Kiderült, miért és mennyivel fizetünk többet a párizsiért idén

A KSH friss jelentései szerint a tavalyi árakhoz képest egyes termékekért jóval többet kell fizetnünk idén. 

A KSH friss jelentése szerint 2020 júliusában a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, illetve a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben - írja a Portfolio cikkére hivatkozva a 24.hu.
Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz képest csaknem 7,8%-kal nőtt, az idényáras élelmiszereké, úgy mint a friss zöldségek, hazai és déli gyümölcsök valamint a burgonya ára 17,1%- kal, a tojás ára 8,9%-kal, a párizsi és a kolbász ára 16,1%-kal, míg a cukoré átlagosan 14,5, az olyan felvágottak, mint a sonka, a szalámi és a kolbász pedig 11,5%-kal kerül többe most, mint egy éve ilyenkor.
A szeszes italok és a dohányáru is többe kerül, ezek ára átlagosan 6,3%-kal nőtt tavalyhoz képest, az üzemanyag ára viszont 4,2%-kal csökkent.
Az áremelkedésnek több oka is lehet, egy hónappal ezelőtt még "csak" 2,9%-os volt az infláció, mostanra pedig a 3,8%-os emelkedés helyett 3,2-3,3%-os növekedést jósoltak. A Portfolio.hu cikke szerint az áremelkedésben közrejátszhatott az is, hogy az előző hónapokban a koronavírus-járvány hatására nagyon bizonytalanná vált az infláció mérése, és több ágazatban egyáltalán nem vagy alig voltak áradatok. Ez a hatás júliusra múlhatott el, így akkor már pontosabb adatokkal lehetett mérni a várható növekedést.
Az emelkedést továbbá sok más hatás is befolyásolhatta, ilyen volt például a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése, az ingyenes parkolás eltörlése, az üzemanyagárak alakulása és az is, hogy idén a nyári gyümölcsáruk már megszokott áresése elmaradt, az idei termés ugyanis jócskán kevesebb volt az előző évekhez képest.
A gazdasági szakportál szerint a magas infláció mögött állhat még az is, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk egy részét a vállalatok megpróbálják áthárítani a fogyasztókra.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...