4 étterem, ahol állj meg enni, ha Kispestre sodor a sors

A Kispestről készült századeleji képek egészen megdöbbentőek a mai városképhez képest. Úgy képzeljük el, mint egy falut a pusztaságban, a városokra nem jellemzően széles utcákkal, egymástól messzire elhelyezkedő házakkal. 1950 első napján immár városként csatolták Budapesthez, Kispest tehát csak 72 éve a főváros része. Ide nem jutnak el a turisták és nem is különösebben szép fekvésű a kerület, de közel 60 ezer embernek nyújt otthont – néhány kiemelkedő gasztroponttal. Itt együnk Kispesten!

A Határ úttól kifelé terül el ez a nem túl nagy kerület, amelyet épp úgy meghatároz kiterjedt lakótelepe a tízemeletes házakkal, mint az egyedi, kertvárosias stílusban épült Wekerletelep, amely Kós Károly irányítása alatt a századelő egyik legjelesebb városképformáló projektje volt. A szocializmus évtizedei alatt ruhaiparáról és más üzemeiről volt híres, itt működött a Vörös Október Férfiruhagyár, a Kispesti Textilgyár, a Magyar Selyemipar Vállalat és a Carpathia Szövőgyár, és nem hiába építették meg itt az Élmunkás lakótelepet, hiszen munkások ezreit foglalkoztatták a gyárakban. A mai XIX. kerület

Étterem, kávézó, delikátesz és egyszerűen kultikus: A Másik Bolt

A kispesti Wekerle-telep hangulatát – ahol a Barátok közt jól ismert nyitó képsorait is rögzítették – Kós Károly építészete határozza meg. Ez egy kis város a városban, egyedi arcéllel, egymással nem párhuzamos utcákkal, sajátos karakterű házakkal és városképpel.

A Másik Bolt tökéletesen illik ebbe a külön kis világba, hiszen ők maguk is igen különösek.

Maga a bolt roskadásig van pakolva kiválóbbnál kiválóbb friss és tartós élelmiszerekkel, borokkal, manufaktúrákból származó ételekkel-italokkal. Ők maguk saját kovászos pékséget működtetnek, hideg- és melegkonyhájuk miatt pedig egyáltalán nem csak a wekerleiek járnak hozzájuk. Laciséf személye szintén kultikus, és náluk egyáltalán nem kell meglepődni a „Terápiás levesen" a rögtönzött, napi étlapon vagy azon, amikor gyászhírt tettek közzé a „másik kovász" elhalálozásának alkalmából.

Imádnivaló reggeliző, kávézó, szendvicsező, ebédmenühely / Fotó: A másik bolt Facebook-oldal

Imádnivaló reggeliző, kávézó, szendvicsező, ebédmenühely, romantikus vacsorahelyszín és delikátesz óriási választékkal. Végül, de nem utolsósorban A Másik Bolt vezeti az ország egyik legviccesebb, legszórakoztatóbb Facebook-oldalát, amit akkor is érdemes követni, ha nem vagyunk rendszeres vendégek, mert az egyre elkeserítőbb hírözönben egy állandó pozitív tartalomforrást jelentenek.

A Másik Bolt
Budapest 1192, Kós Károly tér 13.

Keresd a kis Buddhát: La-Guna Sushi Bár

A La-Gunába sem csak a kispestiek járnak. Mint tudjuk, a sushi bizalmi kérdés, hiszen a nyers hal fogyasztása egy tengerparttal nem rendelkező országban kizárólag igen gondos logisztikával lehetséges.

A La-Guna az autentikus sushiéttermek világát hozza, nem trendi, nem dizájnétterem, viszont a műfaj jó ideje megbízható pontja.

A La-Guna az autentikus sushiéttermek világát hozza / Fotó: La-Guna Sushi Bar Facebook-oldal

Az óriási étlap az ázsiai éttermek stílusát képviseli, a választást ételfotókkal segítve. A sushi-, nigiri-, sashimi-, temaki- és inariösszeállításokon kívül megérnek egy misét a soba tésztáik, wokos ételeik és a távol-keleti konyhák által is igen kedvelt bundázott, tempurázott ételeik. Bárhol megállná a helyét a városban.

La-Guna Sushi Bár
Budapest 1191, Üllői út 216/8.

Baráti sütésekből megbízható BBQ pont Pesten: Blokk BBQ

A pandémia időszakában nyitottak, és csak drukkolni tudunk nekik, hogy a rezsiválságban is fennmaradjanak. A Blokkban a BBQ műfaja által megkívánt alázattal adóznak a tűz és füst iránt.

A BBQ alapok, mint a pulled pork vagy sertésoldalas mellett tépett marhanyakat is sütnek, mégpedig Angusból, és házi kolbászt is készítenek.

Egy kis Amerika Kispesten / Fotó: Blokk BBQ Facebook-oldal

Egy kis Amerika Kispesten egészemberes burgerekkel, bostoni sült babbal és a stílusban kötelező sajttortával és brownie-val (ezek a Cukker Sütitől érkeznek). Minden kerületnek kijár egy tisztességes BBQ hely, Kispesten ez a Blokk.

Blokk BBQ
Budapest 1191, Üllői út 218/1.

All’Angolo

Az Üllői út mellett az Ady Endre út Budapest meghatározó főútja, itt találjuk az All’Angolo pizzériát, amelyet nem angyalokhoz címeztek, amire elsőre gondolhatnánk. Ez a pizzéria „a sarkon”, és bárcsak minden sarki pizzázó ezt a szintet hozná. Látszik, hogy nem az V. kerületben járunk, ahol a jó étel mellé elvárás a nagyvilági dizájn is.

Az All’Angolóban – akárcsak a La-Guna sushiban – nem tervezte sztárgrafikus az arculatot, de a pizza az olasz sztenderdeket hozza.

Bárcsak minden sarki pizzázó ezt a szintet hozná / Fotó: All'Angolo Pizzeria Facebook-oldal

A tiramisù az tiramisù, ahogy a szicíliai cannolo és a panna cotta is az. Nem ültek fel a nápolyi pizzavonatra, hanem egyszerűen jó vékonytésztás pizzát készítenek, amit annak rendje és módja szerint imádnak a kerületiek.

All’Angolo
Budapest 1196, Ady Endre út 71.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: A másik bolt Facebook-oldal


Ismerj meg további izgalmas budapesti környékeket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...