Kiderült: ennyit érdemes havonta fogyni, hogy később se hízzuk vissza

Most végre tisztázódik a diétázók fontos kérdése: mennyi az a súlyfelesleg, amit hosszútávon sem hízunk vissza?

Sokan a lehető leggyorsabban szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, így belevágnak olyan diétákba is, amelyek egy hónap alatt öt, tíz vagy akár tizenöt kiló leadását ígérik. Pedig ez a legrosszabb ötlet.

Amikor egy dietetikusnak valaki felteszi a kérdést, mennyit fogyhat egy hónap alatt, gyakran ezt a választ kapja: „Ezt nem tudom pontosan megmondani.”

Ez persze nagyon nyugtalanító lehet, de Abby Langer, a menshealth.com-nak nyilatkozó dietetikus szerint tulajdonképpen szinte lehetetlen megjósolni a súlycsökkenés mértékét, ez ugyanis rengeteg mindentől függ.

Ami számít:

  • ki hány kilóról indult
  • milyen azanyagcseréje
  • milyen magas a stressz-szintje
  • hogyan táplálkozik
  • mennyire aktív napközben
  • mennyit sportol
  • milyen a genetikája

Az biztos, hogy annak semmi értelme nincsen, hogy belevágjunk egy szigorú, megvonásos diétába, aminél minden nap lejjebb megy a mérleg nyele.

Ugyanis általában senkinél nem az a probléma, hogy ne tudna lefogyni, inkább az elért súly megtartása megy nehezen.

Már kutatásokkal is tudják igazolni, hogy a gyors fogyással leadott kilók gyakran visszajönnek, sőt, a folyamatot sokszor további hízás követi. Ezért javasolják a szakértők, hogy ha valaki fogyni szeretne, inkább hosszútávra tervezzen.

Pontosan akkor mennyit fogyhatunk?

Langer szerint nagyon egyszerű megállapítani, hogy pontosan mennyit lenne érdemes leadnunk egy hónap alatt: annyit, amennyit tudunk, de anélkül, hogy éheztetnünk vagy sanyargatnunk kellene magunkat.

Ha számosítani szeretnénk, akkor a havi fél-egy kiló fogyás a reális.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...