Kipróbáltuk a hamburgert, amiben MŰHÚS van

Kétségkívül elmondható, 2019 a műhús éve, olyannyira, hogy már hazánkban is kapható olyan hamburger, amiben műhúspogácsa van. Nem hagyhattuk ki, leteszteltük!

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik a hagyományos hamburgerek vegetáriánus változatát keresik manapság az éttermekben. Nem is olyan rég kóstoltuk két hazai gyorsétteremlánc vega burgereit, most pedig a műhúspogácsás hamburgert próbálhattuk ki. Igen, mert már ilyen is van!

Az idei év kétségkívül a múhűsok térnyeréséről szól. Ezeknek a termékeknek a lényege, hogy ízükben és állagukban is megpróbálják utánozni az igazi húsokat, mindezt úgy, hogy közben semmilyen állati eredetű alapanyagot nem tartalmaznak, ezáltal tökéletesek a növényi étrendet követők számára. A piacot egyelőre két nagy cég, a Beyond Meat és az Impossible határozza meg. Előbbiben Bill Gatesnek és Leonardo DiCaprionak is van némi részesedése. A nagy különbség a cégek termékei között, hogy az Impossible-ben szójaprotein, míg a Beyond Meatben borsóprotein a fő összetevő. A Beyond Meat egyébként összesen 22-féle alapanyagot tartalmaz, amit most ha nem bánjátok, nem sorolnánk fel.

A műhúsos hamburgerek mellett szóló legfontosabb érv, hogy fogyasztásukkal jót teszünk a környezetnek és az állatvilágnak. Arról viszont egyelőre hangos vita folyik, hogy ezek az ételek mennyire egészségesek.

Magyarországon elsőként a budapesti Bartók Béla úton található Vegan Love-ban lehet megkóstolni a Beyond Burgert. A különleges ételnek az idei Sziget Fesztiválon is nagy sikere volt, bár ott közel 5000 forintért, míg az újbudai étteremben 2900 forintért kínálják. Tekintve, hogy mekkora hájp van a hamburger körül, nekünk nem volt annyira meglepő az ár. Az édesburgonyás, karfiolos, csicseriborsós pogácsákat tartalmazó vegán hamburgerek is közel 2000 forintért kaphatóak a piacon.

A Beyond Burger megtévesztésig hasonlít a hagyományos, húsos hamburgerekre. A műhúspogácsa rózsaszínes, állagra olyan, mintha darált húsból készült volna. A Beyond Meat mellett a Vegan Love burgerében vegán cheddar sajt, paradicsom, csemegeuborka, jégsaláta, lilahagyma és titkos receptúra alapján készült házi burgerszósz van. Nehéz megállni, hogy beleharapjunk...

Elsőre egyátalán nem érződik a műhús íze, olyan érzésünk van, mintha egy jó minőségű, húsos hamburgert fogyasztanánk. A pogácsa állaga talán egy kissé puhább, könnyebben rághatóbb, de ez igazából csak javít a fogyasztási élményen. A szósz és a vegán cheddar nagyon jó ízt ad az egész hamburgernek, egy picit talán el is nyomja a műhúst, ezért azt külön is megkóstoltuk. Ekkor már egyértelműen megmondható, hogy ez bizony nem hús, ízében inkább egy kissé zöldséges, élesztős. Semmihez nem tudnánk hasonlítani, egy teljesen új íz, amit korábban még sosem tapasztaltunk.

A Beyond Meat Burger jelenleg az egyik legfelkapottabb étel az étteremben. Egy fiatal pár is megjegyzi nekem, hogy bár nem vegánok, csak az miatt jöttek, hogy leteszteljék a hamburgert. Nekik nagyon tetszett, amit kóstoltak, és nekünk is.

A műhús tehát nem ördögtől való dolog. Mi elsősorban vegánoknak ajánljuk, mert egy szaftos, ízében és állagában is jó ételt fogyaszthatnak. A Beyond Meat Burgert azonban a húsevőknek is érdemes kipróbálniuk, hiszen egy egészen új ízvilágot tapasztalhatnak meg.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...