A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tavaly tette közzé egy jelentést a légkondicionálás jövőjéről - írja a Qubit.
E szerint a következő 30 évben:
- háromszorosára duzzad a légkondicionálás iránti globális igény,
- ezrettentően felfokozza az áramfogyasztást,
- a szén-dioxid-kibocsátást,
- és összességében aglobális felmelegedést.
A klimatizált épületek száma 2050-re:
- 5,6 milliárdra emelkedhet (Jelenleg 1,6 milliárd),
- a hűtéshez felhasznált elektromos energiából140 százalékkal többre lesz szükség,
- és a jelenleg egymilliárd tonnás éves szén-dioxid-kibocsátásis minimum megduplázódik.
Tudtad?
- míg az egyre forróbb Indiában alig 5 százalékban használnak légkondit.
- Kínában 60 százalékban,
- az USA-ban és Japánban a háztartások több mint 90 százalékában,
További gondot jelent, hogy az (európai) városok egyre forróbbak, az időjárás pedig egyre szélsőségesebb lesz.
A hőhullámoknak és a drasztikus hőmérséklet-emelkedésnek pedig fő oka sajnos az ember termelte HŐ, aminek 80-90 százalékát a nyaranta működő légkondicionálók adják.
Ezt is nézd meg!
Menő alternatívát kínál a műanyag zacskók helyett a Lidl
A vidékinél amúgy is melegebb városi levegőt a klímaberendezések még akkor is legalább 1 Celsius-fokkal tovább fűtik, ha a kültéri egységek hőszigetelése tökéletes.
Fontos tudni, hogy a japán és európai háztartásokban és intézményekben használt újszerűbb légkondik negyedannyi áramot igényelnek, mint amiket az USÁ-ban, Kínában vagy Indiában dobnak piacra.
Mi a megoldás?
Kutatók szerint a kulcs a a légkondicionáló berendezések klímabarát fejlesztésében és hatékonyságjavításában rejlik - ezzel többek közt mintegy 89,7 gigatonnával lehetne visszafogni a globális üvegházgáz-kibocsátást.
Vagy egyszerűen csak gondold át hatszor, mielőtt bekapcsolnád. Vagy simán ne kapcsold be.
Ezeket olvastad már?
"Nem hiszek a lebomló műanyagokban"– A Zero Hero webshop alapítójával,...
A Zero Hero webshop egy fiatal anyuka, Gyarmati Detti „második gyermeke”, akinek már kiskora óta szívügye a környezetvédelem. Vele beszélgettünk.
Hajdú_AnnaEzért fontos neked és a Földnek is, hogy szezonális alapanyagokkal...
A fenntartható gasztronómia egyik kulcsszava a szezonalitás: mindig azt fogyasszuk, ami a térségben éppen megterem - friss, helyi alapanyaggal főzzünk!
Nosalty11 minitrükk, hogyan spórolj a vízzel
A víz kincs - ez az egyik legelcsépeltebb, de legigazabb közhely, ha környezetvédelemről, esetleg spórolásról van szó. Ne folyasd csak úgy!
Brecz Judit