Kétségkívül a konyha a legtöbb lakás egyik legforgalmasabb helye. Ezért van szükség egy jól megtervezett és berendezett főzőhelyiségre, ami könnyen karbantartható. Alábbi útmutatónk segít a gyakori kiskonyhai problémák megoldásában, hogy végül egy kellemes, tiszta és rendetlenségmentes helyen tudj főzni.
Nézd meg a galériában, hogy miként boldogulhatsz egy kis konyhában
1.) Tervezz előre!
Mielőtt még elindulnál a nagy bevásárlótúrádra, érdemes körbenézned a kamrádban, hogy milyen alapélelmiszereid vannak már betárazva. Ha képben vagy a raktárodban lapuló alapanyagokkal, akkor ezzel nemcsak helyet, hanem még pénzt is spórolhatsz.
2.) Készíts egyserpenyős ételeket
Az egyserpenyős ételek szuper praktikusak, akkor ha valaki kisebb főzőhelyiséggel rendelkezik. Egyfelől kevesebbet kell mosogatnod, másfelől pedig a főzési folyamat is kevesebb munkát igényel. De azért még ilyenkor is érdemes előre gondolkodni. Például, ha le kell szűrnöd a tésztát, akkor figyelj arra, hogy a konyhai mosótálca szabad legyen. Ne felejtsd, ha kis konyháról van szó, akkor: rend a lelke mindennek.
4.) Mise en place
A mise en place (ejtsd: miz-an-plász) egy francia konyhai kifejezés, ami annyit jelent, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden összetevőt előkészítünk/kimérünk. Ez a szakkifejezés valószínűleg azért született, hogy sose uralkodhasson el a káosz egy nagy konyhában, de a felfordulás egy kis konyhából sem hiányzik, úgyhogy bátran használd.
5.) Legyél kreatív!
Ha a konyhádhoz közel található előszobában vagy a nappaliban akad pár üres szekrénypolc, akkor nyugodtan átcsoportosíthatsz pár edényt, serpenyőt vagy más konyhai eszközt ide. Ezen felül több helyet nyerhetsz akkor is, ha átalakítod a mosogatótálca és a tűzhely környékét. Például egy tűzhelyfedő lap segítségével rengeteg extra konyhai felületet kapsz.
A lényeg tehát, hogy szeresd a kis konyhádat, mert rengeteg lehetőség rejlik benne, csupán egy kis odafigyelést igényel.
Még több tipp: