Miért szeretjük annyira a bolti édességeket? Talán mert bármikor megvehetjük és élvezhetjük őket? Mert nem kell értük a konyhában fáradozni? Gyermekkori emlékek miatt? Miért tart ki az irántuk érzett szerelmünk akkor is, ha tudjuk, hogy tömve vannak állagjavítókkal, színezékekkel és tartósítószerekkel? Mind megválaszolhatatlannak tűnő kérdések ezek, amelyekre ez a cikk nem is próbál megfejtést keresni, sőt, válaszként is inkább csak egy receptet hoz. Egy olyan receptet, ami az örök kedvenc kinder tejszeletet helyezi házi környezetbe, és ami talán még a bolti édességek rajongóit is meggyőzi majd arról, hogy a szupermarketeken túl is van élet.
A piskóta titkai
Több alapanyag is azért dolgozik, hogy ne egyszerűen a lehető legautentikusabb tejszeletélményt kapjuk, hanem egy annál sokkal, de sokkal istenibbet. A piskóta álomszerű puhaságát a tejföltől kapja, karakteres aromája pedig a méznek köszönhető.
Persze a végleges élményhez ez nem elég: ha azt szeretnénk, hogy a piskóta a lehető legpuhább legyen, és az ízek összeérjenek a szeletben, pihentessük a süteményt pár óráig a hűtőben.
A krém titkai
Érdekes módon a krém is kap mind tejszínt, mind mézet, a hozzávalók hatása itt mégis egy kicsit más. Jobban előjön a tejföl enyhén savanykás aromája, amit a méz ellensúlyoz. A légiesen könnyed állagról pedig a keményre felvert tejszínhab gondoskodik.
A krémhez érdemes némi zselatinfixet is adni, különben túl lágy lesz, és a szeletelés során kifolyik majd a piskóták közül. Nem kell persze túl sok a zselésítőanyagból, a hűtés során valamennyit szilárdulni fog az állaga.
Készítsünk házi kinder tejszeletet!
Hozzávalók a piskótához: 1 db tojás, 75 g cukor, 75 g méz, 85 g vaj, 75 g tejföl, 2 dl tej, 200 g finomliszt, 2 tk sütőpor, 45 g cukrozatlan kakaópor, 1 csipet só
Hozzávalók a krémhez: 250 g mascarpone, 75 g méz, 1 db vanília, 2 tk citromhéj, 100 g tejföl, 1 ek zselatinfix, 1.5 dl habtejszín, 25 g porcukor
A tojást a cukorral és a mézzel kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tejfölt és a tejet. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót, és csomómentes tésztát keverünk belőle.
A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsire öntjük, elegyengetjük, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A kész tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd középen vágjuk ketté. Ha szükséges kicsit lelapíthatjuk a tésztalapot úgy, hogy a tetejére is teszünk egy sütőpapírt és arra nehezékként egy másik gáztepsit teszünk.
A krémhez a mascarponét, a mézet, a vaníliát, a citromhéjat, a tejfölt és a zselatinfixet egy nagy tálban csomómentesre keverjük. A habtejszínt a porcukorral felverjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez forgatjuk.
A félbevágott tésztalap egyik felét megkenjük a krémmel, majd a tetejét elsimítjuk, és rátesszük a másik tésztalapot. Pár órára hűtőbe tesszük pihenni, majd felszeleteljük és tálaljuk.
A házi kinder tejszelet teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Petrától: