A 20%-os zsírtartalmú, hagyományos tejfölök után a laktózmentes változatokat is vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.Szupermenta tesztjükönösszesen 9 laktózmentes tejfölt vetettek vizsgálat alá. Mindegyik termék hazai gyártású, melyeket összesen 4 üzem állított elő.
A laktózmentes tejfölök ellenőrzése során vizsgálták:
- biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
- laktóztartalom
- a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok számát
- a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelőségét
- a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét
A vizsgált 9 tejföl mindegyike kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatti mértékben tartalmazott laktózt, azaz laktózmentesnek mondhatóak.A mikrobiológiai vizsgálatoknak is mind a 9 laktózmentes termék megfelelt, valamint a zsírtartalmuk is rendben volt.
Mikor beszélhetünk laktóz-intoleranciáról?
A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez.
A legnagyobb gondot a laktózmentes tejfölök esetében a jelölési hibák jelentették. Két terméken nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat. A hatósági felügyelők mindkét esetben kötelezték a felelős vállalkozásokat a hiba kijavítására.
Sütik laktózmentes tejföllel:
Melyik a legjobb laktózmentes tejföl?
A teszt során aa külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján is értékelték a 9 terméket. A tejföl külső megjelenésében elvárt, hogy egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű legyen, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás megengedett.
A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei azonos pontszámmal a Milfina és a Mizo laktózmentes tejfölök lettek.
Állomány szerint is bírálták a termékeket, amelynél fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen. Ennél a Mizo terméke nyerte el a kóstolók tetszését.
Tejföl választásakor tesztelőink szerint az illat az egyik legmeghatározóbb döntési szempont a vásárlás során. A tejföl illata akkor megfelelő, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Ennek a Cserpes laktózmentes terméke felelt meg leginkább a bírálók körében.
A tejföl ízében, mint legfontosabb tényezőben, a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. E tekintetben a Milfina laktózmentes tejföle tetszett legjobban tesztelőknek.
A Szupermenta kedveltségi rangsorában a laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében összesítésben első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.
A SZUPERMENTA TESZTJÉNEK EREDMÉNYE:
Ezeket olvastad már?
31-féle tejfölt tesztelt a Nébih, majdnem a felével volt probléma
Legújabb terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket tesztelte a Nébih. A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani.
Nosalty14-féle kefirt teszteltünk, és korántsem a legdrágább lett a legjobb
Úgy döntöttünk, összeszedjük a piac főbb kefirmárkáit, és vakteszt során kóstoljuk végig őket - velünk tartotok?
NosaltySaját márkás tejfölöket kóstoltunk - A savanykás vagy az édeskés...
Vakon teszteltük a nagy áruházláncok saját márkás tejföleit. Összesen hét, 20 százalékos zsírtartalmú terméket válogattunk össze. Mutatjuk az eredményt!
Nosalty11-féle majonézt kóstoltunk, és megint történtek meglepetések
Ki szereti a majonézt? És ki áll néha tanácstalanul a boltok kínálata előtt? Megmondjuk, nekünk melyik ízlett legjobban, hátha segítünk a döntésben.
Nosalty