Este 7 óra van és a Madách téren vagyunk. Egymást érő éttermek és kocsmák között bújik meg egy kis üzlethelyiség, ez a Kishusom. Beillik és kilóg egyszerre. A sok minimál dizájnban megőszült hipszterkocsma között üde színfolt a Kishusom rózaszínen villogó cégére. A falon lévő "freskón" formás afrolány illegeti magát, tukánok és makik kolbászt falatoznak. Még fel sem fogtam a kép minden részletét, a következő pillanatban már az ajtóból integet Rozina. Két puszival köszön, és lehuppan velem szemben, majd összecsapja a kezét: "Akkor nyomassuk!"
Honnan jött az ötlet, hogy kolbászozót nyiss?
Ez az elmebeteg gondolat honnan érkezett? (nevet) A gondolat, hogy nyíljon egy kolbászozó már nagyon régen megfogant bennem. Egyszerűen azt gondolom, hogy a kolbászban sokkal több van, mint amit ma bárhol kihoznak belőle!
,,Kolbászt mindenkinek!”
Mi különbözteti meg a Kishusomat egy sima talponálló kolbászozótól?
Magukhoz a kolbászokhoz nagyon alap fűszerkeveréket készítettem. A Püski Manufaktúra tölti a kolbászokat, és náluk van a titkos keverékem. Ezek a fűszerek csak a hús ízét hivatottak kihangsúlyozni, mert utána jön a truváj! Ezekre a kolbászokra ráépítünk mindenféle különleges ízű feltétet. Japán zöldségek, marinált uborka, csirkemájpaté, savanyúkáposzta vagy akár egy bolognai szósz cheddar sajttal és szárított fekete olívával. Rengetegféle kombinációnk van és ettől más a Kishusom.
Mesélj a kínálatról!
Hát vannak a kolbászok és azokat lehet enni különböző sztílókkal.
Milyen értelemben? A stilou, románul tollat jelent…
(nevetünk)
Nem, itt a sztíló azt jelenti style, stílus. Sokat jártam a Madách téren mielőtt nyitottunk és hallgattam a szlengeket. Itt a téren a "stilo" kifejezés nagyon megy, így a különböző kolbászstílusokat elneveztük sztílóknak.
Ez azt jelenti, hogy választhatsz bármilyen kolbászt vagy virslit, és azt felöltöztetjük neked egy stílussal, azaz különböző feltét kombinációkkal.
Jelenleg hat ilyen stílusunk van. Ezt kérheted kifliben, de kifli nélkül is. Nagyon menő burgonyás házi kiflink van egyébként, amit Szabadfi Szabolccsal, a Panificio il Basilico pékmesterével kísérletezünk ki. A sztílókon kívül vannak olyan kolbászok is, amiket meztelenül, feltét nélkül lehet enni házi szószokkal és olyan köretekkel, mint például a barna vajjal készült krumplisali, meg a káposztasalátánk, ami friss és citrusos, tök jól illik mind a sztílókhoz, mind a meztelen kolbászokhoz!
Beszéljünk most a belső enteriőrről. Sok - nagyjából - egyforma hely van a környéken, de itt rögtön szemet szúrnak a színes falak, a dzsungeles tematika. Hogyan jön össze a tukán, a maki meg a kolbász?
Szerettünk volna valami újat mutatni, hiszen a környéken többnyire a minimál dizájn helyek hódítanak. Plusz, egy kolbászozóban nem arra számítasz, hogy trópusi hangulattal találkozol. Kicsit meg akartuk lepni az embereket.
Itt a Madách téren rengeteg külföldi megfordul, de magyarokból is - főleg fiatalokból - szép számmal akad a környéken. Ki a célközönsége a Kishusomnak?
„Mindenki, aki szereti a kolbászt!"
Nemrég az V. Junibor és Gasztroünnepen képviseltettük magunkat egy standdal, és ott eszméletlen hallgatóságra találtunk. Nagyon megkedvelték a termékeinket, és én azt szeretném, hogy mindenki, aki a Gozsdu udvarba tart, vagy éppen onnan jön, esetleg a környező helyekre megy szórakozni, az buli előtt vagy buli után egyen egy hot dogot vagy magában egy kolbászt.
Ti egy ”kolbászmennyországot” csináltok itt a ”hipszterparadicsom” közepén. Ezekben a körökben is nagyon népszerű mostanában a vega, meg a mindenmentes étkezés. Ti mennyire akarjátok ezt meglovagolni?
,,Hát itt vega kolbászt nem szolgálhatunk fel! Egy Kishusomban azért mégse legyen vega étel!”
A kolbászaink gluténmentesek, és nem használunk hozzájuk adalékot. A kiflink meg nem tud gluténmentes lenni, mert az egy kelesztett, burgonyás gnocchitészta. Különben is, egy kolbászozó hadd ne legyen már mindenmentes! Van egy csirkemellből készült fitnesz zsályás csirkekolbászunk azoknak, akik nem akarnak nagyon nehezet enni, de akkor is egy kolbászozóról beszélünk!
Mit ne mondjak, a Kishusom messze áll a megszokott kolbászozóktól. Itt nem kell mocskos billegő asztaloknál állva tunkolni a zsíros kolbikat mustárba. Itt nem fordul le az ember a székről, ha végigeszi a kínálatot. Én majdhogynem az összes terméket kipróbáltam, ugyanis Rozina nagymamákat meghazudtoló stílusban kínált mindegyik sztílóval és meztelen kolbásszal.
A kolbászok közül kiemelném a Pesti sertés kolbászt erős mustárral. Egészen magyarnak éreztem magam, ahogy a forró kolbit csak úgy csupasz kézzel csípős mustárral toltam a fejembe. A sztílók meg mind valamilyen tájegység jellegzetes ízeivel érkeztek. A Queen egy angol reggeli minden elemét hot-dog formában vonultatta fel. Kiadós és bőséges volt, ezzel szemben például a vietnámi jellegű Banh Mi egy friss marinált zöldséges egészen könnyed sztíló.
A kedvencem a Curry volt, ebben kesudió és ananász is borzolta a kedélyeket. Édeskés, meglepő ízével nekem nagyon jól fog jönni egy átmulatott Madách téri éjszakán! Találkozzunk ott!
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Elérhető, jó magyar konyhát keresel? Megtaláltad! Bemutatkozik a Börze