5+1 étterem, ahol a tökéletes kijevi csirke nem álom

A minőségi éttermek kínálatában jóval nagyobb eséllyel találunk roston lazacderékfilét vagy argentin steaket, mint egy jó kijevi csirkét, ami szintén nem lebecsülendő élményt nyújt. Amikor felvágjuk a húst, és nem az oly sokszor tapasztalt, megdermedt, íztelen tölteléket találjuk benne, hanem finoman kifolyik belőle a vajas-petrezselymes szósz, máris tudjuk, hogy jó helyen járunk.

Míg a híres-hírhedt Cordon Bleu sokáig a megfáradt éttermi étlapok egyik szimbóluma volt olcsó sajttal és gépsonkával bélelve, a kijevi csirke szintén régiiskolás tétel a menükön. Mégis, a kijevi mégsem került igazán soha a ciki kategóriába, pedig ez is egy régimódibb, töltött-rántott hús. Épp itt az ideje, hogy a kortárs gasztronómia felemelje ezt a régi kedvencet is, hiszen a jó minőségű vaj, a tanyasi csirkemell és élénk fűszerek csodát tesznek vele. Ne higgyetek nekünk, kóstoljátok meg a jobb helyeken, egyértelmű lesz a különbség!

A ideális kijevi csirke bundája forró és ropogós, a tölteléke krémes és zöldfűszerektől ízes. Tovább a tökéletes kijevi csirke receptjére!

Évtizedek alatt fejlesztették tökélyre: MoszkvaTéЯ Bisztró

Kijevi csirkemell a MoszkvaTéЯ bisztróból (Kép: Facebook.com)

Első helyen kell szerepelnie a MoszkvaTéЯ-nek, hiszen a bisztró ikonikus étele "A" kijevi. Az Arany Kaviár tulajdonosi köre által működtetett helyet eredetileg a Hold Utcai Piacon ismertünk meg, akkor még a piacozós-street foodos hangulatban. Mára menő budavári bisztróként éledt újra, a kijevi, a borscsleves és a pelmenyi pedig továbbra is örök slágerek az étlapon, Nyíri Szása tulajdonos stílusos névjegyeként a fővárosi vendéglátásban.

MoszkvaTéЯ Bisztró

Budapest 1011,  Fő u. 30.

A reszeltsajtos kivitel: Riso Ristorante & Terrace

Maradjunk a Budai Vár közelében, Vízivárosban. A Riso egy kis mesehely, nem csupán terasszal, hanem tágas, zöldellő kerttel – mintha nem is a város szívében volnánk.

Kijevi csirkemell a Riso-ból (kép: Facebook.com)

Itt garantáltan nem fogunk félresikerült konyhai kísérletezések áldozatául esni, nem véletlenül a családosok kedvence is az étterem. Az októbert Oktoberfest hangulatban ünneplik bajor ízekkel, a kijevit pedig a séfajánlaton találjuk: reszelt sajttal, krumplipürével, ahogy azt kell.

Riso Ristorante & Terrace

1012 Budapest, Lovas út 41.

Hiszen nincs tökéletesebb forma a gömbnél: Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein-családot elsősorban a hagyománytisztelettel és a régi vendéglői hangulattal kötjük össze, pedig sziporkázóan kreatívak. Megmutatják ezt minden Gourmet Fesztiválon és a nagyobb ünnepek alkalmával, amikor is gegek sorával állnak elő, a pandémia alatti éttermi bezárások ideje alatt például drive-thru-t nyitottak pop-up jelleggel.

Rosensteinék októbertől megújult étlappal várnak, kijevi csirkéjük pedig első blikkre ugyan megtévesztő –a felületes néző akár túrógombócnak is láthatja – ez a gömb azonban igazi kijevi csirke. Időszakos jelleggel teszik fel étlapra, a táblás ajánlaton szokott megjelenni.

Rosenstein Vendéglő

Budapest 1087, Mosonyi u. 3.

Éva Mama kedvére az Ypsilon Caféban

Zuglóban, a Budapest Aréna mellett működik az Ypsilon Cafe & Club. Bár a hétvégi estéken valóban klubként működik, és táncolni is jár ide a zuglói közönség (szombaton hajnali 4-ig való nyitvatartással!), egész héten hagyományos étteremként funkcionál. Heti ebédmenüjük döbbenetesen olcsó, 2 fogás már 1900 forintért kapható, séfajánlatuk a szezont követi.

A kijevi Zuglóban is hódít (Kép: Facebook.com)

Az ő kijevijük Éva Mama kedvére készül, és már a leírása is meghozza az étvágyat: „tanyasi jércénket fűszervajjal, finomra reszelt sajttal, kerti zöld fűszerekkel, frissen őrölt szerecsendióval töltjük, majd bécsi bundába panírozzuk”. Jó időben az Ypsilon kerthelyiségében mintha nem is a zajos út mellett volnánk, hanem egy kertvárosban. Ez Zugló bája.

Ypsilon Café

Budapest 1143,  Stefánia út 1.

Keleti fúzió: PIROG-DA!

Nem mindennapi kijevi! (kép: pirog-da.hu)

Autentikus forrásból, ugyanakkor nem a megszokott formában érkezik a kijevi a PIROG-DA!-ból Ferencvárosban és a 15. kerületben is. Egy műfaji mix szerepel a kedvelt streetfoodos étlapján: a burgonyás tésztájú, aranybarnára sütött pirogok között találunk kijevit, egyedi megközelítésben. Ők csirkemellcsíkokat baconnel sütnek össze, és gazdagon megsajtozzák a fűszervajat, ez kerül a krumplis tésztaköntösbe. Nem csak jól hangzik, hanem az is.

PIROG-DA!

Budapest 1097, Gubacsi út 34. és Budapest 1157, Erdőkerülő utca 36.

+1: A vegán megfejtés: Napfényes Étterem

Sokaknak abszurdum, másoknak ínyencfalat a vegán kijevi. A főváros népszerű vegetáriánus és vegán éttermében mindig is felvállalták a magyar és nemzetközi konyha klasszikusainak növényi verzióit, babgulyásuk és szejtánbrassóijuk kiemelkedően finomak. A kijeviben a csirkét szejtán helyettesíti, és a Napfényes bőségtálán kapott helyet rántott (növényi) sajt és mustáros grillszejtán mellett. Ne ítéljünk előre, a Napfényes megéri a bizalmat.

Napfényes Étterem

Budapest 1053, Ferenciek tere 2.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Facebook.com/ MoszkvaTéЯ Bisztró


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...