Kis mennyiségben áldás, nagyban átok - ezt teszi a túl sok citromos víz a szervezeteddel

Lehet, hogy te is felültél a citromosvíz-vonatra, és lelkesen fogyasztod reggelente a csodanedűt, de jó, ha tudod, hogy a jóból is megárt a sok.

Évek óta tartja magát a citromos víz divatja, és bár legtöbbünk számára nem kifejezetten egészségtelen ezzel kezdeni reggel a napot, nincs is annyi pozitív hatása, mint amennyit sokan ember tulajdonítanak neki. Rengetegszer megcáfolták már, hogy felpörgetné az anyagcserét vagy, hogy erősítené az immunrendszert, de pl. ha az ízesített vízzel könnyebben fogyasztasz több folyadékot, akkor nem egy rossz megoldás. De, ahogy minden mással is étkezés terén, nem érdemes túlzásokba esni, mert az alábbi esetekben akár ártalmas is lehet. Mutatjuk, hogy az Insider mit írt róla.

1. Pusztíthatja a fogaidat

Talán nem meglepő, hogy a citrom leve erősen savas, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a fogzománcodnak. Ha a zománc elvékonyodik, a fogaid elszíneződnek, érzékenyebbek lesznek, és hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra. Ez kifejezetten igaz akkor, ha simán pohárból vagy palackból iszod, ha szívószállal fogyasztod, egy fokkal jobb – de az meg a környezetnek nem tesz jót, úgyhogy tényleg nincs mindenre megfelelő megoldás.

2. Bánthatja a gyomrodat

Bár állítólag jót tesz az emésztésnek, a sok citromos víz inkább ronthat az olyan gyomorbetegségeken, mint például a reflux. A refluxosoknak kerülniük kell a savas ételeket és italokat, különben a betegség teljes fokozatra kapcsol, és gyakoribbá, erősebbé válnak a tünetek.

3. A héjával is csak óvatosan!

Egy2007-es, étteremben fogyasztható citromok minőségét vizsgáló kutatás azt találta, hogyE. Coli baktériumokkal és hasonló kórokozókkal lehet tele a gyümölcsök héja. Ezért nem feltétlenül érdemes citromkarikákkal innod a vizet, inkább facsartasd bele a levét, ha beülsz valahová enni. A boltokban pedig figyeld meg azt, hogy kiírják-e a citromnál, hogy a héja nem fogyasztható, mert ilyen is van rengeteg - ezeket szintén inkább csavard, mint szeleteld.

4. Ronthat a szájsebeken

Ha a szádban sebek vagy fekélyek alakulnak ki, már magában sem kellemes, de a legtöbbjük szerencsére pár nap alatt magától elmúlik. Ha viszont túl sok citromos vizet iszol, a sav folyamatosan irritálja őket, és meggátolja, hogy megfelelő ütemben gyógyuljanak.

5. Migréneket idézhet elő

Ha migréntől szenvedsz, akkor valószínűleg még az esélyét sem akarod megadni annak, hogy valami olyat egyél vagy igyál, ami kiválthat egy rohamot. Bár a citrusgyümölcsökről ellentmondásos kutatások jelentek meg egyelőre azzal kapcsolatban, hogy mennyire idézik elő a migrénes fejfájást, még mindig abba a csoportba tartoznak, amelyekvalószínűleg nem tesznek jóta migréntől szenvedőknek. Ha biztosra akarsz menni, inkább ne fogyassz citrusféléket.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...