Soron következő kedvencünk, melyet elkészítettünk, a kimchis sült rizs, más néven Kimchi Bokkeumbap (김치 볶음밥), amely a koreai sült rizsek egyik legtutibb verziója. Hogy mi a legfőbb előnye azon kívül, hogy eszméletlen bomba az íze? Az, hogy kevesebb, mint fél óra alatt elkészül, ha van otthon egy kevés kimchid és másnapos maradék rizsed.
A koreaiak olcsó maradékmentő egytálétele
A koreai sült rizs alapja a kínai kel, mely tulajdonképpen nem is kínai, "csak" ázsiai, de ez most mellékes: tudtad, hogy ezt a kelfajtát sokkal könnyebb leveleire szedni és megmosni, mint a sima kelkáposztát? Ezen kívül roppanós, lédús, finom, és egyre több boltban beszerezhető nálunk is!
Mivel a koreai otthonokban szinte mindig akad maradék rizs és kimchi a hűtőben, ez a pirított egytálétel az egyik kedvenc, leggyakrabban bevetett receptjük, ha gyorsan ennének finomat, szerényen és olcsón.
Az alapanyagok különlegesek, de megéri beszerezni őket
A koreaiak általában rövid szemű fehér rizst használnak hozzá otthon, de bármilyen más rizs, akár barna rizs és vegyes szemű rizs is jöhet, ha ezt a receptet választod.
Fontos továbbá, hogy egy-kétnapos rizst használj, a legtöbb sült rizsnél ez kritérium, így szaftosabb, jobban összetapad!
A rizsen kívül kell még hozzá a fent említett kínai kel, kimchi (azaz fermentált, általában kínai kelből vagy retekből készült csípős koreai savanyúság, mely meghódította a világot), szójaszósz, pirított bacon és enoki gomba (ezek ketten elhagyhatóak), fehér hagyma, szójaszósz, szezámolaj, chilipaszta vagy gochujang (koreai chilipaprika-massza), tojás (tükörtojásként), újhagyma és tengeri hínár.
A 'Kimchis pirított rizs' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha további koreai finomságokra vágynál:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: