Ki lesz a sütikirály?

„Vízkereszt, vagy amit akartok.” Nem, nem irodalomórát fogunk tartani, csak bekukkantunk néhány konyhába, és meglessük, ki mivel készül január 6-ára.

Szerencsekeksz

Ez nem az a fajta, ami szárazabb, és ketté kell törni, de nagyon finom és ötletes. A receptet a Dr.Oetker honlapján találtam. Ebből a mennyiségből kb. 24 darab jön ki.

Régen ilyenkor tartották a házszentelőket, ilyenkor szentelték meg a vizet, amivel később embert, állatot, csecsemőt, öreget locsolgattak szükség esetén. Mivel az év legvidámabb szakasza, a farsang is ilyenkor kezdődött, vízkeresztkor indult be a társadalmi élet is – kicsik és nagyok együtt járták a falut, és adták át jókívánságaikat az ismerőseiknek. Sajnos ez a szokás nálunk mára teljesen eltűnt – más országokban azonban ma is megvan a vízkereszt társas-ajándékozó jellege.

Duplán kakaós golyóvár

Íme elkészült a korábban már feltöltött Fahéjas golyóvár párja. Valami szuper dolog ez is, hasonlóan agyon tudnám méltatni anyuka szempontból, mert nem eszeveszett cukros, ellenben ...

Mákos kalácsocskák

Egyszer egy vödörre valót készítettem (más töltelékkel), és így mentem egy tanfolyamra. Azóta mindenki - ha meglát -, azt kérdezi: - Mit főzzek holnap?

Kelt mákos kuglóf

Mikor kislányok voltunk, barátnőmmel sokszor nevetgéltünk azon, hogyha majd felnövünk, netalántán középkorúak is leszünk (hihetetlennek tűnt akkor), összejárunk néha kávézni, mint ...

Angliában, Franciaországban, Spanyolországban, Mexikóban, Görögországban és Bulgáriában ilyenkor speciális süteményt készítenek. Ez lehet egy kuglófforma süti (főleg az angoloknál), aminek közepét megpakolják cukorkával, házi készítésű bonbonokkal, jelképezve az ajándékokat, amelyeket a kis Jézus kapott. Még gyakoribb azonban a király tortája vagy babsüti. A süteménybe, készítés közben, babszemet vagy kis ajándékot tesznek, majd fogyasztáskor annyifelé vágják, ahányan az asztal körül ülnek. Akié a meglepetés, annak privilégiumai lesznek – ő lesz a király, vagy az új év legszerencsésebbje.

Mára ez a hagyomány is egyszerűsödött – van, ahol csak szerencsekártyákat tartalmazó sütiket készítenek. Sajnos nincs hiteles adatunk a jóslás pontosságáról – de ha idén kipróbáljátok, szeretettel várjuk a tapasztalatokat!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...