Biztos sok magyar háziasszony megütközik azon, ha egy töltött káposztában nincs darált hús, és még ráadásul nem is sima vagy savanyú káposztába kerül a töltelék, hanem kínai kel leveleibe, de egyszer mindent érdemes kipróbálni! Arra azonban mérget vehetünk, hogy ez a töltött kel nem csak egyszer kerül a család tányérjára.
Kínai kel
Mi mindent spórolhatunk ezzel a káposztafélével? Először is: időt. Pillanatok alatt szétbontható leveleire, mivel ezek különállók, egyenként letörhetők. Szinte tényleg csak egy percre kell forrásban lévő vízbe tenni őket, azonnal puhulnak. Ami meg csak ráadás, a kínai kel kevésbé puffaszt, mint a fejes társa!
Töltelék - zöldségek
Ez a recept sok-sok zöldséggel készül, mindent érdemes apróra felkockázni. A sofrittot, vagyis a töltelék alapját képező zöldségegyüttest mindenképpen pirítsuk egybe, ettől sokkal finomabb lesz majd a kész étel. Ebbe vöröshagyma, zellerszár és sárgarépa kerül. Ezek mellett adjunk még hozzá a szaftosság érdekében húsos paradicsomot és paprikát is!
Sok nemzet konyhájában létezik zöldségalap: a francia konyhában ez a mirepoix, az olaszoknál pedig a sofritto, ezeket vöröshagyma, sárgarépa és zellerszár alkotja. Nálunk, magyaroknál pedig a vöröshagyma, paprika és paradicsom adják ki a szószok, szaftok sűrűjét.
Töltelékalap
Ami végérvényben összefogja majd a tölteléket, az nem más, mint a lencse, esetünkben vöröslencse, de alkalmazható bármilyen más, gyorsan fövő fajta. Ezt érdemes jól, lehetőleg 2-3-szor átmosni, ezzel máris felgyorsul a főzési ideje. Egyáltalán ne sajnáljuk, ha kicsit túlfő - mert nagyon könnyű túlfőzni – , ez segít abban, hogy szuper jól sűrítse a zöldségeket. A paradicsom és a paprika levét könnyedén felveszi.
Tudtad?
Passzírozott paradicsomot frissen is készíthetünk, ha húsparadicsomot veszünk, forróvizes módszerrel lehúzzuk a héját, és szűrőn átnyomjuk, vagy ha van passzírozónk, azon átforgatjuk, másképpen botturmixszal pürésítjük.
Rizs
Minden tölteléknek testet ad a rizs. A magyaros töltött káposztába is ezért kerül fehér rizs a hús mellé. A kínai kelből készült töltött káposztába a vöröslencse mellé valahogy jobban illik a rozé rizs, de tehetünk barnarizst is a töltelékbe. Ezek mind lassabban felszívódó szénhidrátok, így tovább teltségérzetet biztosítanak. A nagy húsevők sem mondhatják, hogy öt perc múlva éhesek lesznek újból az elfogyasztása után.
Paradicsomszósz
A töltött kínai kel tetejére kell valami finomság! Ehhez a legegyszerűbb módszer, ha kibontunk egy magas minőségű paradicsom passatát, vagyis egy üveg passzírozott paradicsomot. Régen a nagymamám mindig készített házilag, az volt ám az igazi! Magában iszogattam a spájzban üvegből.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Töltött kínai kel – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: