Kicsapódott csoki: ezért fehéredik ki a tábla, és így előzheted meg

Gyakran találkozhattunk már olyan csokoládéval, amin fehér, porszerű csíkok voltak, esetleg az édesség teljes felülete ilyen volt. Ha ilyen esetekben azon tűnődnénk, használható-e még a csoki, ne tűnődjünk tovább, itt a válasz.

Sokan aggasztó jelenségként tekintünk a kicsapódott csokoládéra, esetleg azt gondoljuk, hogy avas, romlott az édesség. Gyakran ezért végzi a szemetesben a csoki, pedig nem kéne, hogy megszabaduljunk tőle. A kicsapódott csokoládé teljesen ehető állapotban van, használjuk nyugodtan.

Kicsapódott csoki: ezért szürkült be a tábla, és így előzheted meg

Mi csapódhat ki?

A csokoládéban két alapanyag reagál a környezetre, ettől változik meg az édesség kinézete. Ez a két anyag a cukor és a kakaóvaj.

Mind a cukor, mind a kakaóvaj másra reagál, és a változás eredménye is eltérő lesz. Azonban mindkét eset a nem megfelelő tárolásra vezethető vissza (erről majd később lesz szó).

Barnasörös-csokoládétorta

Elsőre nem sokan gondolnánk, de a barna sör bizony nagyszerű sütemény-alapanyag! A csokoládéhoz ugyanis remekül passzol, a szénsavasság pedig nagyon könnyed szerkezetet kölcsönöz a ...

Málnás-csokoládés sült zabkása

Amikor megláttuk Tiktokon ezt a trendi "baked oats" receptet, rögtön arra gondoltunk, hogy ebből kötelezően készítenünk kell saját verziót is. Sokan ódzkodnak a zabtól, de ez most egy ...

Miért történik ez?

A kakaóvaj a túlzott meleg hatására megolvad a csokoládéban. Ahogy újra megszilárdul, szürkés-fehéres csíkokat hagy maga után a táblában vagy szeletben.

Más eset a cukoré: ez a nedvességtől változik meg. Ha nyirkos helyen tartjuk a csokit, a felületén összegyűlik a víz, ami kivonja a cukrot belőle. Később, amikor a víz elpárolog, a csokoládé felületén marad a kicsapódott cukor.

A kakaóvajjal ellentétben a cukor nemcsak csíkokat hagy, hanem az egész külsejét bevonja a csokinak, az egész fehéres, „poros” lesz.

Láthatjuk tehát, hogy egyik kicsapódás sem penész vagy más káros anyag, hanem egész egyszerűen a csokoládé hozzávalóiból származik.

Hogyan előzhetjük meg?

Minden a tároláson múlik: egy jól záró, légmentes doboz a legjobb választás. Törekedjünk arra, hogy nagyjából 20℃ körül tartsuk. Ez lehet például a kamra, vagy a lakás egy minden évszakban hideg pontja.

Persze ez nehéz lehet ilyenkor, amikor egymást érik a meleg nyári napok. Ne engedjünk a csábításnak, hogy a hűtőbe tegyük a csokit: ezzel megelőzhetjük a kakaóvaj kicsapódását, de ugyanezzel a lépéssel elősegítjük a cukorét (a hűtő túl nedves környezet).

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

Süthetünk vele?

A válasz természetesen igen. Ne dobjuk ki a kicsapódott csokoládét, inkább süssünk belőle valami finomat. Ha megolvasztjuk, vagy belesütjük valamilyen édességbe, még a furcsa szürkeség is eltűnik majd róla, olyan lesz, mint új korában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Semmi nem vész kárba egy okos konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...