Nem puffaszt, finom, változatos: ezért csodazöldség a KÍNAI KEL

Nem puffaszt, és tele van tápanyaggal, mi az? Persze, hogy a kínai kel! Ha még nem rendszeres összetevője az étrendednek, ideje ezen változtatni. Elmondjuk, miért.

Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal

Lehet, hogy egyelőre nem a legnépszerűbb zöldség Magyarországon, de garantáljuk, minél többen ismerik, annál többen fogják a kedvenceik közé sorolni. Ugyanis a zamatos kínai kelnek számtalan pozitív élettani hatása van!

A kínai kel ásványianyag-tartalma magas, sok benne a karotin és a C-vitamin. A szupermarketekben szinte állandóan megtaláljuk, ezért az őszi, téli időszakban is kiváló, friss alapanyag lehet. Az egyik legnagyobb előnye az, hogy nem puffaszt. Igen, jól olvasod, ezért ha a kínai kel mellett döntesz, nem kell hasfeszüléssel, hasfájással számolnod –ellentétben a többi káposztafélével.

Kínai kel (Getty)

A zöldségben könnyen emészthető fehérjék vannak, és mivel a benne lévő rostok gyorsan bomlanak, az emésztése nem kerül annyi energiába. A kínai kel egészségesebb, mint a káposzta, gazdag B6-, C- és K-vitaminokban. Jó antioxidáns-forrás, karotinjai alkalmasak a „rossz koleszterin” csökkentésére. A kínai kel a krónikus gyulladás legyőzésében is hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztjuk. A kel természetes ásványi anyagok forrása is, van benne kalcium, vas, kálium és magnézium.

A kínai kel levelei sokáig elállnak, ellentétben a legtöbb saláta- és a káposztafélével, ezért ha bevásárolsz belőle, jó eséllyel többször is használhatsz belőle. Fagyasztani ugyan nem ildomos, a savanyítással meg lehet próbálkozni.

A diéták jollyjokere

A kínai kelnek meglepően alacsony a kalóriatartalma. Emellett laktató étel, így tökéletes eleme lehet egy megfontolt diétának. A vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják, hiszen nemcsak könnyen tárolható, és könnyen elkészíthető, hanem nagyon jó tápanyagforrás is. A kínai kel felhasználáshoz nem kell nagy tudás, ahogyan a fejes káposztát, úgy érdemes ezt is kezelni. Mehet salátákba, egytálételekbe, de rakottasba is kiváló összetevő. Köretként nagyon menő a húsok mellett, de a levesek ízvilágát is feldobja.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...