Kis szendvicstörténet

A legnépszerűbb étel, amelynek nincsen receptje, csak irányelvei, és még azok sem állandóak. A világon mindenhol fogyasztják, a nap minden szakában. Naná, hogy a szendvicsről van szó!

A kártyás angol

A köztudatban a legkozmopolitább étel egy angol gróftól ered, aki nagy kártyás volt, és még annyi időre sem akarta abbahagyni a partit, amíg eszik valamit. Figyelembe véve a XVIII. századi angol arisztokraták étkezési szokásait, és a négyórás vacsorákat, ez talán nem is olyan nagy csoda. John Montague, Sandwich negyedik grófja, így csak húst, sajtot és kenyeret kért a partik idejére, és hogy a kezei ne legyenek zsírosak, két szelet kenyér közé tette a belevalókat. Való igaz, hogy ez volt az első hivatalos feljegyzés, ahol későbbi nevén emlegetik a szendvicset, de a történet ennél azért régebben kezdődött.

Tollfosztó eszem-iszom >>

Csirkés szendvics

Angliában dolgoztam úgy 8 hónapig egy teaházban. Ott voltak ilyen szendvicsek. Nekem mind közül a csirkés volt a kedvencem, ezért ezt gyakran eszem itthon is.

Csirkés toast

Egy egész sült csirkét ketten, egyszerre elfogyasztani nem tudunk. (Megjegyzem nem is akarunk..) Még akkor sem, ha van egy minden finom falatra lesben álló kutyusunk, akinek jócskán kijutott ...

Korai évek

A szendvics első változata még az ókorból való – állítólag, a Kr. e. 100 körül született Hillel rabbi maceszszeletek közé tett pépesített almát és tört diót, hogy az előírt gyógyfüvek ízét tompítsa. A középkorban nem mindig használtak tányért, sült és főtt húsokat gyakran vastag szelet kenyéren tálalták, amit később a koldusoknak vagy kutyáknak adtak. A kártyakedvelő grófról írt riport után azonban még mindig el kellett telnie jó 100 évnek, hogy a szendvics receptje egy szakácskönyvben, nyomtatásban is megjelenjen. Ez viszont már a XIX. század közepén történt, amikor az ipari forradalom bőven tombolt – gyakran 10 órás munkaidővel, és a falusi konyháknál jóval kisebb városi főzőhelyiségekkel. Ilyen körülmények között pedig a szendvics ázsiója is erősen megnőtt.

Egy világ kedvence: hamburger >>

Hideg szendvicstál

Buli nyolcadik menüje. Nem ártana kis szépérzéket magamhoz vonzani, de annyira lefárasztott a hidegtálakkal való bíbelődés, hogy csak ilyenre sikerült. De veszek leckéket, és igyekszem ...

Szendvics a csúcson

Mint olyan sok más ételt, a szendvicset is az Egyesült Államok futtatta fel. Az 1920-as években már tömegesen készült a háztartásokban reggelire, ebédre, de főleg vacsorára. Az oktatás tömegessé válásával egyre több édesanya készített szendvicset az iskolai csomagba. Szintén az Egyesült Államokban dobták piacra az előre szeletelt kenyeret is, ami még gyorsabbá tette a szendvics készítését. A szendvics még a háborúban is fontos szerepet töltött be: az amerikai katonák egyik alaptápláléka volt a filmekből ismert mogyoróvajas-lekváros szendvics, mivel igen magas a kalóriatartalma, és összetevői sokáig eltarthatóak voltak. Ma a szendvics az egyik legismertebb ételtípus – megszámlálhatatlan variációja között van egészséges és nagyon egészségtelen változat is, kapható minden utcasarkon, de a legelegánsabb rendezvényeken is megtalálható mini formában. Vannak világhírű szendvicsek, mint a BLT, a clubszendvics vagy a Sloppy Joe, és vannak egyszerűbbek is, melyek kreativitásunk eredményenként naponta készülnek a konyhánkban.

Ezt ették a filmben >>

BLT

Az egyik legnépszerűbb, klasszikus szendvics az USA-ban. Nevét a Bacon, Lettuce, Tomato rövidítéséből kapta. Alapvetően enyhén pirított kenyérrel készül, de én most zsemlét ...

Klubszendvics

Nálam ez a szendvicsek királya. Nagyon finom, a hozzávalók nagyon jól harmonizálnak egymással, érdemes vele vesződni. Én már vendégeknek is készítettem (nagy sikere volt), de ...

Sloppy Joe

Az amerikai konyhát próbálom felfedezni, hiszen itt élek. Otthon nem lehet ugyanazokat a fűszereket beszerezni, amit itt megvásárolok ennek az elkészítéséhez, remélem azért még ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...