Kicsapódott csoki: ezért fehéredik ki a tábla, és így előzheted meg

Gyakran találkozhattunk már olyan csokoládéval, amin fehér, porszerű csíkok voltak, esetleg az édesség teljes felülete ilyen volt. Ha ilyen esetekben azon tűnődnénk, használható-e még a csoki, ne tűnődjünk tovább, itt a válasz.

Sokan aggasztó jelenségként tekintünk a kicsapódott csokoládéra, esetleg azt gondoljuk, hogy avas, romlott az édesség. Gyakran ezért végzi a szemetesben a csoki, pedig nem kéne, hogy megszabaduljunk tőle. A kicsapódott csokoládé teljesen ehető állapotban van, használjuk nyugodtan.

Kicsapódott csoki: ezért szürkült be a tábla, és így előzheted meg

Mi csapódhat ki?

A csokoládéban két alapanyag reagál a környezetre, ettől változik meg az édesség kinézete. Ez a két anyag a cukor és a kakaóvaj.

Mind a cukor, mind a kakaóvaj másra reagál, és a változás eredménye is eltérő lesz. Azonban mindkét eset a nem megfelelő tárolásra vezethető vissza (erről majd később lesz szó).

Miért történik ez?

A kakaóvaj a túlzott meleg hatására megolvad a csokoládéban. Ahogy újra megszilárdul, szürkés-fehéres csíkokat hagy maga után a táblában vagy szeletben.

Más eset a cukoré: ez a nedvességtől változik meg. Ha nyirkos helyen tartjuk a csokit, a felületén összegyűlik a víz, ami kivonja a cukrot belőle. Később, amikor a víz elpárolog, a csokoládé felületén marad a kicsapódott cukor.

A kakaóvajjal ellentétben a cukor nemcsak csíkokat hagy, hanem az egész külsejét bevonja a csokinak, az egész fehéres, „poros” lesz.

Láthatjuk tehát, hogy egyik kicsapódás sem penész vagy más káros anyag, hanem egész egyszerűen a csokoládé hozzávalóiból származik.

Hogyan előzhetjük meg?

Minden a tároláson múlik: egy jól záró, légmentes doboz a legjobb választás. Törekedjünk arra, hogy nagyjából 20℃ körül tartsuk. Ez lehet például a kamra, vagy a lakás egy minden évszakban hideg pontja.

Persze ez nehéz lehet ilyenkor, amikor egymást érik a meleg nyári napok. Ne engedjünk a csábításnak, hogy a hűtőbe tegyük a csokit: ezzel megelőzhetjük a kakaóvaj kicsapódását, de ugyanezzel a lépéssel elősegítjük a cukorét (a hűtő túl nedves környezet).

Süthetünk vele?

A válasz természetesen igen. Ne dobjuk ki a kicsapódott csokoládét, inkább süssünk belőle valami finomat. Ha megolvasztjuk, vagy belesütjük valamilyen édességbe, még a furcsa szürkeség is eltűnik majd róla, olyan lesz, mint új korában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Semmi nem vész kárba egy okos konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek