Így ne legyen pocsék a heti menü, csak mert nincs pénzed

Legyen gyors, finom, kiadós és olcsó – általában ezeket kívánjuk egy ételtől, ha diákként vagy egyedülállóként, kevés pénzből főzünk magunkra, de hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy tápláló és egészséges is legyen, sőt van, amikor a fenti jellemzők sem teljesülnek maradéktalanul. Pedig nem lehetetlen.

Nem ördöngösség összeállítani egy olyan olcsó heti menüsort, amivel akár előre is lehet tervezni, tele van csupa vitaminban és rostban gazdag alapanyaggal, és annyira finom, hogy az sem zavarja az embert, ha a hét több napján is asztalra kerül. Érdemes néhány olyan olcsó és egészséges alapanyagot beszerezni, amikre építve máris nagy a mozgásterünk.

Raguk, levesek, mártások

Érdemes nemcsak húsos ételekben gondolkodnunk ha olcsóbb heti menüt tervezünk – készíthetünk zöldséges (és húsos) egytálételeket, ragukat, amelyekbe kerüljön minél több gyökérzöldség és hüvelyes, ezek egyrészt gazdagítják az ételeket, másrészt laktatók és egészségesek.

Indiai babfőzelék

Varázsoljuk otthonunkba indiai ételek illatát és ízét ezzel a nagyon könnyű recepttel. A híres kókusztejes vöröslencse curry-t készítettük el most, bab felhasználásával!

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

A bab például nemcsak finom és rostban gazdag, hanem az agynak is jót tesz. Vehetjük szárazbabként vagy frissen lefagyasztva, de ugyanúgy tökéletes, ha konzervet használunk – készülhet belőle paradicsomos-chilis bab, mexikói ragu, főzelék, pástétom, de akár savanyú káposztával – amely szintén egészséges és olcsó alapanyag – párosítva is nagyszerű és kiadó étel készülhet belőle.

A hüvelyesek emellett nagyon finom és kiadós levesek alapjai is lehetnek, és hús nélkül is laktató finomságok készülhetnek belőlük.

Ez lehet egy magyarosabb, klasszikusabb ízesítésű gazdag leves, de készíthetünk olaszos minestronét is, vagy akár eltolhatjuk indiai vagy ázsiai irányba is.

Egyikhez sem kell igazán drága fűszereket beszereznünk, általában a legtöbb nagyobb szupermarketben kaphatók jó minőségű és nem túl drága fűszerkeverékek, amik ráadásul több főzésre is elegendőek.

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Húsok és társaik

Bár jól tudjuk, hogy manapság a húsféle nem olcsó mulatság, de néhány megoldással olcsóbban sokféle étel kihozható belőlük. Ha például nem csak csirkemellet vagy combot veszünk, hanem egy többféle részében vagy akár egy egész csirkében gondolkodunk, máris készülhet az aprócsontos részeiből egy gazdag húsleves, a combjából valamilyen sült, a melle pedig jól működik nemcsak magában sütve, de a fent említett raguk és gazdag levesek gazdagítójaként is.

A raguk és sültek mellé kerülhet krumpli, tészta vagy rizs is – a lényeg, hogy itt is törekedjünk a változatosságra.

Minél többféle zöldséges fogás: dinsztelt káposzta, sült gyökérzöldségek és gumók, mint a zeller és batáta mind olyan viszonylag olcsó és kiadós alapanyagok, amikkel máris nemcsak extra kalóriához, hanem vitaminokhoz is jutunk.

Kolbászos krumplileves

Szalonna, kolbász és tejföl, ebben a levesben minden benne van, ami egy jó magyar levesbe kell. Egy szelet friss kenyérrel tálaljátok!

A kész vagy félkész ételek azt az illúziót kelthetik, hogy gyorsan és viszonylag jó áron jutottunk ebédhez vagy vacsorához, de hosszú távon még akkor is megéri az idő nagy részében a saját főztünket enni, mert anyagilag jobban járunk, és nem utolsó sorban összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb a magunk szája íze szerint fűszerezett és elkészített étel, mint bármilyen gyorskaja.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas gasztrocikk: itt

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...