Kiderült, nem csak a szívünknek tesz jót a vörösbor

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a vörösbor nem csak a szívünk egészségnek kedvez.

A brit Kings College London kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző alkoholos italok milyen hatással vannak a bélrendszer működésére. A szakértők 916 brit női ikerpárt vizsgáltak meg aszerint, hogy milyen hatással van a mikrobiomjukra az alkohol. Megnézték, változik-e a bélflóra a sör, a cider, a fehér- és a vörösbor, valamint az égetett szeszek hatására.

Kiderült, hogy a különböző alkoholos italok közül egyedül a vörösbornak volt jótékony hatása a bélrendszerre: azoknál, akik rendszeresen fogyasztották ezt az italt, sokszínűbb volt a mikrobiom, ami az egészséges bélrendszer egyik alapfeltétele.

A kutatás vezetője, dr. Caroline Le Roy elmondta, hogy bár a vörösbor szívre gyakorolt jótékony hatását már régóta ismerjük, a bélrendszerre való hatását eddig nem vizsgálták.

A mikrobiom a bélrendszerben található "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyát jelenti. Ha ez az egyensúly felborul, az legyengült immunrendszerhez, elhízáshoz, és magas koleszterinszinthez is vezethet. Az, hogy valakinek milyen egészséges az emésztése, a jelenlegi szakirodalom szerint jócskán függ attól, mennyire változatos a mikrobiomja.

Őszi sárgarépakrém

Ha unod a sajtot és a különféle felvágottakat, ha éppen diétázni szeretnél vagy a vegán étrendet követed, akkor ez egy tökéletes kenyérre való alap. Évszakfüggetlen, de a fűszerek ...

Úgy tűnik ezen segít a mérsékelt vörösbor-fogyasztás: hozzájárul a bélrendszer baktériumainak változatosságához. A szakértők úgy vélik, hogy ez a pozitív hatás az úgynevezett polifenolok miatt alakul ki, amelyek természetes védő vegyületek számos zöldség- és gyümölcsfajtában - és többek közötta szőlő héjábanis megtalálhatók. Rengeteg jótékony hatásuk van, többek között "üzemanyagként" szolgálnak a bennünk élő baktériumok számára.

A jótékony hatások érvényesüléséhez elég kéthetente egy pohárnyi vörösbort elfogyasztani, azaz a mértékletes borfogyasztást érdemes továbbra is szem előtt tartani. A kutatás során sikerült összefüggést találni az egészséges testsúly és az alacsony koleszterinszint között is a vörösbort fogyasztóknál, de valószínűleg ez is inkább az egészséges mikrobiom számlájára írható.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...