Egy kicsike ország, ami igazi sajtnagyhatalom - mi a hollandok titka?

Az Északi-tenger mellett fekvő kis ország, Hollandia a világ legnagyobb sajtexportőre. Mi a titkuk? (x)  

Ha megállunk egy szupermarket hűtőpultja előtt, a sajtok csomagolásán leggyakrabban a következő szavakat olvashatjuk: trappista, emmentáli, gouda, edami vagy maasdammer. Ez az öt félkemény sajt igazi kedvenc idehaza, és talán meglepődünk, ha meghalljuk, hogy az utolsó három sajttípus mind Hollandiában született. Vajon hogyan lett ez a kis ország sajtnagyhatalom?

A goudai sajtpiac

A régészek már i.e. 200-ból származó sajtkészítő eszközt is találtak a mai Hollandia területén. A középkorra a sajtkészítés- és árusítás központi jelentőségre tett szert errefelé köszönhetően a kiváló éghajlati adottságoknak.

A 14. században természetes érlelésű holland sajtokat már exportáltak is, és ekkoriban már majdnem valamennyi holland régiónak megvolt a jellegzetes sajtja. A legismertebb holland sajt például a félkemény sajtok közé tartozó Gouda, nevét az ország déli részén található Gouda városról kapta. Ugyancsak évszázadokra nyúlik vissza az Edámi sajt története is, melyet egyszerű felismerni jellegzetes gömb formájáról és piros külső bevonatáról.

A városokban a 16. században nyilvános, látványos "mérőházakat" építettek, ahol hivatalosan le lehetett mázsálni a hatalmas sajtgurigákat. Gouda, Edam és Alkmaar városában a mai napig működnek hatalmas, látványos sajtpiacok. Ezek az események a turisták által kedvelt látványosságok közé tartoznak, a vásárok színfoltjai pedig a sajthordárok, és a megszámlálhatatlan mennyiségű sajtguriga.

Sajtgurigák Goudában

A holland sajtok kiemelkedő minőségének egyik titka a természeti adottságban rejlik. Az ország nedves, mérsékelt klímája lehetővé teszi, hogy a legelők dús, zöld fűvel kényeztessék az év minden napján a teheneket. Az így kapott kiváló minőségű tej adja a holland sajtok teljes ízét.

Az ország legnagyobb sajtgyártója készíti a nálunk is kapható Frico sajtokat. Sajtmesterei a mai napig nagyjából ugyanolyan módon készítik a sajtokat, mint régen. Sikerük titka a több, mint 100 éves szaktudás, és az elkötelezettség, amely szavatolja a kiváló holland minőséget és a hamisíthatatlan ízt a sajtkészítés során.

… és a holland szakértelem eredménye: kerüljön az asztalra akár egy lágy, krémes Gouda vagy egy intenzív aromájú karakteres holland sajt egy fenséges gasztronómiai ízélmény vár ránk...

Még több Frico-terméket itt találsz!

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...