Kicsit bonyolult, de imádni fogod: pekándiós pite fűszeres almával

Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit le fogsz nyűgözni karácsonykor.

A pekándiós pite az Egyesült Államok egyik jellegzetes (és szinte kötelező) hálaadásnapi süteménye, ami eredetileg a déli államokban volt jellemző, de ma már világszerte rengeteg rajongója van. A pekándió Magyarországon nem számít különösebben ismert alapanyagnak, de szerencsére egyre több helyen megtaláljuk: hipermarketekben, piacokon kimérve és delikátesz boltokban is érdemes keresni. Egészen különleges az állaga és az aromája, ami sütés után ráadásul még izgalmasabb és erőteljesebb lesz.

Pekándió

A pekános pite szinte mindenben eltér az itthon hagyományos pitéktől: kerek formában sütik, kifejezetten híg töltelék kerül bele, hosszan sütik, a végeredmény szaftos, karamellre és melaszra emlékeztet az íze, a tészta és a pekánréteg között pedig egy remegős, ragacsos, de mégis selymes töltelék fogja össze az egész süteményt. A pekánon kívül az egyik fő hozzávalója a kukoricaszirup, ami egy sűrű, áttetsző és nagyon koncentráltan édes szirup. A legfőbb amerikai gyártója, a Karo (amit itthon is forgalmaznak néhány helyen) annyira összefonódott a pekánpitével, hogy az ő receptjük már klasszikusnak számít. Ha nem sikerül beszerezni, lehet helyettesíteni golden sziruppal (ez egy brit termék, a legismertebb gyártója a Lyle’s), ami a nádcukor-feldolgozás egyik mellékterméke, enyhén karamellás íze van, de használhatunk rizsszirupot is, amit ma már szinte az összes bioboltban megtalálunk. Még izgalmasabb és még mélyebben karamellás íze lesz a sötét barnacukortól és a sűrű melasztól - ezekkel fele-fele arányban érdemes kiegészíteni a világos barnacukrot és a kukoricaszirupot.

Nem egyszerű, de megéri!

De a valóság az, hogy amennyire fantasztikusan jó ez a pite, annyira bonyolult és hosszú elkészíteni, és ráadásul mi még csavartunk rajta egyet a fűszeres almaréteggel - ettől nem lesz annyira töményen édes, és a karácsonyi hangulathoz is jobban passzol, de ez nem szerepel a hagyományos receptben. A karácsonyi hajrában nem érdemes egyszerre nekifutni, mert sokkal könnyebb a dolgunk, ha apránként előkészülünk rá. Az almatöltelék előre elkészíthető és az egész 20 perc alatt megvan, egy hétig eláll hűtőben.

A nyers tésztát 2 napig is pihentethetjük hűtőben sütés előtt, sőt, kinyújtva és a formába igazítva is remekül elvan hűtve és lefóliázva. Az elősütést is el lehet intézni akár 2 nappal a befejezés előtt, hűtőben lefóliázva tökéletesen kibírja, és ezután már csak az összeállítás van hátra! A receptben az elősütéshez és a tészta súlyozásához kristálycukrot ajánlunk a megszokott lencse- , bab- vagy kerámiagyöngyös vakon sütés helyett, mivel a cukor sokkal egyenletesebben fedi be a tésztát, így szebb is lesz a végeredmény. A cukor sütés után rettentő forró, nagyon óvatosan kell vele bánni, a legjobb, ha a fólia segítségével egy tálba öntjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután nyugodtan felhasználható sima kristálycukor helyett is.

Így talán már nem is hangzik olyan megterhelőnek az elkészítés, csak hát nagyon sok elemből áll a dolog. Nagyon fontos viszont, hogy a hűtési időket, bármennyire bosszantó is, be kell tartani: a tésztának pihennie kell, különben szétesik és kinyújhatatlan lesz, az almának ki kell hűlnie, különben túlságosan felhígítja a szirupos tölteléket, és ráadásul melegen, de akár még langyosan is képtelenség szépen felszeletelni a kész pitét, ezért sem baj, ha akár egy éjszakát tud állni szobahőmérsékleten. Amúgy is a reggeli kávé mellé esik a legjobban.

Tipp: ha valamilyen (teljesen érthetetlen) okból nem fogyna el az egész pite, a szeleteket alaposan lefóliázva (vagy zárt dobozban) nyugodtan lefagyaszthatod, 3 hónapig eláll a mélyhűtőben. Semmi különöset nem kell vele csinálni ezután, csak hagyni felengedni, és már eheted is.

Kipróbálnál egy másik receptet is pekándióval?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

Címlapfotó: Nábelek Zsófi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek