Az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember, több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték. Ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.
A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. Ez olyan szívritmuszavar, amikor a szív nem ritmusosan húzódik össze, ezért a pulzus tapintásakor nem a megszokott lüktetés tapasztalható, hanem ritmustalan pulzálást lehet érezni. A betegségben szenvedők esetében ötszörösére nő a stroke kockázata és szívelégtelenség is kialakulhat.
A szénhidrát megvonása népszerű súlycsökkentő módszerré vált az elmúlt években. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, köztük a ketogén vagy az Atkins-diéta a fehérjefogyasztásra helyezi a hangsúlyt, korlátozva a cukor, a gabonák, gyümölcsök és keményítőben gazdag zöldségek - köztük a burgonya - fogyasztását.
"A szénhidrátmegvonás hosszú távú hatása ellentmondásos, különösen ami a szív-és érrendszeri betegségeket illeti. A szívritmusra gyakorolt lehetséges hatását vizsgáló kutatásunk eredményei szerint ezt a népszerű súlycsökkentő módszert óvatosan szabad csak ajánlani" - idézte a Science Daily tudományos hírportál Csuang Hsziao-tungot, a kínai Szun Jat-szen Egyetem kórházának kardiológusát, a tanulmány vezető szerzőjét. "Az alacsony szénhidráttartalmú diéták összefüggenek a pitvarfibrilláció növekvő kockázatával, függetlenül attól, hogy milyen fehérjét vagy zsírt fogyasztanak a szénhidrátok kiváltására" - magyarázta a szakember.
A tanulmány 14 ezer résztvevője közül a vizsgált 1985-2016 közötti időszakban mintegy 1900-nél állapítottak meg pitvarfibrillációt. A résztvevőknek fel kellett jegyezniük, hogy naponta 66 különféle ételből mit és mennyit fogyasztottak. Ebből a Harvard Egyetem tápanyagadatbázisa alapján kiszámolták, mennyi szénhidrátot fogyasztottak és ez a napi bevitt kalória hány százalékát teszi ki.
Átlagban a résztvevők kalóriafogyasztásának a felét adták szénhidrátok. Az étrendre vonatkozó amerikai irányelvek szerint a napi kalóriabevitel 45-65 százalékának kell szénhidrátból származnia.
A kutatók három csoportra - alacsony, mérsékelt és magas szénhidrátbevitelre - osztották a résztvevőket. Az első csoport 44,8 %-nál alacsonyabb, a második 44,8-52,4 % közötti, a harmadik 52,4 %-nál magasabb arányú kalóriabevitele származott szénhidrátból.
Az alacsony szénhidrátbevitel esetében volt a legvalószínűbb a pitvarfibrilláció kialakulása. Esetükben 18 százalékkal nagyobb volt ennek kockázata, mint a mérsékelt és 16 százalékkal nagyobb, mint a magasabb szénhidrátbevitellel élőknél.
Csuang szerint ez számos okkal magyarázható. Az egyik, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diétán élők kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a gyulladás kialakulását. Ezen ételek fogyasztása hiányában több pitvarfibrillációval kapcsolatos gyulladás léphet fel. Egy másik magyarázat szerint, a több fehérje és zsír fogyasztása ún. oxidatív stresszt okozhat, ami szintén összefügg a pitvarfibrillációval. Egy harmadik magyarázat, hogy a szénhidrátmegvonás hatása növelheti a szív-és érrendszeri betegségek más formáinak kockázatát - mondta Csuang.
A kínai kutató kiemeltre, hogy kutatásuk összefüggést tárt fel, nem az okokat. Egy jóval nagyobb és színesebb etnikai összetételű újabb tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék ezt a kapcsolatot.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Ez történik veled, ha egy hónapig odafigyelsz a szénhidrátbeviteledre
Sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy csökkentik a szénhidrátbevitelüket. Mi egy hónapig kipróbáltuk - olvassátok a tapasztalatainkat!
Bodon Judit dietetikusEbédötletek 160 g-os IR-diétához: 9 recept adagonként ~50 g szénhidráttartalommal
A 160 g szénhidrátdiétában ~50 g szénhidrát jut ebédre. Ez alapján válogattunk most össze recepteket, adagonként kevesebb, mint 600 kcal energiatartalommal.
NosaltySzénhidrátok vagy zsírok? Melyiktől hízunk leginkább?
Úgy tűnik, hogy étrend tekintetében mindig kell egy főellenség - csak éppen ennek mibenléte változik az évek alatt. Korábban a zsírok voltak, ma a szénhidrátok vannak soron.
Bodon Judit dietetikusRossz hír a diétázóknak: hamarabb halhatnak meg, akik kevés szénhidrátot...
Azt mindannyian tudjuk, hogy a túl sok szénhidrát nem tesz jót az egészségünknek, de most már az is kiderült, hogy a túl kevés se jó.
Bodon Judit dietetikusvia MTI