esküvői kenyerünk is lehet!

Ukrajnában régi szokás, hogy az esküvőket gyönyörű, díszes kenyerekkel "koronázzák meg". Ismerkedj meg a korovai műfajával!

Ha valaki Ukrajnában jár egy esküvőn, nagy eséllyel egy egészen szokatlan ünnepi kenyérrel találja szembe magát. A korovaiazonban nem csupán egy látványos, nagy műgonddal létrehozott fogás, de fontos szimbolikus szerepe is van.

A díszes kenyeret a hagyományok szerint a közösség hét férjezett asszonya süti meg - írja az Atlas Obscura. Csak olyan nők kerülhetnek be a kenyérsütők "csapatába", akik az első, boldog házasságukban élnek, ugyanis az általuk készített kenyérre, és az azt fogyasztó ifjú párra átszáll a szakácsok frigyén lévő áldás. Hasonló okokból elvileg a kemencébe is egy boldog házasságban lévő férfi teheti csak be a korovait.Arról, hogyan ellenőrzik a résztvevők boldogságérzetét, nincsenek adatok...

Amikor a kenyér a sütőben van, mindenki imádkozik, hogy minden rendben menjen, mert a repedt korovai problémákat jelez előre az új házasságban.

Nem csupán az elkészítés mechanizmusa, de a kenyér díszítése is szimbolikus. A rózsák a szépséget jelölik, míg a kitárt szárnyú madár a vőlegényt, a nyugodtan pihenő madárka a menyasszonyt szimbolizálja. Manapság nem csak két madarat helyeznek a kenyérre, hanem a kicsike, állatot mintázó tésztacsomócskák akorovaifő díszítőelemeiként jelennek meg.

A korovait az esküvői szertartás idején az oltár közelében helyezik el, majd a fogadás során minden vendég elfogyaszt egy darabkát belőle.

Noha esküvői kenyeret készítenek Oroszországban, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában is, a korovai a leglátványosabb közülük.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Hogy készíts el jól egy igazi trash kaját? Pont így!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Top 9 krémesen majonézes tojás és saláta az ünnepekre

A majonézes salátáknál illetve a krémes tojásételeknél semmi nem egészíti ki jobban a rántott pontypatkót és a különféle ünnepi húsokat, ez tény. Ne hezitáljunk, az év végén igenis megérdemeljük a gazdag, tunkolni valóan majonézes finomságokat, sőt, ha szeretjük, csípősen pikánssá is tehetjük őket!

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...