Nem puffaszt, finom, változatos: ezért csodazöldség a KÍNAI KEL

Nem puffaszt, és tele van tápanyaggal, mi az? Persze, hogy a kínai kel! Ha még nem rendszeres összetevője az étrendednek, ideje ezen változtatni. Elmondjuk, miért.

Thai pirított rizstészta sertésszűzzel, kínai kellel és szójaszósszal

Lehet, hogy egyelőre nem a legnépszerűbb zöldség Magyarországon, de garantáljuk, minél többen ismerik, annál többen fogják a kedvenceik közé sorolni. Ugyanis a zamatos kínai kelnek számtalan pozitív élettani hatása van!

A kínai kel ásványianyag-tartalma magas, sok benne a karotin és a C-vitamin. A szupermarketekben szinte állandóan megtaláljuk, ezért az őszi, téli időszakban is kiváló, friss alapanyag lehet. Az egyik legnagyobb előnye az, hogy nem puffaszt. Igen, jól olvasod, ezért ha a kínai kel mellett döntesz, nem kell hasfeszüléssel, hasfájással számolnod –ellentétben a többi káposztafélével.

Kínai kel (Getty)

A zöldségben könnyen emészthető fehérjék vannak, és mivel a benne lévő rostok gyorsan bomlanak, az emésztése nem kerül annyi energiába. A kínai kel egészségesebb, mint a káposzta, gazdag B6-, C- és K-vitaminokban. Jó antioxidáns-forrás, karotinjai alkalmasak a „rossz koleszterin” csökkentésére. A kínai kel a krónikus gyulladás legyőzésében is hasznos lehet, ha rendszeresen fogyasztjuk. A kel természetes ásványi anyagok forrása is, van benne kalcium, vas, kálium és magnézium.

A kínai kel levelei sokáig elállnak, ellentétben a legtöbb saláta- és a káposztafélével, ezért ha bevásárolsz belőle, jó eséllyel többször is használhatsz belőle. Fagyasztani ugyan nem ildomos, a savanyítással meg lehet próbálkozni.

A diéták jollyjokere

A kínai kelnek meglepően alacsony a kalóriatartalma. Emellett laktató étel, így tökéletes eleme lehet egy megfontolt diétának. A vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják, hiszen nemcsak könnyen tárolható, és könnyen elkészíthető, hanem nagyon jó tápanyagforrás is. A kínai kel felhasználáshoz nem kell nagy tudás, ahogyan a fejes káposztát, úgy érdemes ezt is kezelni. Mehet salátákba, egytálételekbe, de rakottasba is kiváló összetevő. Köretként nagyon menő a húsok mellett, de a levesek ízvilágát is feldobja.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...