Kiderült, melyik a legjobb laktózmentes tejföl

Kilencféle laktózmentes tejfölt vett górcső alá a Nébih. A kisebb jelölési hibákat leszámítva nem volt nagy probléma egyik termékkel sem. 

A 20%-os zsírtartalmú, hagyományos tejfölök után a laktózmentes változatokat is vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.Szupermenta tesztjükönösszesen 9 laktózmentes tejfölt vetettek vizsgálat alá. Mindegyik termék hazai gyártású, melyeket összesen 4 üzem állított elő.

A laktózmentes tejfölök ellenőrzése során vizsgálták:

  • biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
  • laktóztartalom
  • a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok számát
  • a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelőségét
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét

A vizsgált 9 tejföl mindegyike kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatti mértékben tartalmazott laktózt, azaz laktózmentesnek mondhatóak.A mikrobiológiai vizsgálatoknak is mind a 9 laktózmentes termék megfelelt, valamint a zsírtartalmuk is rendben volt.

Mikor beszélhetünk laktóz-intoleranciáról?

A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez.

A legnagyobb gondot a laktózmentes tejfölök esetében a jelölési hibák jelentették. Két terméken nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat. A hatósági felügyelők mindkét esetben kötelezték a felelős vállalkozásokat a hiba kijavítására.

Sütik laktózmentes tejföllel:

Citrom szelet cukormentesen

Kedves kollégám drága feleségétől kértem el ezt a receptet. Bár ő sima liszttel, házi tejjel, sertészsírral és cukorral készítette (természetesen úgyis isteni finom volt), én egy ...

Melyik a legjobb laktózmentes tejföl?

A teszt során aa külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján is értékelték a 9 terméket. A tejföl külső megjelenésében elvárt, hogy egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű legyen, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás megengedett.

A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei azonos pontszámmal a Milfina és a Mizo laktózmentes tejfölök lettek.

Állomány szerint is bírálták a termékeket, amelynél fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen. Ennél a Mizo terméke nyerte el a kóstolók tetszését.

Tejföl választásakor tesztelőink szerint az illat az egyik legmeghatározóbb döntési szempont a vásárlás során. A tejföl illata akkor megfelelő, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Ennek a Cserpes laktózmentes terméke felelt meg leginkább a bírálók körében.

A tejföl ízében, mint legfontosabb tényezőben, a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. E tekintetben a Milfina laktózmentes tejföle tetszett legjobban tesztelőknek.

A Szupermenta kedveltségi rangsorában a laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében összesítésben első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.

A SZUPERMENTA TESZTJÉNEK EREDMÉNYE:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...